субота, 16. мај 2020.

Dodikovo ciljano rušenje institucija imenovanjem nekompetentnih, nesposobnih i korumpiranih kadrova: Lučići, Mrde i ostali Nešići služe isključivo za "napolaganje" Dodikovih interesa


Piše: Slobodan Vasković

1.
Izbor Miloša Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice potvrdio je čvrsto opredjeljenje Milorada Dodika da na najvažnije funkcije postavlja najgore, najnesposobnije i najnekompetentnije kadrove kako bi obezbijedio njihovu slijepu poslušnost i spremnost da bespogovorno izvršavaju sva njegova naređenja, jer je to jedini uslov da ostanu dio kvazielite koja je zatrovala sve čega se dohvatila.

2.
Dodik to radi ciljano, jer na taj način dodatno potvrđuje svoju neprikosnovenu poziciju, svjestan da će neznalice poput Lučića učiniti sve da bi zadržali pozicije o kojima su u nekim normalnim društvima mogli samo sanjati.

3.
Ispunjavanje najvlažnijih snova neobrazovanih ulizica spremnih na svako zlo kako bi zadržali mjesta ima i svoju razarajuću dimenziju - na taj način se institucije urušavaju, a njihova suština prebacuje u Dodikove ruke, čime on dalje jača svoju moć i sebe nastavlja da gradi kao “nezaobilazni faktor”.

4.
To što je Dodik teško obrukao narod koji predstavlja imenujući nedostojnog, neškolovanog, nesposobnog Lučića na ministarsku poziciju u Savjetu ministara, koji se "napolagao" ispita,  ne predstavlja ništa za njega, jer je takvo djelovanje poodavno postalo konstanta, pošto mu je najvažnije širenje klijentelističkih mreža koje kontroliše i detaljno iskorjenjivanje svih koji bilo šta znaju, posebno stručnih kadrova.

5.
Miloš Lučić, koji je i brat Mladena Lučića, kuma Nenada Nešića, šefa DNS-a, što ga je u dogovoru sa Dodikom i predložio za ministarsku poziciju, ogledni je primjer uništavanja institucija, kontinuiteta razaranja, retrogradnog procesa u kojem nesposobni, ali podobni imaju svaku moguću prednost nad sposobnim.

6.
Mladen Lučić, Nenad Nešić i Aleksandar Glavaš su preko firme ”Legend”
Bukvalno oteli desenine miliona KM iz JP “Putevi RS”, gdje je Nešić direktor i od putarskih firmi kojima iznuđuju novac.

Sada će “Legend” da preuzima najvažnije poslove i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Sve je tu kristalno jasno, ali niko ništa ne preduzima, jer su svi oni pod Dodikovom zaštitom i rade za njega. 

7.
Imenovanje Lučića je i jasan pokazatelj mladima koji su završili fakultete, zahvaljujući znanju, a ne novcu, da za njih nema mjesta u državi i da treba da se sele, jer nisu dio porodičnih klanova koji su zauzeli sva strateška mjesta kako u BiH, tako i u njenim entitetima.

8.
Dodikova Ergela je imenovanjem Lučića, ali i postavljenjem ništa sposobnijeg Nedeljka Jovića za zamjenika ministra bezbjednosti, dobila dva nova kasača, spremna da iznesu sve zahtjeve Dodikove kamarile i nespremna i nesposobna za bilo kakav kvalitetan posao, koji nalažu funkcije na koje su, zahvaljujući sluganstvu, imenovani.

9.
Cijeli taj “tim”, njegovu stvarnu bezvrijednost, korumpiranost i sklonost kriminalnim aktivnostima, zbog kojih su, uostalom, i dobili pozicije, oslikava dio biografije Ljubomira Mrde, formalnog savjetnika Staše Košarca, koji nije smijenjen iako je tokom trajanja najdrastičnijih mjera u borbi protiv Covid 19, dernečio u Sarajevu, ponižavajući na taj način kompletno stanovništvo zatočeno u svojim domovima.



Mrda je funkcioner SNSD-a i sada u veoma bliskim odnosima i prljavim poslovima sa Nešićem.

10.
I Mrda, kao i Dodik i Nešić, preferira nepotizam, kao “porodični biznis” u kojem su uvijek na šteti budžeti, a na dobitku on i njegovi familijarni poslušnici.

11.
Mrda, dugogodišnji direktor “Elektrodistribucije” Pale stoji iza firme BECG d.o.o. koja pruža usluge metode Lean Six Sigma u firmi koju je donedavno vodio, potom Hidroelektranama na Drini i Vrbasu, “Elektrokrajini”, “ElektroBijeljini”, MP AD Trebinje i za te usluge do sada je inkasirao preko sedam miliona KM. (svi dokumenti su u mom posjedu).

Lean koji znači eliminisanje rasipanja u ovom slučaju bio je u funkciji enormnog rasipanja.

12.
Kvaka je u tome da od tih usluga Elektroprivreda RS nema ništa, sem velikih izdataka, a milionske svote su tako oprane i prebačene u Beograd.

Slučaj istražuje SIPA, ali je teško i povjerovati da će on biti procesuiran, jer je Mrda duboko ukorijenjen u Dodikov kleptokratski sistem i ima odlične veze sa njegovim vrhom.

13.
Zbog sličnih poslova uhapšen je milijarder Pramod Mital i optužen za pranje para i da je izvlačio milionska sredstva iz firme “GIKIL” u Lukavcu. Mital je novac izvlačio u London.

14.
Suvlasnik “BECG” je Filip Jović, Mrdin zet, a direktor Vladimir Minić.

Minić je i direktor firme “Galeb internacional”, čiji je vlasnik Siniša Dodik koji je, svojevremeno od JP “Putevi RS” inkasirao 4,5 miliona KM, a da ništa nije uradio. Dodik je bio i bjekstvu, ali su “duge ruke” koje stoje iza njega sve sredile, a pare su isparile. 

Tu ne završava Mrdino porodičnokriminalno kolo, jer je Minić Dragana, sestra Vladimira, osnivač firme “Pani”, koja se bavi proizvodnjom mesnih prerađevina.

15.
“Pani” je nasljednik firme “Paniflex”, sa Pala, čiji je osnivač Mrdina supruga Borka.

“Paniflex” je ostao dužan tri miliona maraka, što entitetskom budžetu, što dobavljačima.

Uz to, ojadio je “Banku Srpske”, koja više ne postoji, za dodatnih 300.000 KM; To je kredit koji je podigao i koji nikada nije vratio niti će vratiti.

Mrda, kojeg zbog prerade mesa, zovu i Polutka, uspio je da svu imovinu propale, prezadužene, kriminalne firme “Paniflex” prebaci na svoju novu firmu, čiji je on istinski vlasnik, “Pani” i nesmetano nastavi proizvodnju i nove prevare; Povjerioci se mogu naplatiti iz onog što je u “Paniflexu” ostalo - to je duplo golo. 


Najinteresantnije od svega je da povjerioci koji potražuju milione od Mrde
Nisu “shvatili” da su “Paniflex” i “Pani” registrovani na istoj adresi. (nastaviće se)