понедељак, 29. јун 2020.

Spavači/Tužilaštva ometena u pravosudnom razvoju: Tužilaštvo BiH čeka da Bajićevo Posebno odjeljenje zataška slučaj “Repsiratori iz RS”; “Čistači” kriminalnih djela - Tegeltija, Bajić, Lukač, Savković… ; Uloga “Češkog faktora” u prevari sa Letećim šatorom, koji je dovezen spejs-šatlom; Bajić potvrdio da istražuje Mrdu: Nadati se da Miljacka neće presušiti prije kraja istrage


Piše: Slobodan Vasković

1.
“Tužilaštvo BiH formiralo je predmet koji se odnosi na nabavku respiratora na području Republike Srpske”, potvrđeno je medijima, 26.06.o.g., iz ove takozvane institucije, kojom upravlja šef pravosudne mafije Milan Tegeltija, preko Glavne tužiteljke Gordane Tadić.

Još su saopštili da je predmet formiran nakon što im je dostavljena informacija od Sipe (Državne agencije za istrage i zaštitu) i da na njemu radi tim tužilaca.

2.
Prije bi se moglo reći da na tom predmetu tim tužilaca spava, jer dosad nisu uputili nijedan zahtjev prema Sipi za bilo kojom istražnom radnjom.

3.
Tužilaštvo BiH djeluje kao da je ometeno u pravosudnom razvoju, zato što mjesecima, godinama, decenijama, kasni da bezbrojne predmete teških kriminalnih djela, vrijedne već milijarde KM, iz agregatnog stanja ”formirani” pretvori u “živi” na kojima se intenzivno radi.


4.
Gdje je kvaka?

Tužilaštvo BiH čeka da Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, na čijem čelu je Miodrag Bajić, koje je, takođe, “formiralo predmet respiratori” zataška cijeli ovaj slučaj.

5.
Zadatak Bajića, takođe, jednog od Kumova Pravosudne mafije, jeste da cijeli slučaj jezivog virusnog profiterstva, u čijem centru su firma “Medietik” i njeni vlasnici Vlado i Željko Babić, što prije proglasi “čistim” i tako spriječi otrkivanje kriminalaca iz vlasti koji su učestvovali u pljački i podjeli 6.722. 756 KM, doslovno otetog novca.



6.
Da podsjetim, jednu od najvećih pljački u jeku pandemije izvršili su Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstva RS i pomenuti kriminalci Babić, vlasnici firme “Medietik” d.o.o. Iz Banjaluke, koji su, bukvalno, ukrali 6.722. 756 KM, a za taj novac Fond nije dobio ništa.



Fondu nije isporučen nijedan jedini respirator po tom Ugovoru.

Ugovorom koji su 08.04.2020. godine Kusturić, direktor FZRS i Željko Babić, suvlasnik firme “Medietik”, precizirano je da će se pedeset respiratora platiti 6.722.756 KM, odnosno 134.455,12 KM po respiratoru.

U Ugovoru se još navodi da će šest miliona KM biti “Medietiku” uplaćeno avansno, a da će ta firma vršiti isporuku u roku, “ne dužem od 24.04.2020.".



Novac jeste uplaćen avansno, prebačen u Švajcarsku, ofšor zonu - grad Cug, podijeljen između pljačkaša, a nijedan od 50 respiratora nije stigao u RS, iako je cijena svakog od njih nevjerovatnih 134.455,12 KM.

Babići su, 19.06., dva mjeseca nakon što su po ugovoru morali isporučiti respiratore, saopštili da se oni nalaze u carinskom terminalu “Gradiška”, što je notorna laž. I da se nalaze ( a ne nalaze) Babići bi morali vratiti novac, jer su prekršili vrijeme isporuke.




Međutim, kako da vrate pare kada su već podijeljene?!

Osim Babića, trebalo je već da bude uhapšen i Kusturić, ali Tužilaštva, “ometena u pravosudnom razvoju”, čine sve da spasu ove kriminalce.

7.
Tako Tužilaštvo BiH ne čini ništa, dok Posebno odjeljenje sve ne zataška. A velika je žurba, jer se falsifikuje dokumentacija i jer su u MUP RS već zaduženi visoki funkcioneri kao “Čistači” kriminalnih radnji izvršenih preko zelenaša Babića. 

8.
Da podsjetim, MUP RS je 12.06. saopštio da su “Po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, pripadnici MUP RS preduzeli mjere i radnje u cilju provjere zakonitosti procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije korona virusa u Republici Srpskoj i utvrđivanja eventualnih neregularnosti, ali više informacija u ovoj fazi istrage ne možemo iznositi u javnost”.

9.
MUP RS neće uraditi ništa, jer je tu takozvanu instituciju Dragan Lukač pretvorio u svoj privatni servis, a istrage bi trebale obuhvatiti i njega, jer stoji iza kriminalne nabavke letećeg polovnog šatora, koji je, zajedno sa prevozom, plaćen 4,6 miliona KM.



