субота, 27. јун 2020.

Kumovski poslovi Dodika i Škrbića: "Medietik" braće Babić i Dodikove savjetnice Trišić-Babić naplatili od Fonda zdravstva 6.722.756 KM za pedeset respiratora, a nisu isporučili nijedan; Tegeltija, Tadićeva, Bajić zaduženi za zataškavanje ove pljačke


Piše: Slobodan Vasković

1.
Jednu od najvećih pljački u jeku pandemije izvršili su Dejan Kusturić, dirketor Fonda zdravstva RS i Vlado i Željko Babić, vlasnici firme “Medietik” d.o.o. Iz Banjaluke, koji su, bukvalno, ukrali 6.722. 756 KM, a za taj novac Fond nije dobio ništa.

Nije im isporučen nijedan jedini respirator po tom Ugovoru.

2.
Ugovorom koji su 08.04.2020. godine Kusturić, direktor FZRS i Željko Babić, suvlasnik firme “Medietik”, precizirano je da će se pedeset respiratora platiti 6.722.756 KM, odnosno 134.455,12 KM po respiratoru.


3.
U Ugovoru se još navodi da će šest miliona KM biti “Medietiku” uplaćeno avansno, a da će ta firma vršiti isporuku u roku, “ne dužem od 24.04.2020.".


4.
Novac jeste uplaćen avansno, prebačen u Švajcarsku, ofšor zonu - grad Cug, podijeljen između pljačkaša, a nijedan od 50 respiratora nije stigao u RS, iako je cijena svakog od njih nevjerovatnih 134.455,12 KM.

5.
Taj novac je, jednostavno rečeno, ukraden; Cijeli posao pljačke bez presedana planirali su prikriti mafijaškim uticajem Ranka Škrbića, kuma Milorada Dodika, koji je jedan od glavnih organizatora ove razbojničke otimačine. 

6.
Braća Vlado i Željko Babić, od kojih je potonji muž Dodikove savjetnice Ane Trišić-Babić, saopštili su da se respiratori nalaze u carinskom skladištu u Gradišci.



“Treći ugovor sklopljen je 8. aprila, broj 07/015-1531-3/20, a riječ je o nabavci 50 komada ventilatora za intenzivnu njegu VG70. Respiratori se nalaze na carinskom skladištu u Carinskoj ispostavi Gradiška”, saopšteno je iz firme “Medietik”, 19.06. ove godine, ali respiratori nisu stigli iz prostog razloga što nisu ni nabavljeni.

7.
Babići javno lažu, dok, tajno, prema višestruko potvrđenim informacijama, pokušavaju faslifikovanom dokumentacijom pokriti prljave poslove, što i ne čudi za taj šljam; I da je drugačije od navedenog (a nije), oni moraju vratiti novac, jer su, po Ugovoru, bili dužni isporučiti respiratore 24.04.2020. godine, što oni nisu učininili više od dva mjeseca nakon toga.


Preko Babića i "Medietika" je, prema dostupnim informacijama, opljačkano ukupno  9.384.315,25 KM, iako izvori tvrde da je ta cifra trostruko veća.
.
8.
Cijeli slučaj pljačke istražuje i Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS, na čijem čelu je Miodrag Bajić, ali oni neće uraditi ništa, jer nikad ništa nisu ni uradili u borbi protiv kriminala i korupcije; Dapače, njihova isključiva uloga, posebno Bajićeva, je zaštita svih kriminalnih djela.


9.
U cijeli slučaj uključilo se i Tužilaštvo BiH, koje je formiralo predmet “Medietik-respiratori”, ali i od njih se malo šta može očekivati, jer je Milan Tegeltija, šef Pravosudne mafije, naredio, preko Glavne tužiteljke Gordane Tabić, tužiocima da nijedna optužnica ne smije biti podignuta protiv kriminalaca iz RS koji su, tokom pandemije bjesomučno pljačkali, dok je stanovništvo skapavalo zatočeno u svojim domovima. 

10.
Ova nedjela su višestruko teža, jer su direktno usmjerena protiv zdravlja stanovništva, ali to i jeste u prirodi djelovanja Dodikovog Režima i njegovih bijednih sluga, kao što su Babići, Kusturići, Šeranići.…



Jer, odgovoran je i Ministar zdravlja Alen "fini" Šeranić koji je javno branio pljačku, iznoseći neistine i laži; Šeranić je bio i ostao Škrbićev potrčo. 



11. 
Bitno je napomenuti da je Boban Kusturić, šef Helikopterskog servisa RS i Dodikov pilot, brat Dejana Kusturića, direktora Fonda zdravstva, tako da je veliko pitanje koliki je Dodikov udio u cijelom ovom izuzetno prljavom poslu; Dodik će, svakako, učiniti sve da Dejan Kusturić ne odgovara, iako je, zajedno sa Babićima, trebalo da je već u zatvoru. (nastaviće se)