понедељак, 5. април 2021.

Disciplinska prijava Kancelariji disciplinskog tužioca protiv Željke Radović, glavne tužiteljke OJT Doboj, zbog prikrivanja informacija, koje su dio njenih pokušaja da od odgovornosti za krađu glasova u Doboju, na lokalnim izborima 15.11.2020., zaštiti Sanju Vulić i Borisa Jerinića, što je i obećala Milanu Potkovanom Tegeltiji


Piše: Slobodan Vasković


1.

Podnio sam protiv Željke Radović, glavnog okružnog tužioca OJT Doboj, pritužbu Kancelariji Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH zbog njenog odbijanja da mi, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, dostavi konkretne odgovore o predmetu koje to tužilaštvo vodi zbog ziborne krađe u Doboju, na lokalnim izborima održanim u tom gradu, 15.11.2020. godine, po prijavi CIK-a BiH.



Željka Radović, glavna okružna tužiteljka Tužilaštva u Doboju, i drugi put odbila je da mi, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, dostavi broj predmeta pod kojim je to tužilaštvo zavelo krivičnu prijavu Centralne izborne komisije BiH, kao i ime i prezime okružnog javnog tužioca koji je zadužio taj predmet. U svom odgovoru Okružno javno tužilaštvo u Doboju mi nije dostavilo tražene informacije. 


2.

Prvi put sam taj zahtjev Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju podnio 25.03.o.g., ali nisam dobio tražene informacije, već načelne odgovore, što sam i objavio, 27.03.o.g., u tekstu: “Sanja Vulić i Boris Jerinić u strahu od hapšenja; Željka Radović, Glavna okružna tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, obećala Milanu Potkovanom Tegeltiji da će zaštiti Vulićevu i Jerinića”.


3.

Tada sam konstatovao da je evidentno da je Radovićeva taj predmet dodijelila nekom od tužilaca koga u potpunosti kontroliše, zbog čega ne želi da javnost sazna njegov identitet.


4.

Kako bih otklonio bilo kakve dileme, u međuvremenu sam Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju podnio novi zahtjev za pristup informacijama, sa istom sadržinom kao i onaj od 25.03.2021. godine, kako sam i najavio u pomenutom tekstu.


5.

Taj zahtjev uputio sam 27.03. o.g., ali umjesto konkretnih informacija, Radovićeva je pokušala da manipuliše i poziva se na članove Zakona koji joj, navodno, dozvoljavaju da javnosti  ne saopšti broj predmeta i ime tužioca zaduženog za njega.



To je potpuno jasno iz odgovora koji su mi dostavlljeni iz OJT Doboj, 30.03. o.g., kao što je jasno i da svjesno pokušava da zaštiti Vulićku i Jerinića, koji su zloupotrijebili nezakonito glasove, najmanje 15.000 građana Doboja.


6.

Odgovor OJT Doboj je neistinit, jer tražene informacije nisu nikakva tajna niti to mogu biti, a nisam tražio nikakve informacije iz istrage. 


Radovićeva manipuliše, sada u to nema dileme, da bi otežala/onemogućila istragu o krađi 15.000 glasova građana Doboja, počinjenoj 15.11.2020., na lokalnim izborima.


7.

Da preciziram, OJT Doboj, na čijem čelu je Radovićka, je “dana 22.02.2021.godine, zaprimilo putem pošte, prijavu Centralne izborne komisije BiH od 12.02.2021. godine, podnesenu protiv biračkih odbora u gradu Doboju, zbog osnova sumnje da su tokom provođenja izbornog procesa na lokalnim izborima 2020.godine u gradu Doboju, počinili krivično djelo Zloupotreba biračkog prava iz člana 219. Krivičnog zakonika Republike Srpske”.


8.

Krivičnu prijavu podnio je CIK BiH i to je bio razlog više da Radovićeva precizno odgovori na pitanja, jer se radi o izbornoj volji 15.000 građana Doboja, koja je zloupotrijebljena.


