уторак, 26. мај 2020.

Strujno kolo/Rezervni položaji Dodikovih favorita: Nakon pljačke bijeg u Beograd, Beč, Prag, Ljubljanu…; Obrazac djelovanja Dodikove kleptokratske oligarhije precizno definiše način enormnog bogaćenja Ljubomira Mrde

Mrda i Dodik
Piše: Slobodan Vasković

1.
Većina onih koji bjesomučno pljačkaju Republiku Srpsku poodavno su mjesto prebivališta promijenili - mahom su pokupovali preskupe stanove u Beogradu, Beču, Ljubljani, Pragu... i kada sve potone, a ta faza je upravo u toku, dići će sidro i napustiti entitet.

2.
Jedan od njih je i Ljubomir Mrda, koji je deceniju i po zloupotrebljavao direktorsku poziciju u “Elektrodistribuciji” Pale i stekao enormno bogatsvo, pljačkajući bjesomučno entitet.

3.
Mrda u Beogradu, u njegovom strogom centru, na Studentskom trgu, ima stan od 170 m2. Cijena kvadrata u tom dijelu Beograda je 3.000 evra, tako da Mrdin stan vrijedi 510.000 evra ili milion KM.

Zgrada na Studenstykom trig u Beogradu u kojoj se
nalazi Mrdin stan od 170  m2
4.
To je samo jedan od njegova tri beogradska stana, a stambene i poslovne prostore posjeduje u Beču i u Pragu.

5.
Mrda, koji je drugi ešalon SNSD-a, oteo je desetine miliona KM zloupotrebom funkcije, pa nije teško zamisliti koliko su tek oteli oni iz prvog ešalona, odnosno najuži krug oko Milorada Dodika.

6.
Već sam detaljno objavio da Mrda preko svoje hidroelektrane “Miljacka” mjesečno prihoduje 102.953 KM, što mu isplaćuje “Elektroprivreda RS” po garantovanoj cijeni za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

HE "Miljacka" tokom gradnje
7.
Opisao sam detaljno i kako je Mrda, prevarama i malverzacijama, došao u posjed hidroelektrane, a najveći dio novca koji je uložen u nju plaćen je iz Javnih preduzeća, kojima rukovode Mrdini stranački partneri; Od 5,9 miliona KM, koliko je koštala gradnja "Miljacke", Mrda nije uložio ni centa svog novca. O tim detaljima šire ću pisati u jednom od nastavaka.



8.
Važno je naglasiti da Mrda posjeduje i solarnu elektranu “Podgrab 1”, koja se nalazi u mjestu Podgrab kod Pala.

9.
Od 2015. do 2019. solarna elektrana vodila se na firmu “MP farm”, koja je formalno bila u vlasništvu njegove sestre Milice Pandurević, da bi kasnije bilo promijenjeno ime firme u “M farm”.



10.
Od 29. januara 2015. do 01. marta 2017. solarna elektrana  je proizvodila 336.825 kWh, što znači da je Mrdi plaćeno sa 27 mjeseci 111.741 KM. Sve to vrijeme primao je platu u “Elektrodistribuciji” Pale kao direktor i sve to vrijeme koristio je električnu energiju za potrebe svoje farme svinja, u čijem sklopu je solarna elektrana. 


11.
Sve to vrijeme, entitet je maksimalno finansirao Mrdine privatne poslove, a on bivao sve bogatiji i bogatiji.

12.
Od 01. marta 2017., Mrda smanjuje proizvodnju energije preko solarne elektrane na 200.500 kWh, pa je od tada oprihodovao “samo” 80.000 KM po tom osnovu. Sitnica.



13.
Zato je i napravio HE “Miljacka” da bi mjesečno mogao zarađivati od ERS 102.953 KM, a kako ima koncesiju na 50 godina, to je ukupna zagarantovana zarada od 60 miliona KM, odnosno 1.235.436 KM godišnje. 

14.
Do svih unosnih poslovno-proizvodnih objekata i milionskih sredstava Mrda je došao prevarama i kriminalnim radnjama, ali je oduvijek bio zaštićen od Milorada Dodika, tako da do sada nije odgovarao.

15.
Ukoliko bi se i pokrenula neka istraga oko njega pobjegao bi u Srbiju, Austriju ili Češku, a njegove firme iz mesne industrije, “Paniflex” i “Pani”, preko kojih je ukrao 3,3 miliona KM, ionako se vode na članovima njegove najuže porodice.


16.
I sve su registrovane u Jahorinskom potoku bb na Palama.

17.
Mrda je vilu napravio na Jahorini i cijena joj je basnoslovna.

Mrdina vila na Jahorini
Priča o Ljubomiru Mrdi, njegovom brzom dolasku do milionskog bogatstva, je obrazac bogaćenja pripadnika Dodikove oligarhije, koji bjesomučno pljačkaju RS, a kada sve potone, napustiće taj izbušeni brod i odjedriti porodicama koje žive van BiH i RS; Tako i Mrdina porodica već poodavno živi van granica zemlje i entiteta u kojoj on djeluje u skladu sa principima drumskog razbojnika. (nastaviće se)