четвртак, 18. јун 2020.

Istraga počela/HE “Miljacka” u mutnim pravosudnim vodama: Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva vodi istragu o prljavim poslovima, falsifikatima i drugim kriminalnim radnjama Mrde i njegove hobotnice, čiji pripadnici su mahom uposlenici institucija RS


kriminalac Ljubomir Mrda
Piše: Slobodan Vasković

1.
Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala RS, otpočelo je, zajedno sa Upravom kriminalističke policije MUP-a RS, istražne mjere i radnje u vezi sa brojnim nezakonitostima koje su počinjene tokom gradnje MHE “Miljacka”.

2.
Ta kriminalna djela kulminirala su falsifikovanjem dokumentacije na osnovu koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo Upotrebnu dozvolu, iako su odstupanja Izvedenog stanja od Glavnog projekta ogromna po gotovo svim parametrima. 

Između ostalog, brana MHE “Miljacka veća je za pet metara nego što je to predviđeno Glavnim projektom i Građevinskom dozvolom, čiji je sastavni dio Glavni projekat.


3.
Istraga je počela nakon što sam objavio niz tekstova o kriminalu međunarodnog karaktera, što je Ministroida za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić natjeralo da uputi Informaciju MUP RS u vezi sa građenjem “Miljacke”; UKP MUP RS je Informaciju proslijedila Republičkom javnom tužilaštvu, nakon čega su pokrenute istražne radnje.

4.
Istražnim radnjama morali bi biti obuhvaćeni i članovi Regulatorne komisije za električnu energiju RS koji su firmi “Green Energy”, čiji je vlasnik Ljubomir Mrda, izdali nacrt Dozvole za rad za objekat koji, defakto, ne postoji. 


Iako su u Regulatornoj komisiji imali, za razliku od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, stvarne podatke o Izvedenom stanju, oni su ih ignorisali, jer na osnovu njih nisu mogli izdati nacrt Dozvole. 

Poslužili su se prejeftinim trikom - izdali su nacrt Dozvole na osnovu Glavnog projekta, po kojem HE “Miljacka” nije ni izgrađena.

Vladislav Vladičić
5.
Vladislav Vladičić, direktor Komisije, imaće štošta da objasni tužiocima, ukoliko Ljubomir Mrda, šeg zločinačke organizacije koja stoji iza brojnih prljavih poslova u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (i brojnih drugih o kojima sam pisao), ne učini neki “mađioničarski” trik da se brana “pokupi” za pet metara, a MHE vrati 35 metara nizvodno, kako je to bilo predviđeno Glavnim projektom; Plus da sredi sve ostale parametre koji ne odgovaraju Glavnom projektu.


Ne djeluje to moguće čak ni za zločinca Mrdu i njegove zaštitnike. Posebno zbog činjenice da su z aovaj predmet veoma zainteresovani SIPA i Tužilaštvo BiH, pošto je riječ o međunarodnom kriminalu, jer je u "poslovima" i fantomska firma “BXP Czech a.s.” iz Praga, koja nema kapitala, poslovnog prostora, telefona…, čiji je “vlasnik” Milutin Perić. Ta firma je formalni osnivač Mrdine "Green Energy" u čijem vlasništvu je HE "Miljacka".

6.
Srebrenka Malina Golić, Ministroid za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na presu 29.05.2020., najavila je da će svu dokumentaciju o izgradnji MHE “Miljacka” predati MUP-u RS.

Tada je rekla da je njen resor izdao Upotrebnu dozvolu na osnovu validne dokumentacije,  a ne na osnovu falsifikata, te da ništa od onog što sam naveo u nekoliko tekstova o kriminalnoj izgradnji “Miljacke” nije tačno.

Ako nije tačno, što je zatražila od MUP RS/Tužilaštva provjere?! Ne može i jedno i drugo!

Tačno je sve ono što sam objavio, a netačne su tvrdnje Golićeve da je Upotrebna dozvola izdana na osnovu validne dokumentacije; izdana je na osnovu falsifikata; I to višestrukih.

Nije tačno ono što je Golićeva tvrdila na tom presu, što sam u niz tekstova i dokazao, argumentujući svoje navode validnim dokumentima, a ne falsifikovanim kojim se služe Golićkini pomoćnici.

