субота, 2. новембар 2019.

“Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo Dodikovi stalni interesi”


piše: Slobodan Vasković

1.
Ako bi se čuvena izreka Vinstona Čerčila “Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi” primijenila na Republiku Srpsku, ona bi glasila “Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo Dodikovi stalni interesi”, koji se artikulišu potpunom uzurpacijom svih institucija, svih poslova, vulgarnim rušenjem svih društvenih vrijednosti, svođenjem naroda na nivo rulje, koja se prisiljava da aplaudira svakoj suludoj akciji osobe koja se iz političara pretvorila u robovlasnika!

2.
U skladu sa navedenim “Dodikovim stalnim interesima” prijatelji postaju neprijatelji, neprijatelji prijatelji i tako ukrug, spirala je rasla sve dok taj Dodikov ruski rulet nije doveo do situacije da je neprijatelj NATO.

3.
“Dodikov stalni interes” ranije je NATO doživljavao kao prijatelja, ali kako se “ipak okreće”, došlo je do promjene - NATO je na poziciji prijatelja zamijenila Rusija, koja je u nekoliko navrata snažno pripomogla “Dodikove stalne interese” i njihovu opisanu artikulaciju, višekratnom predizbornom podrškom sa najvišeg nivoa.

4.
Ruski rulet postao je svakodnevnica, a putinovski narativ, koji ultimativno podrazumijeva nepostojanje ozbiljnijih političkih protivnika, cilj je kojem Unutrašnji Okupator, na čelu sa Dodikom, neprestano teži iz samo jednog razloga - da bi, ne pitajući za cijenu, održao “Dodikove stalne interese”; U njima nije samo on, već i olovni ljudski talog preko kojeg ih ostvaruje i koji u tim interesima imaju sopstveni; Da bi ga sačuvali, spremni su na svako nedjelo.

5.
“Dodikovi stalni interesi” i dalje su dominantni, kao i namjera da ih se sačuva i spasi; Njegov rušilački Mehanizam postaje, zbog toga, sve agresivniji, divljiji, beskrupulozniji; Njegovi Predatori svima koji su im na putu prijete otvoreno - Ruskim ruletom sa punim bubnjićem. 

Ishod igre je unaprijed poznat/zagarantovan.

6.
“Dodikovi stalni interesi” biće poraženi u finalu; Zato je potpuno nebitno da li smo na početku kraja ili kraju početka te igrice koju Dodik ne može “preći” iz prostog razloga što je sa dvije strane okružen sa NATO članicama (Crna Gora i Hrvatska), dok na trećoj strani NATO ima odlične odnose sa Srbijom (vojna saradnja Srbije sa Alijanskom višestruko je veća od one sa Rusijom).


7.
Praktično, “Dodikovi stalni interesi” su sa svih strana okruženi sa NATO, a NATO je i u BiH, tik pred njegovim vratima, on to odlično zna, što ga tjera na nove sulude poteze, jer putinovski narativ možeš primijeniti ili ne primijeniti, ali Putina ne smiješ ne poslušati; Bar Dodik ne smije prestati da sluša Moskvu i nastavlja da se ponaša kao da je NATO na Marsu, a ne ante portas!

8.
Isključenje mozga, akcija koju “Dodikovi stalni interesi” i sve sluge mu zajedno, nasilno, vulgarno, primitivno nameću više od decenije, gotovo 14 godina, ne pomaže u promjeni navedenog činjeničnog stanja.

9.
Ne pomažu ni neistine poput one da “NATO hoće Srbe da podijeli na Drini”, jer je NATO, notorna je činjenica, poodavno sa obje strane Drine, pa i da mu je “namjera” da dijeli Srbe, bilo bi suludo da, samim tim, dijeli sam sebe na NATO do Drine i od Drine!

10. 
Uprkos svemu, Dodik neće stati, jer su ugroženi “Dodikovi stalni interesi”, 
artikulisani potpunom uzurpacijom svih institucija, svih poslova, svođenjem naroda na nivo rulje, koja se prisiljava da aplaudira svakoj suludoj akciji osobe koja se iz političara pretvorila u robovlasnika!

11.

"Crveni kombi" i dalje vozi, bar to ne bi trebalo zaboraviti!