среда, 20. мај 2020.

Nesposobnost: Vlada RS nije isplatila plate i obaveze za radnike koji nisu radili u aprilu zbog nekompetentnosti vodećih funkcionera Ministarstva finansija i Poreske uprave: Od 70 miliona isplaćeno samo 380.000 KM; Višković u panici zbog šatora koji lažno predstavlja kao bolnicu


Piše: Slobodan Vasković

Vlada RS obećala je da će svim radnicima koji su zbog mjera protiv pandemije morali prestati sa radom isplatiti platu za april, kao i sve obaveze.

Milorad Dodik je 08. maja izjavio da je Vlada RS “izdvojila 56 miliona maraka za radnike koji nisu radili”. Međutim, ukupna cifra je oko 70 miliona KM.

Vlada RS je od tog novca isplatila, zaključno sa 18.05., svega 380.000 KM, a sve zbog nesposobnosti Zore Vidović, ministarske finansija i direktora Poreske uprave RS Gorana Maričića.

Plate je za april, zajedno sa plaćenim obavezama, prema visni isplaćenih sredstava, dobilo svega nekoliko stotina radnika, što je tragikomično.


Vidovićeva, Maričić i njihovi podređeni su u tolikoj mjeri iskomplikovali sistem prijava za isplate, samim tim i način isplate, da se uopšte ne zna kada će i kako radnici koji nisu radili u aprilu dobiti svoj novac i kada će biti isplaćene obaveze na te plate, tvrde moji izvori iz Vlade RS.

Prema njihovim riječima, iz svakog ministarstva zaduženo je dva do tri uposlenika koji pružaju pomoć Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u obradi podataka, ispunjavanju obrazaca, za isplatu obećanog novca, iako u obje te institucije radi više od hiljadu zaposlenih. Samo u PU RS zaposleno je 900 radnika.

“Riječ je o prvorazrednom skandalu, jer ako se nastavi sa ovom praksom i ovim tempom, plate obećane za april neće biti isplaćene do oktobra mjeseca”, tvrde moji izvori.



Prema njihovim riječima, Vidovićeva i Maričić su potpuno nesposobni da odgovore zadatku koji je trebao biti prejednostavan kada bi se koristio softver, ali on se, očito, ne koristi.
Pitanje je šta je sa preskupim softverom Poreske uprave koji je, ukupno, plaćen preko 20 miliona maraka i koji, to je očito, ili ne funkcioniše ili sa njim ne znaju da rade.

“Da se softer koristi sve bi se riješilo automatski, jer bi u Poreskoj upravi precizno znali koliko je firmi prestalo da radi, koliko svaka od njih ima radnika, kolike su im plate, obaveze na njih i na osnovu toga bi bili i isplaćeni; Ovako, ide se 'pješke', pa se nigdje nije stiglo”, navode moji sagovornici.


Takozvani premijer Radovan Višković je u velikom strahu zbog ovog skandala, a u panici je zbog lažne pokretne bolnice, od koje je stigao samo nikom potrebni šator.

“Višković je odgovoran za nabavku pokretne bolnice i kola će se slomiti na njemu; On je, konačno, počeo to da shvata, ali, kako se i očekivalo, prekasno”, kažu moji izvori.  

Dodaju da nije isključeno da se Višković nađe pod istragom i da bude “pušten niz vodu”, a panika ga je uhvatila kada je saznao da su pod istragom nadležnih tužilaštava nabavke maski.

Moji sagovornici ističu da Dodik hoće braniti Viškovića do određene mjere, ali ako stvari sa šatorom nastave da se komplikuju formalni premijer biće žrtvovan bez dileme.

“Nabavku bolnice on je potpisao, plaćeno je, zvanično, preko 4,2 miliona KM za šator, oprema nikako da stigne i veliko je pitanje kako će se izvući iz te zaista prljave prevarantske akcije”, zaključili su moji izvori.