четвртак, 18. јун 2020.

Bevanda izbore izbacio iz budžeta

Podsjećamo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je nekoliko puta izjavljivao da neće biti obezbijeden novac za provedbu lokalnih izbora sve dok se ne poništi odluka o izboru članova CIK-a kojom su, faktički, SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad tom institucijom



Ministarstvo finansija BiH u nacrtu budžeta koji bi danas trebalo razmatrati Vijeće ministara BiH nije predvidjelo novac za održavanje izbora. Dokazuje to i dokumentacija koja je u posjedu Oslobođenja, a koja je tek u srijedu popodne dostavljena Sekretarijatu Vijeća ministara BiH.
Izbora nema kao stavke
Nacrtom Budžeta koji je pripremio ministar finansija Vjekoslav Bevanda, za Centralnu izbornu komisiju BiH predviđeno je izdvajanje 2.999.000 KM, što je dovoljno samo za redovno funkcioniranje CIK-a. 

To znači da Bevanda u nacrtu Budžeta nije  planirao izdvajanje novca za provedbu lokalnih izbora ove godine. Štaviše, HDZ-ov ministar finansija BiH budžet za CIK umanjio je u odnosu na prošlogodišnji. Prema dokumentaciji koja nam je na raspolaganju - budžet CIK-a za 2020. godinu je za 49 hiljada maraka manji u odnosu na prošlogodišnji, koji nije bio “izborni”.

Izbora nema kao stavke
Hoće li biti izbora?
Podsjećamo, lider HDZ-a BiH  Dragan Čović je nekoliko puta izjavljivao da neće biti obezbijeden novac za provedbu lokalnih izbora sve dok se ne poništi odluka o izboru članova CIK-a kojom su, faktički, SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad tom institucijom. 

Odluka o izboru članova CIK-a donesena je sredinom marta ove godine. Samo nekoliko dana prije odluke Predstavničkog doma PS BiH o izboru članova CIK-a, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda je predložio nacrt Budžeta za 2020. godinu kojom je bio predvidio novac za održavanje izbora. 

Tim dokumentom koji je u posjedu Oslobođenja, Bevanda je za CIK bio odredio budžet u iznosu od oko 7 miliona maraka. Međutim, nakon što su SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Bevanda je povukao nacrt budžeta. 

Novi nacrt je dostavio tek u srijedu popodne. U njemu nije predviđen novac za održavanje lokalnih izbora. No, ono što je posebno interesantno su mišljenja koja određene institucije daju na nacrt budžeta. 

Ministarstvo finansija je, naime, nacrt budžeta dostavilo 17. 6.2020. godine. Potrebna mišljenja nadležnih institucija datiraju iz marta ove godine.



To znači da je Bevanda Sekretarijatu Vijeća ministra BiH podmetnuo mišljenja koja su data na nacrt budžeta kojim je bio predviđen novac za izbore, a koji je on povukao na “doradu”. 

Tako je Bevanda zajedno sa nacrtom budžeta koji je datiran 17. juna, dostavio i Mišljenje Ministarstva finansija i trezora datirano 6. marta 2020. godine. Osim toga, u prilogu nacrta bužeta se nalazi i mišljenje Direkcije za evropske integracije sačinjeno prije tri godine, odnosno 20. dcembra 2017. godine.


Osim što je iz budžeta izbacio izbore, Bevanda je za četiri miliona maraka smanjio i budžet Ministarstva odbrane BiH.