уторак, 9. јун 2020.

Maričić, direktor PU RS, novembra 2018. pretukao službenika Vlade RS, jer nije htio potpisivati naduvane fakture; Maričić nasamario i Dodika: Umjesto skupocjenog italijanskog podvalio mu jeftini kineski namještaj u kabinetu u Banjaluci


Piše: Slobodan Vasković

1.
Neuspješni, nekompetentni i nesposobni direktor Poreske uprave RS Goran Maričić veoma je sposoban za naduvavanje faktura i prebijanje podređenih.

2.
Nasilnik Maričić je, u novembru 2018. godine, teško pretukao jednog službenika Vlade RS zato što nije htio da potpiše naduvane fakture, tokom opremanja kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika.

3.
Dodikov kabinet nalazi se na 16. spratu zgrade Administrativnog centra RS; Maričić je tada bio direktor Službe zajedničkih poslova u Vladi RS i zadužen za opremanje kabineta.

4.
Cijela investicija, kompletno renoviranje restorana koji je bio na tom spratu i njegovo pretvaranje u predsjednički kabinet, trebalo je da košta cca 60.000 KM, ali je cijena uduplana na 120.000 KM.


5.
Maričić je 60.000 KM doslovno ukrao, a radnik koji je odbio da potpisuje fakture naduvane 100 posto dobio je zbog toga teške batine; Umalo je ostao i bez posla, a sve je zataškano; Maričić je našao lažnog svjedoka koji je rekao neistinu da nije pretukao radnika, čije ime ne navodim iz razumljivih razloga.

6.
Inicijali lažnog Maričićevog svjedoka su Z.R.

7.
Maričić je, nakon uspješnog premlaćivanja podređenog službenika i uspješne pljačke tokom rekonstrukcije Dodikovog kabinta, imenovan na poziciju direktora Poreske uprave RS, 27.12.2018. godine. 

8.
Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je Maričić teško izvarao i Dodika; Trebalo je nabaviti italijanski namještaj za njegov kabinet, ali mu je Maričić, preko firme “Unicop trade” d.o.o. (Trn, Laktaši) podvalio namještaj iz Kine i to po cijenama višestruko većim i od skupog italijanskog.

9.
Sve ovo potvrđeno mi je iz nekoliko izvora iz Ministarstva finansija RS: 

10.
Maričić je poznat i po tome što je, dok je bio na čelu Službe zajedničkih poslova terorisao Sindikalnu organizaciju, ukoliko bi procijenio da su neposlušni, šaljući članove Sindikata, po kazni, na “služenje” u Administrativni centar Vlade RS u Istočno Sarajevo.

11.
Maričić je pokazao potpunu nesposobnost tokom obrade podataka za radnike koji su zbog pandemije morali prestati sa radom tokom aprila; Vlada RS obećala je isplatu za cca 70.000 radnika, ali taj posao nije doveden do kraja, jer Poreska uprava nije u stanju da ga izvrši zbog nesposobnosti Maričića i njegovih podređenih.

12.
Već sam pisao o tome da su sva ministarstva iz Vlade RS bila prisiljeni dati po nekoliko svojih uposlenika na ispomoć Poreskoj upravi kako bi se podaci obradili “ručno”, iako je za softver PU, od 2012. do danas, plaćeno preko 20 miliona KM. 


Ukoliko Višković nastavi insistirati da Maričić ubrza posao isplate plata, moglo bi se tu svašta i fizički desiti! Uz to, Viškovićeve tvrdnje da su isplaćene aprilske plate su tek poluistine.

13.
Maričića kontroliše Veljko Vukelić, jedna od Dodikovih sivih eminencija koji iz Inđije, gdje živi, rukovodi brojnim nezakonitim poslovima, iznudama, prevarama i drugim kriminalnim radnjama.

14.
Maričić je jedna od njegovih glavnih poluga u tim prljavim poslovima, a druga, takođe, vrlo bitna poluga je Milimir Govedarica, Republički pravobranilac.

15.
Vukelić ima još nekoliko takvih poslušnika na raspolaganju preko kojih izvlači milione iz Republike Srpske. (nastaviće se)