уторак, 5. мај 2020.

Brzopotezna prepiska s Vladom Đajićem - pitanja ostala bez odgovora



Piše: Slobodan Vasković

Prepiska s Vladom Đajićem, direktorom UKC RS, bila je brzopotezna, ali nije konkretizovana njegovim odgovorom na precizno postavljena pitanja. 

Umjesto konkretnih pojašnjenja, Đajić je proslijedio link na kojem se nalazi njegov pres, održan 03.05., tvrdeći da tu mogu naći odgovore na postavljena pitanja. Međutim, na tom presu nema odgovora ni na jedno pitanje koje sam postavio Đajiću.

Očito je da nije htio da odgovori, a razloge ne želim nagađati; To je njegov izbor, kao što je moj da objavim saznanja, pitanja o istim, kao i njegov dopis u vezi sa njima. 

Ukoliko Đajić odgovori na pitanja odmah ću ih objaviti; Do tada, objavljujem današnju prepisku.

Ministar Alen Šeranić izjavio je 03.05. da će biti formirana Komisija koja će utvrditi da li je došlo do propusta u UKC BL koji su doveli do povećanog broja zaraženih, te je najavio odgovornost ako se utvrdi da je propusta bilo.

Vjerujem da će Komisija uspjeti pronaći odgovore na pitanja koja sam postavio Đajiću i saopštiti ih javnosti.

Upit UKC RS (14 časova 06 minuta)

Vlado Đajić, direktor

Poštovani, prema informacijama, potvrđenim iz nekoliko nezavisnih izvora, na Klinici za abdominalnu hirurgiju virsuom korona zarazilo se nekoliko pacijenata tako što je virus na njih prešao sa nekih od članova osoblja te Klinike.

Dalje se tvrdi da su ove činjenice utvrđene od nadležnih iz UKC i da je tom prilikom otkriveno ko je bio nosilac virusa. Prema mojim informacijama, riječ je o jednoj medicinskoj radnici koja je bila na ispomoći u Covid odjeljenju.

Molim Vas da mi odgovorite kada je utvrđen ovaj prenos  virusa i da li je o tome obaviješteno Ministarstvo zdravlja RS, u skladu sa zaključcima Republičkog štaba?



Moji izvori dalje kažu da medicinsko osoblje koje je, sa drugih klinika, upućeno kao ispomoć na Kliniku za infektivne bolesti nije bilo testirano po prestanku angažmana u Covid bolnici. 
Da li je nesteriranje tih radnika, prije povratka u Klinike u kojima su stalno angažovani, možda dovelo do proširenja zaraze na Klinikama na kojima se ne liječe oboljeli od korona virusa?

Da li je počelo testiranje medinskih radnika koji su na ispomoći u Covid odjeljenju nakon prestanka njihovog amngažmana na tom odjelu i kada?

Načelnica Klinike za infektivne bolesti dr Antonija Vehraz rekla je da niko od  osoblja infektivne klinike nije zaražen. Međutim, nije rekla koliko je zaraženo osoblja sa drugih klinika koji su bili angažovani u Covid odjeljenju.
Molim Vas da mi odgovorite koliko je osoblja drugih klinika, koje je bilo na ispomoći u Covid odjeljenju, zaraženo prilikom rada i zbog čega je došlo do toga?

Tvrdi se da je medicinsko osoblje sa drugih Klinika nedovoljno pripremljeno i edukovano poslano kao ispomoć kolegama u Covid bolnici.
Molio bih Vas za komentar ovih tvrdnji, ali i precizno objašnjenje načina pripreme osoblja drugih klinika koje odlazi u Covid bolnicu da radi?

Da li je tačno da je jedan dio osoblja koje je upućivano iz drugih klinika na rad u Covid odjeljenju medicinska znanja steklo prekvalifikacijom, odnosno da su medicinski tehničari postali nakon prekvalifikacije, a da su prije toga završili škole sa drugim usmjerenjem?

Takođe Vas molim da mi odgovorite da li je jedna mlađa doktorica zaražena na Covid odjeljenju kada je pomagala kolegama; ta doktorica, prema mojim informacijama, uposlena je na hirurgiji.

Još bih Vas zamolio da mi odgovorite koliko je ukupno osoblja sa drugih klinika do sada bilo na ispomoći u Covid bolnici i koliki broj njih je zaražen na razne načine?

Moilim Vas da mi odgovore na pitanja dostavite danas do 17 časova kako bih o svemu pravovremeno obavijestio javnost.

Slobodan Vasković, bloger

Odgovor Vlade Đajića (14 časova 35 minuta)

Poštovani,

Sve odgovore na Vaša pitanja možete dobiti, ukoliko pažljivo preslušate video materijal sa konferencije za medije koja je održana u nedjelju 3.5.2020. godine i koju možete pronaći na sledećem linku:




Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

Dopis No 2 Đajiću (14 časova 40 minuta)
Poštovani,
Pažljivo sam preslušao kompletan pres i nisam našao odgovore na postavljena pitanja, te sam ih iz tog razloga uputio. 



Zamolio bih Vas da odgovorite, jer je to interes javnosti. Odgovori ne iziskuju mnogo vremena i vjerujem da ćete ih poslati. Ukoliko, pak, ne želite, onda takav stav još jednom potvrdite.

S poštovanjem