9.

U tekstu koji sam objavio 27.03. o.g., najavio sam da ću, ukoliko Radovićeva ponovo odbije da mi dostavi tražene informacije, protiv nje odmah podnijeti disciplinsku pritužbu Kancelariji disciplinskog tužioca. 


10.

Budući da je i drugi put odbila da mi dostavi tražene informacije, 05.04.o.g., podnio sam protiv Željke Radović pritužbu Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.


Ponedjeljak, 05.04.2021. godine

 

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BOSNE I HERCEGOVINE

KANCELARIJA DISCIPLINSKOG TUŽIOCA

 

Na osnovu odredbe člana 64. stav 2. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine, podnosim sljedeću

 

PRITUŽBU  

 

Protiv Željke Radović, koja vrši funkciju glavne okružne javne tužiteljke u Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, zbog disciplinskog prekršaja bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva, koji disciplinski prekršaj je propisan odredbom člana 57. tačka 23. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine. 


Obrazloženje

 

Dana 25.03.2021. godine uputio sam Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju zahtjev za pristup informacijama, kojim sam tražio da mi se dostavi:

1) Broj predmeta pod kojim je zavedena krivična prijava koju je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podnijela protiv članova biračkih odbora koji su učestvovali u sprovođenju lokalnih izbora 15.11.2020. godine u Doboju;

2) Ime i prezime okružnog javnog tužioca koji je zadužan za pomenuti predmet.


 

Dana 26.03.2021. godine dostavljen mi je odgovor Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, iz kojeg se jasno vidi da mi pomenuta pravosudna institucija nije dostavila tražene informacije.


 

Dana 27.03.2021. godine po drugi put sam uputio Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju zahtjev za pristup informacijama, kojim sam tražio da mi se dostave iste one informacije koje sam tražio zahtjevom od 25.03.2021. godine.


 

Dana 30.03.2021. godine dostavljen mi je odgovor Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, u kojem je navedeno: “Odgovor na pitanja iz Vašeg upita od 25.03.2021. godine i ponovljenog upita od 27.03.2021. godine nismo u obavezi da dostavimo, s obzirom da prema Indeks registru informacija koje su pod kontrolom tužilaštva, a u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, dužni smo dostaviti podatke vezano provođenje krivičnog postupka i drugih zakonskih radnji u slučajevima za krivična djela iz oblasti opšteg kriminala i svih drugih oblika kriminaliteta.”

 

Iz navedenog odgovora je evidentno da Okružno javno tužilaštvo u Doboju odbija da dostavi tražene informacije, iako sam zahtjev podnio u svojstvu novinara/blogera, a sve sa ciljem informisanja javnosti o aktuelnoj i vrlo značajnoj temi.

 

Ovdje je bitno naglasiti da se radi o predmetu koji je Okružno javno tužilaštvo u Doboju formiralo po krivičnoj prijavi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, povodom povrede izbornih prava oko 15.000 građana Doboja. 


Takođe, bitno je istaći da ja nisam tražio da mi se dostave informacije koje bi mogle ugroziti istragu koju sprovodi pomenuto tužilaštvo. Informacije o broju predmeta pod kojim je zavedena krivična prijava važne državne institucije, te ime i prezime postupajućeg tužioca, ni na koji način ne mogu imati svojstvo tajnih informacija, niti njihovo objavljivanje može na bilo koji način ugroziti krivičnu istragu.

 

Odredbom člana 8. stav 2. Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske propisano je da radom Okružnog javnog tužilaštva rukovodi i predstavlja ga glavni okružni tužilac.


Odredbom člana 13. stav 2. Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske propisano je da u granicama svojih zakonom određenih nadležnosti i u skladu sa interesima postupka, tužilaštva mogu obavještavati javnost i o pojedinim predmetima u kojima postupaju, ako su te informacije od javnog interesa, a vodeći računa o propisima kojima se uređuje zaštita ličnih podataka.


