уторак, 6. септембар 2022.

15 miliona KM mita za otimanje “Alumine” isplatili su Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović; Najveći dio uzeo Dodik

Piše: Slobodan Vasković


1.

Zoran Stevanović Gladni je teško rastrojen, u panici, slomljen; Pokazao se kao idiot giganstkih razmjera, jer je zbog dosad neuspješnog narkoprojekta otimanja “Alumine”, u intervjuu jednom lokalnom portalu (04.09. o.g.), javno priznao teška krivična djela.


2.

Gladni je u pomenutom intervjuu, između ostalog, rekao:” ….Pavgord je do sada u ovu priču  (“otimanje Alumine”, op.aut.) uložio preko 70 miliona KM!" 



3.

Da podsjetim, zločinačku grupu za otimanje “Alumine” organizovali Milorad Dodik, Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović Goci, kojima bi, prema ranijem dogovoru, trebalo, nakon što otmu Fabriku, da pripadne po jedna trećina njene vrijednosti fabrike, odnosno po, najmanje, 180 miliona KM.


4.

U tom cilju, zločinci Stevanović i Pavlović su isplatili gotovo petnaest miliona KM mita raznim osobama koje su im pomagale u pokušaju otimanja “Alumine”.


5.

Nakon što se Stevanoviću omaklo da je Pavlović (“zaboravio” je reći zajedno sa njim) “uložio preko 70 miliona KM”, nije problem doći do tačne cifre koliko je dato na mito.


6.

Krenimo redom; Za potraživanja republičkih institucija prema FG Birač u stečaju, koja je, potpuno nezakonito, kupio Pavlović preko svoje narkofirme “Pavgord”, isplaćeno je 42,3 miliona KM (o tome kome su pare zaista otišle detaljnije u nastavcima).

 

Prije nekih sedam godina, “Pavgord” je kupio i nepriznata potraživanja “Ukio banke” za 6.4 miliona evra, odnosno za cca 12,5 miliona KM.


Kupio je za 350.000 KM i potraživanja nekadašnje Hypo banke.

 

Sudske takse i advokati, u redovnom toku stvari, nisu mogli biti plaćeni više od 200 hiljada KM. 


7.

Kada sve saberemo, Pavlović i Stevanović su isplatili cca 55 miliona 350 hiljada KM koje je Pavgord platio.

 

Budući da Gladni tvrdi da je Pavgord dao preko 70 miliona KM, realno je postaviti pitanje gdje je otišlo 14.650.000 KM?


Preciznije, u čije džepove je otišla razlika od 14,65 miliona KM?!


8.

Nema potrebe da čekam na odgovore; Oni su tu!


Dio novca za kriminalnu akciju otimanja “Alumine” otišao je, između ostalog, na podmićivanje sudija Jelene Todorović, Slavice Tadić, Zoran Džida, domaće sudija Ustavnog suda BiH i niz drugih korumpiranih sudija i tužilaca. Pisao sam već o svima njima.



9.

Lavovski dio uzeo je Milorad Dodik kako bi odobrio zločinačku akciju (Dodik sve faze naplaćuje - od osmišljavanja kriminalnog projekta do njegove realizacije), a sasvim dobro je zahvatio i njegov sin Tupan Igor Dodik, koji je prisilio tajkune da skupe 42,3 miliona KM za “kupovinu” potraživanja.


10.

Dio je otišao i na zataškavanje silnih krivičnih prijava protiv narko kartela koji predvode Gladni i Igor Dodik, pa evo idealne prilike da bilo koje od tužilaštava u BiH djeluje te pozovu Dodika, Gladnog i Gocija na saslušanje; Javno je Gladni potvrdio informacije o mitu i korupciji, što nije mala stvar, jer on je još uvijek gradonačelnik Zvornika, Grada Droge!!!


 

11.

Na kraju, moram reći da me od bahatih zločinaca nije iznenadilo javno priznanje izvršenja teških krivičnih djela, ali neće biti vladavine prava u Republici Srpskoj sve dok se ne utvrdi koga su sve zločinci Gladi i Pavlović, uz odobrenje Dodika, podmitili sa gotovo 15 miliona KM, kako bi oteli “Aluminu”. (nastaviće se)