недеља, 3. мај 2020.

Konfuzni Đajić i oprezni Šeranić


Piše: Slobodan Vasković

Vlado Đajić, direktor UKC RS iz Banjaluke, na presu je, zajedno sa saradnicima, istovremeno i potvrđivao i demantovao sve ono što su, 02.05., objavili mediji koji nisu pod kontrolom vlasti - od izmještanja pacijenata sa nekih klinika do toga da na gotovo svim odjeljenjima, na kojima se ne liječe pozitivni na koronu, ima oboljelog medicinskog osoblja i pacijenata.

Pres je bio konfuzan, a date izjave nisu usklađene sa onim koje je isti dan, nešto ranije, dao Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Šeranić je, odgovarajući na pitanja o zaraženim medicinskim radnicima, rekao da će Ministarstvo zdravlja formirati komisiju koja će od naredne sedmice da utvrdi na koji način se zdravstveni radnici ponašaju unutar zdravstvenh ustanova. Cilj je, prema njegovim riječima, sprečavanje širenja korona virusa u bolnicama.

On je potvrdio da je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, UKC RS, došlo do širenja korona virusa među zdravstvenim radnicima i pacijentima na odjeljenjima na kojima se ne liječe pozitivni na korona virus. Šeranić je dodao da je, po njegovim informacijama, dvanaest takvih pacijenata zaraženo. 

Zvezdana Rajkovača, pomoćnica direktora UKC RS za medicinske poslove, nije potrdila Šeranićevu informaciju o broju pacijenata koji su se zarazili virusom na odjeljenjima na kojima se ne liječe pozitivni na koronu.



Na pitanje “koliko je pacijenata zaraženo ili se sumnja da je zaraženo Covid-om 19 u UKC RS”, Rajkovača je rekla: “Što se tiče pacijenata mislim da nismo u mogućnosti da javno iznosimo te podatke”!

Rajkovača je, defakto, potvrdila napise da ima pacijenata koji su se zarazili na odjeljenjima na kojima se ne liječe oboljeli od korone. 

Ostalo je neobjašnjeno zbog čega je Šeranić “u mogućnosti” da iznosi te podatke javno, a rukovodstvo UKC nije “u mogućnosti”?! Valjda se neće desiti da Šeranića optuže za “lažne vijesti”!

Rajkovača je bila precizna oko klinika na kojima je uposlen dio medicinskog osoblja koji se zarazio.  
“Ljekari, evo ako želite, su zaraženi na internoj klinici, (računam i ljekare i sestrinski kadar), na pulmologiji, na abdominalnoj hirurgiji imamo veći broj ljekara i sestara; Na ostalim organizacionim jedinicama imamo po jedno ili dvoje zaraženih: to je kardiologija, torakalna hiruirgija, urgentni centar, očno, klinika intenzivne medicine za nehirurške bolesnike, psihijatrija, centar za dojku, ortopedija, trauma, pedijatrija, urologija i onkologija. Na abdominalnoj hirurgiji imamo konkretno deset zaraženih, isto toliko imamo na internoj klinici, na klinici za plućne bolesti imamo jedanaest", rekla je Rajkovača.

Niko je od prisutnih kolega iz rukovodstva UKC nije demantovao niti optužio “za lažne vijesti i izazivanje panike i uznemiravanje građana”, iako je javno saopštila da gotovo da nema klinike na kojoj neko od medicinskog osoblja nije zaražen; Nemedicinsko osoblje zaposleno u UKC na presu nisu tretirali, iako i među njima ima oboljelih.

Saopšteno je da je na UKC zaraženo ukupno 52 medicinska radnika.

Đajić je na presu demantovao da je UKC novi klaster. Međutim, njegov demanti je vrlo upitan, jer je Šeranić naveo da se tek treba napraviti protokol za otpuštanje pacijenata. 

Takvog protokola trenutno nema, nije ga bilo ni protekla gotovo dva mjeseca, što baca dovoljno svjetla na Đajićevu izjavu; Baš kao i činjenica da je Šeranić svoj odgovor dao na konstataciju novinara da je “jedan pacijent iz Trebinja otpušten sa UKC, a koji je zaražen korona virusom”.


Đajić je na presu istakao da UKC ima dovoljno opreme, maski i rukavica i kako su tvrdnje da je drugačije neistinite; Međutim, niko nije tvrdio da u apoteci UKC RS nema dovoljno maski i rukavica, već da se ne dijele uposlenim radnicima.

Pošto je Đajić rekao da UKC posjeduje navedenu opremu, u velikim količinama, onda će lako riješiti problem - dovoljno je da je, u skladu sa stvarnim potrebama, podijele medicinskom osoblju i pacijentima.