Srebrenka Malina Golić
7.
Golićeva je i sazvala pres zbog nekoliko mojih tekstova o teškim kriminalnim radnjama u vezi sa HE “Miljacka” kako bi “oprala” sebe, što joj baš nije pošlo ni za maskom, a ni za rukavicama; Drugi razlopg je bio da odgovornost za nezakonito izdatu Upotrebnu dozvolu skine sa sebe i MUP-u i Tužilaštvu prebaci “lopticu” da utvrde ko je sve iz njenog resora učestvovao u falsifikovanju dokumentacije za MHE “Miljacka”.

8.
Golićeva, poznata i kao Dva Džipa (ima se, može se), ipak je, bez obzira na blato u kojem se svojevoljno valjala na tom presu, rekla bar jednu istinittu tvrdnju - proslijedila je Informaciju nadležnim organima, a za nadati se da neće moliti nikog iz Posebnog odjeljenja niti MUP-a RS da dokazuju nedokazivo - da je Upotrebna dozvola izdana na osnovu validnih dokumenata, iako postoji niz dokaza da je taj papir dodijeljen kriminalcu Mrdi na osnovu falsifikovane dokumentacije.


9.
Mrdinu međunarodnu zločinačku organizaciju čine Miladin Gaćanović, pomoćnik za urbanizam i građevinarstvo u ministarstvu Ministroida Golićeve; 
Vlasnik “Unisa”, firme iz Istočnog Sarajeva, Đorđe Milišić koji je zajedno sa Mrdom falsifikovao dokumente i dostavio ih Ministarstvu za prostorno uređenje; Aleksa Savića, koji je “geodetskim snimanjem” potvrdio njihove falsifikovane nalaze, iako nema licencu za takve poslove; Milutin Perić, vlasnik fantomske firme BXP Czech a.s.” iz Praga, koji je "pokrivao" Mrdine pljačke. 

Mrdinoj Hobotnici pripadaju i Zaharije Kujačić, republički građevinski inspektor i Radenko Sando, republički vodni inspektor; Njih dvojica su sve vrijeme znali da se gradi nelegalno, da su velika odstupanja od Glavnog projekta, ali nisu ništa preduzeli iz svojih nadležnosti kako bi spriječili nezakonitosti; Dapače, čvrsto su stali iza Mrde i njegovih kriminalnih poslova.

Tu se ne završavaju kraci Hobotnice, već sežu i u Regulatornu komisiju za električnu energiju RS, kao i niz Javnih preduzeća.


11.
Ukoliko bi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala RS zaista uradilo svoj posao kako treba, odnosno detaljno sprovelo istragu, utvrdili bi da je značajan broj Javnih preduzeća nelegalno koristio državni novac i plaćao izgradnju Mrdine privatne Hidroelektrane. 

12.
Biće za njih zaista pravo iznenađenje, ako budu radili istragu kako treba, koga će sve naći među Mrdinim finansijerima koji nisu žalili narodnog novca za njegov privatni projekat. takođe će, ukoliko istragu urade valajno, utvrditi da su radnici "Elektrodistribucije" pale, čiji je Mrda donedavno bio direktor, morali da rade na njegovom projektu, a plaćalo ih je državno preduzeće, što je najteža moguća zloupotreba i radnika i budžetskih sredstava "Elektroprivrede" RS.

13.
Mjesečno Mrda od “Miljacke” zarađuje 102.953 KM; To je dio ogromnih sredstava, sakupljenih tako što svako domaćinstvo u RS plaća takse za električnu energiju iz obnovljivih izvora; Plaćaju takse svakog mjeseca uz račune za utrošenu struju; Svako domaćinstvo Mrda je oštetio.

kriminalac Ljubomir Mrda
14.
Važno je naglasiti da Posebno odjeljenje može na osnovu dokumentacije odmah zatvoriti i Mrdu i njegove brojne mafijaške saradnike, a ukoliko to ne učine, samo će još jednom potvrditi da su dio zločinačkih organizacija koje nemilosrdno, pod zaštitom institucija i njihovih čelnih ljudi, štite one koji nemilosrdno pljačkaju građane.