10.
Sam prevoz polovnog šatora koštao je nevjerovatnih 400.000 KM, kao da je na Mahovljanski aerodrom dovežen spejs-šatlom, a ne avionom. Samo na prevozu ukradeno je 370.000 KM.

11.
Slaven Ristić, vlasnik fiktivne firme “Global Balkan”, “malo primitivnijim riječnikom” javno je saopštio da je novac, 4,2 miliona KM, vraćen, ali niko nije pokazao dokumente o toj transakciji, tako da se Ristiću, iza kojeg stoji Lukač, koji mu je i "sredio" gostovanje u medijima, ne može vjerovati.



I Lukač I Ristić bi trebali da pojasne “Češki faktor” u ovoj prevari, koji je već “odvadio” svoj dio opljačkanog novca, a ako to oni ne učine moraću ja, jer Tužilaštvo BiH koje je, takođe, “formiralo predmet lažna Pokretna bolnica” na tome je zasad i ostalo. I ne pada im na um da se pokrenu. Posebno ne da "polete"!



Ne dozvoljava im Milan Tegeltija, koji je, uz Lukača, 
glavni “Čistač” ovog nedjela.

12.
Ristića bi, posebno, trebalo iztražiti zbog nabavke 50 respriratora iz Rusije, jer je i ona vrlo sporna, iako su ti respiratori stigli. Ali je previše para bukvalno oteto za njih.

13.
Kada je u pitanju pljačka 6,7 miliona KM preko firme “Medietik”, za “Čistača” je određen Milosav Savković, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminnalitet, čiji je zadatak da zajedno sa Bajićem dovede slučaj “Medietik respiratori” do besmisla i da 6,7 miliona KM ostane pljačkašima.




14.
Savković će za to nedjelo biti bogato nagrađen; Koliko - o tom potom.

15.
Kada smo već kod “formiranja predmeta” iz Posebnog odjeljenja mi je odgovoreno da je formiran predmet “Miljacka”, a riječ je o tome da je kriminalac Ljubomir Mrda falsifikovao dokumenta kako bi dobio Upotrebnu dozovolu i krenuo u višemilionsku pljačku ERS.




16.
“Dana 16,06.2020. godine obratili ste se Republičkom javnom tužilaštvu, Posebnom odjeljenju, sa zahtjevom za odgovore na nekoliko pitanja, a u vezi sa izdavanjem dozvola za objekat MHE ”Miljacka". 
Uvidom u evidencije koje vodi Posebno odjeljenje utvrđeno je da je ovo odjeljenje dana 12.06.2020. godine zaprimilo dopis od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zajedno sa informacijom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a u vezi sa izdavanjem pomenutih dozvola. 




Tužilaštvo je formiralo predmet i isti se nalazi u fazi provjera i prikupljanja potrebnih obavještenja. Više informacija, za sada, ne možemo iznositi”, odgovoreno mi je iz Bajićevog STR, 25.06.o.g..

17.
Zaista je “teško” prikupiti sva potrebna obavještenja, jer se svi falsifikovani dokumenti, iza kojih stoji Mrda, nalaze u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, na čijem čelu je Ministroid Srebrenka Tri Džipa Golić. 




Uz to, Regulatorna Komsija za električnu energiju donijela je dva Zaključka kojima je do daljnjeg prekinula sve aktivnosti u vezi sa dodjelom Dozvole za rad Mrdinoj privatnoj HE “Miljacka”, jer je objekat izgrađen nelegalno, pošto su razlike između Izvedenog stanja i Glavnog projekta i Građevinske dozvole drastične.




Uz to, Regulatorna komisija je Zaključkom, 18.06. zabranila proizvodnju struje Mrdi.




Uz to je zatražila da Ministarstvo Ministroida Tri Džipa poništi građevinsku, ekološku i upotrebnu dozvolu, jer su izdane na osnovu falsifikovane dokumentacije, a od JP “Vode RS” da poništi vodnu dozvolu.




18.
Mrdu to nije spriječilo da nastavi da krade novac od ERS, 50.000 KM mjesečno, teško zloupotrebljavajući privremenu upotrebnu dozvolu, dobijenu, takođe, na osnovu falsifikovane dokumentacije.

19.
Mrdu štiti jedan od poznatijih Makroa u RS, pa je Bajićev vrlo oprezan “uvid u evidencije” sasvim razumljiv.




Makro je zaista uspješan - u poslove je krenuo vodeći prostitutke iz Javnih kuća na preglede, zarađujući na tom poslu deset maraka po vožnji, da bi sada, zahvaljujući bliskosti sa Vrhom Režima, postao multimilioner. 

20.
I predmet “Miljacka” je kristalno jasan kriminal; I to sistemski. Mrda je već trebalo da bude uhapšen, ali kako Bajić radi ne bi začudilo da Miljacka presuši prije Mrdinog hapšenja. (nastaviće se)