Na čelu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju nalazi se Željka Radović, koja je istovremeno i član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine. 


Željka Radović je bila jedan od najodanijih saradnika Milana Tegeltije, lica koje je najzaslužnije za uništavanje pravosuđa Bosne i Hercegovine. 



Način na koji je Milan Tegeltija obezbijedio reizbor Željke Radović na poziciju člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine je poznat široj javnosti, a tim povodom je i Kancelarija disciplinskog tužioca pokrenula disciplinski postupak protiv Mahmuta Švrake, glavnog republičkog tužioca Republike Srpske.


Moje informacije iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju govore da je Milan Tegeltija, sada savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, naložio Željki Radović da na svaki mogući način sabotira rad po krivičnoj prijavi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. 



Takođe, moje informacije govore da je nakon proteklih lokalnih izbora u Doboju bilo zapošljavanja srodnika pojedinih okružnih tužilaca u Gradskoj upravi grada Doboj. 


Postoji mogućnost da je sporni predmet dodijeljen upravo jednom od tih okružnih tužilaca, zbog čega Željka Radović odbija da dostavio informaciju o imenu i prezimenu postupajućeg okružnog javnog tužioca. 


Nema sumnje da Željku Radović ne interesuje to što su Sanja Vulić i Boris Jerinić, visoki funkcioneri SNSD-a, članovima biračkih odbora naredili falsifikovanje oko 15.000 potpisa građana Doboja, a što su već utvrdili vještaci koje je angažovala Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.



Smatram da je navedenim postupanjem Željka Radović, u svojstvu rukovodioca Okružnog javnog tužilaštva u Doboju učinila disciplinski prekršaj propisan odredbom člana 57. tačka 23. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine.


 

Pored toga, smatram da je postupanje Željke Radović suprotno: 1) tački 1.2. Kodeksa tužilačke etike, kojom je propisano da tužilac ne smije imati neprikladnih veza sa zakonodavnom i izvršnom vlasti, niti dozvoliti uticaj sa njihove strane, tako da javnost mora imati predodžbu o nepostojanju takvih veza ili uticaja; 2) tački 1.4. Kodeksa tužilačke etike, kojom je propisano da tužilac promoviše visoke standarde tužilačkog ponašanja u cilju jačanja povjerenja javnosti u pravosuđe; 3) tački 2.1. Kodeksa tužilačke etike, kojom je propisano da se tužilac ponaša u tužilaštvu i van tužilaštva, na način da održava i unapređuje povjerenje javnosti i ostalih učesnika u postupku u njegovom nepristrasnost kao i pravosuđa u cjelini; 4) tački 2.2.4. Kodeksa tužilačke etike, kojom je propisano da se tužilac uzdržava od ponašanja koje bi moglo kod javnosti izazvati utisak da je politički aktivan; i 5) tački 4.2. Kodeksa tužilačke etike, kojom je propisano da se tužilac ponaša na način da afirmiše povjerenje javnosti u integritet pravosuđa.

  

Sa poštovanjem!

Slobodan Vasković, bloger


11.

P.S. Pripremam i novu disciplinsku prijavu protiv Radovićeve

I ovaj put, kao i 27.03. o.g., kako bih otklonio bilo kakve dileme, a Radovićeva ih sigurno ima puno, istoj poručujem da ću dana 22.04.2021. godine protiv nje i okružnog javnog tužioca, čije ime ona krije, podnijeti disciplinsku prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca, u slučaju da do tada ne bude donesena naredba o sprovođenju istrage protiv članova biračkih odbora u Doboju.


Okružno javno tužilaštvo u Doboju je 22.02.2021. godine zaprimilo krivičnu prijavu Centralne izborne komisije BiH, a dva mjeseca je više nego dovoljno da se, ako ništa drugo, bar donese naredba o sprovođenju istrage.