15.
Prevare su toliko očigledne da će biti pravo umijeće izignorisati ih,ukoliko Posebno odjeljenje i ovaj slučaj pokuša da odvuče u najmutnije pravosudne vode. (nastaviće se)

Institucije RS u službi Zločinačkih organizacija (dokumenti)/objavljeno 10.06.2020.


Piše: Slobodan Vasković

1.
Dešavanja oko Hidroelektrane “Miljacka”, način izdavanja Upotrebne i nacrta Dozvole za rad, svjedočanstvo su organizovanog državnog kriminala, ali i drskog djelovanja zločinačkih hobotnica koje imaju svoje “igrače” u svim institucijama Republike Srpske.


2.
Organizovana zločinačka organizacija Ljubomira Mrde, koji je vlasnik HE “Miljacka”, sa svojim saučesnicima iz institucija RS, primarno Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na čijem je čelu Ministroid Srebrenka Golić i Regulatorne Komisije za energetiku RS, koji vodi direktoid Vladislav Vladičić, osmislili su, mora se to priznati, zaista kreativnu prevaru kako bi izdali dozvolu za rad HE “Miljacka” i uzeli desetine miliona maraka od građana koji svaki mjesec, uredno, uz račune za utrošenu struju, plaćaju takse za električnu enegriju dobijenu iz obnovljivih izvora (voda, vjetar…).

3.
Prije nego detaljno pojasnim ovu ogromnu prevaru, u kojoj učestvuju i visoki entitetski funkcioneri, podsjetiću na pripadnike Mrdine Hobotnice.  

Ljubomir Mrda
4.
Organizatori falsifikovanja su Mrda i Đorđe Milišić, direktor firme “Unis” iz Istočnog Sarajeva koja je uradila lažni tehnički prijem. Oni su glavni falsifikatori dokumentacije.

5.
Ministarstvu za prostorno uređenje podastrli su falsifikate prema kojima je Izvedeno stanje istovjetno Glavnom projektu, iako se ono razlikuje u gotovo svim parametrima. Ovaj dio priče veoma je bitan za nastavak i dešavanja sa odobravanjem nacrta Dozvole za rad, koji je u nadležnosti Regulatorne komisije za Električnu energiju RS.

razlike između Glavnog projekta i Izvedenog stanja
6.
Prije toga da navedenom ko su saučesnici u prljavim poslovima i odobrenju nelegalne gradnje: To su Zaharije Kujačić, republički građevinski inspektor i Radenko Sando, republički vodni inspektor; Njih dvojica su sve vrijeme znali da se gradi nelegalno, da su velika odstupanja od Glavnog projekta, ali nisu ništa preduzeli iz svojih nadležnosti kako bi spriječili nezakonitosti; Dapače, čvrsto su stali iza Mrde i njegovih kriminalnih poslova.

HE "Miljacka" u izgradnji
7.
Nisu reagovali ni kada je iz Glavnog inspektorata 12.11.2019. zatražen dodatni inspekcijski nadzor nad izgradnjom HE “Miljacka”, već su to spriječili, lažno obavještavajući inspektorat da je sve u skladu sa Glavnim projektom. 

8.
Na taj način, pomenuti inspektori, zajedno sa Milišićem, pogodovali su Mrdi u njegovim malverzacijama, falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje je on dobio upotrebnu dozvolu.

9.
Tu je i geodeta Aleksa Savić, koji je potvrdio, po Milišićevom nalogu, njegove i Mrdine falsifikate, odnosno lažirani tehnički prijem.

Miladin Gaćanović
10.
Ključni igrač u Ministarstvu za prostorno uređenje koji je efektuirao falsifikate i pripremio izdavanje Upotrebne dozvole na osnovu lažnih dokumenata je Miladin Gaćanović, pomoćnik za urbanizam i građevinarstvo u ministarstvu Ministroida Golićeve.

11.
Sada slijedi iznenađenje; Mrda i njegova zločinačka organizacija dostavljaju Regulatornoj komisiji stvarne podatke o Izvedenom stanju koji se drastično razlikuju od Glavnog projekta, ali Vladičić ne reaguje već, što je za rubriku vjerovali ili ne, Regulatorna komisija za energetiku utvrđuje Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije za parametre za koje niko nije podnio zahtjev.

