четвртак, 30. новембар 2017.

DNS-ov plan udara na SNSD: Smjena Stevandića, a potom rušenje Vlade RS

piše: Slobodan Vasković

Obračun SNSD-a i DNS-a će tek da eskalira, uprkos izjavama čelnika tih stranaka Milorada Dodika i Marka Pavića da je u vladajućoj koaliciji, koju čine te partije, sve u najboljem redu.

SNSD je, nakon obaranja prodaje rudnika “Ljubija” (zajedničkim glasovima Opozicije i DNS-a), krenuo svim silama na rušenje DNS-a i ti napadi ne prestaju, niti će prestati.

Dodik želi oslabiti Pavića do mjere da mu DNS ne bude potreban u koaliciji nakon oktobarskih izbora iduće godine i smatra da ima snage da napravi vlast i bez decenijskog partnera.

“SNSD je svojim akcijama već zaustavio rast DNS-a, koji je bio vrlo progresivan. Čak je došlo i do pada rejtinga te stranke, ali je Pavić u poslednjih mjesec dana uspio stabilizovati poziciju partije. SNSD će nastaviti sa akcijom slabljenja DNS-a”, tvrde moji izvori iz vrha te stranke.

Dodaju da im je partija Nenada Stevandića jedno od glavnih oruđa u toj borbi, a druga su sadržana u istragama MUP-a RS protiv nekolicine visokih funkcionera Pavićeve stranke.

Ističu da Dodik “ni po koju cijenu ne želi dati Paviću nijednu predsjedničku nominaciju”, a lider DNS-a je uporan u zahtjevima da dobije, ispred koalicije, kandidata za predsjednika RS.

Paviću je sve ovo poznato; Uspio je spriječiti prelazak četiri odbornika DNS-a iz Skupštine grada Prijedor u redove Stevandićeve stranke; Pavić je potvrdio da je postojala namjera preuzimanja tih odbornika, kako sam to i najavio, krajem oktobra o.g.; Uzvratio je osmišljavanjem projekta smjene Stevandića sa pozicije potpredsjednika Narodne skupštine RS i sve to dogovorio sa strankama Saveza za promjene.

Nakon što sam objavio da DNS namjerava ukinuti Stevandića iz skupštinskog rukovodstva, Pavić je izjavio da će “DNS na organima stranke donijeti odluku ukoliko neko pokrene tu inicijativu”.

SDS je već najavio pokretanje inicijative za Stevandićevom smjenom, “ukoliko Pavić to podrži”.

Nije ovdje riječ ni o kakvom adhok djelovanju, već brižljivo pripremljenoj igri.

Na sve to Dodik je odgovorio sastankom sa Stevandićem i vraćanjem “rukavice u lice” Paviću, što lider DNS-a nije baš dobro prihvatio.

Sam taj sastanak bio je direktna potvrda njegovih saznanja o Dodikovim namjerama da uruši DNS.

Drugi korak koji Pavić namjerava povući, nakon što smijeni Stevandića sa pozicije potpredsjednika Skupštine RS, jeste uskraćivanje podrške Vladi RS.
“DNS će uskratiti podršku Vladi RS i do izbora djelovati van vladajuće koalicije”, tvrde moji izvori iz vrha te stranke.

“Sigurno je da će biti uskraćivanja podrške. Pavić sve drži u svojim rukama i on diktira tempo i vrijeme udara na SNSD u oba slučaja”, kažu moji sagovornici.

Oni smatraju da su pomenuta dva poteza dovoljna Paviću da ponovo DNS-u vrati povjerenje birača i da značajno uveća rejting stranke.

Na moje pitanje da li će se potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović, koji je bliži Dodiku nego Paviću, suprotstaviti takvim potezima, moji izvori kažu da “Čubrilović nema podršku unutar stranke po dubini” i da neće predstavljati nikakvu prepreku za planirane političke akcije.

Dodik je upoznat sa Pavićevim namjerama i pokušava obezbijediti podršku aktuelnoj Vladi RS u skupštini i bez DNS-a, što je prilično teško.

“Dodik još uvijek otvorenom drži i mogućnost izbora potpuno nove Vlade RS; U to će ići samo ukoliko se osjeti potpuno politički ugroženim ili procijeni da bi moglo doći do socijalnih nemira. U toj situaciji mandatar bi bio Dragan Lukač”, tvrde moji izvori iz SNSD-a.

Sagovornici i iz jedne i iz druge stranke ubjeđenja su da je ključna politička bitka, koja će odlučiti o novoj vlasti, nakon oktobra 2018., ona koja se trenutno vodi između SNSD-a i DNS-a, a ne između vladajuće koalicije u RS i Saveza za promjene!