12.
U nacrtu Dozvole navodi se stav:
21) nivo gornje vode    (m.n.m.)       620,00
23) bruto pad                      (m)          42,00

dokument iz nacrta Dozvole
13.
U Zahtjevu Mrdine firme GREEN ENERGY d.o.o. Pale taj stav glasi:
14)  maksimalni radni nivo   (m.n.m.)            625,00
16)  maksimalni bruto pad           (m)               48,00

dokument iz Mrdinog zahtjeva
Regulatornoj komisiji RS
14.
Nesporno je da je prema dokumentima Regulatorna komisija za energetiku utvrdila Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije prema Glavnom projektu, Knjiga 1. OPŠTI DIO, strana 6.; Nesporno je da su nacrt Dozvole izdali na osnovu Glavnog projekta, a ne na osnovu Izvedenog stanja. Nesporno je da su lažirali izdavanje nacrta Dozvole!!!

Nesporno je da su izdali nacrte Dozvole hidroelektrani koja ne postoji, jer nije izgrađena u skladu sa Glavnim projektom!!!
dokumnet iz Glavnog projekta
15.
Takođe je nesporno da je Zahtjev Mrdine firme GREEN ENERGY d.o.o. Pale podnijet Regulatornoj komisiji prema Izvedenom stanju.

16.
Regulatorna komisija je potpuno ignorisala stvarno stanje na terenu, činjenicu da je Izvedeno stanje dramatično različito od Glavnog projekta, iako su imali sve dokaze za to; Umjesto da ne dozvole izdavanje nacrta Dozvole, oni su učinili suprotno - izdali su taj dokument, tako što su “zaboravili” da imaju validne dokaze koji svjedoče o kršenju građevinske dozvole, Glavnog projekta i svega ostalog što se tiče gradnje.

17.
Takvo ponašanje govori samo jedno - Vladičić je bio svjestan da ne može izdati nacrt Dozvole na osnovu Izvedenog stanja, gurnuo je sve te dokumente u ladicu i izdao nacrt Dozvole na osnovu Glavnog projekta koji nije ni sproveden, odnosno, na osnovu njega nije ni izgrađena HE “Miljacka”.

Vladilsav Vladičić
18.
Takvo djelovanje svjedoči da se “dogovorio” sa Mrdom, a koliko je taj dogovor “težak” trebalo bi da utvrde istražni organi.

19.
Ranije sam objavio da Vladislav Vladičić, direktor Regulatorne komisije za električnu energiju RS, zna da je dokumentacija za “Miljacku” falsifikovana, ali je, uprkos tome, izdao nacrt Dozvole  za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20, što dokumenti koje sada objavljujem i potvrđuju.

nacrt Dozvole
20.
Važno je navesti da Mrdina firma nema nijednog stalno zaposlenog radnika, što je uočljivo iz Zahtjeva, gdje se na strani 7 navodi da je zaposlen jedan radnik, ali na određeno vrijeme sa srednjom stručnom spremom.


dokument iz Mrdinog zahtjeva
Regulatornoj komisiji RS
21.
Treba naglasiti da će provjeru rada koncesionara “GREEN ENERGY” d.o.o. Pale izvršiti i Komisija za koncesije Republike Srpske te Pravobranilaštvo RS, a da li će išta pozitivno uraditi, to je već pitanje od milion dolara?!

dokument Komisije za koncesije
22.
Da podsjetim, Mrda je vlasnik firme “GREEN ENERGY”  d.o.o. iz Pala, u čijem posjedu je HE “Miljacka”.

Navodni osnivač  “GREEN ENERGY” je “BXP Czech a.s.” iz Praga, fantomska firma koja nema kapitala, poslovnog prostora, telefona…, čiji je “vlasnik” Milutin Perić.

Perić, vlasnik ničega, odnosno samo papira i pečata fantomske firme i izvrsne volje za milionske prevare, omogućio je Mrdi da, pod plaštom njegove fantomske firme, izgradi  privatnu hidroelektranu “Miljacka”, snage 2,5 MW i godišnje proizvodnje 9.310.000 kWh. 

Na osnovu lažnih papira Mrdi je data upotrebna dozvola i mogućnost da mjesečno zarađuje od ERS 102.953 KM, odnosno godišnje 1.25.437 KM; Kako je koncesija na pedeset godina, Mrda i njegovi nasljednici će inkasirati 61.770.550 KM .(nastaviće se)