недеља, 17. новембар 2019.

“Bolje naivan nego Bon”: Dodik surovo rastura Dodika


piše: Slobodan Vasković

1.
11/12.11.o.g.: U “Narodnoj” skupštini RS usvojen je blasfemični pamflet SNSD-a pod naslovom - “Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava RS”, pisan jezikom mržnje s najprljavijih ulica, kojima dominiraju bande Dodikovih beskarakternih Ulizica, i na taj način pokazalo da je na djelu potpuno razaranje društva.

Uz Informaciju, punu nepatvorne mržnje prema opoziciji, usvojeno je još devetnaest Zaključaka koji su trebali poslužiti da BiH ne profunkcioniše; Preciznije, ne dozvoliti deblokadu parlamenta, promjenom Poslovnika o radu, i po cijenu otvorenog javnog nasilja, što jeste prijetnja krivičnim gonjenjem onih koji to učine.

13.11.o.g.: ”Zato je važno i zato i ovom prilikom pozivam opoziciju na razgovor da pokušamo da napravimo zajednički pristup. Razumijem šta je interes Republike Srpske i spreman sam da učinim da se postigne jedinstvo", rekao je Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu.

15.11.o.g.: “S obzirom na to da su se SDS i PDP oglušili o zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od kojih se jedan odnosio i na Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i nastavili da insistiraju na njegovoj izmjeni, SNSD je odlučio da ih zaustavi tako što je predložio svoje članove u komisije Parlamenta BiH da spriječi štetu koja je mogla nastati izmjenama Poslovnika”, izjavio je Dodik i dodao 
da SNSD “nije htio da dopusti da se uruši reprezentativnost i predstavljanje srpskog naroda, prema volji građana iskazanoj na izborima, u parlamentarnim komisijama”.

2.
U pet nepunih dana, Dodik je čak tri puta “okrenuo ćurak” - prvo je Opoziciju okarakterisao izdajničkom i priprijetio krivičnim gonjenjem, ukoliko istraju na izmjenama Poslovnika o radu Parlamenta BiH koje bi omogućile formiranje šest Komisija bez članova SNSD-a; Potom je pozvao Opoziciju da zajedno formiraju vlast, kao da ih uopšte, samo dva dana ranije, nije “institucionalno” okarakterisao izdajnicima; Nakon toga su mu trebala još dva dana da “shvati” kako SNSD ipak treba, nakon godinu dana opstrukcije, predložiti svoje članove u Komisije!!!

3. 
Dodik, koji u poslednje vrijeme, pravdajući svoje konvertitstvo, sve češće ističe kako je NEKAD bio “naivan” pa iz “naivnosti” griješio, sada već svaki DRUGI DAN (sa tendencijom na svaki dan) javno demonstrira “naivnost”, što je zaista postalo zabrinjavajuće i svjedoči da ima prečeste opsesivno-kompulsivne napade “naivnosti”, bolne udare nekontrolisanih ledenih strahova, stalno je u panici i sva ta njegova “politika” potpuno je šizofrena, do mjere da više ni on sam ne zna kada je naivan, kada uplašen, kada uspaničen, a kada sve zajedno - MegaMix.

Anksiozni Dodik, bez dileme, shvata svu iracionalnost svojih postupaka i doživljava ih vrlo neugodnim, ali ih ne može spriječiti, jer nema kud.

4.
Niko u periodu od 11.-15.11.o.g. nije sam sebe zatukao kao Dodik Dodika, smatrajući, valjda, da su svi naivni sem njega i da ne vide da se, osim mjera koje preduzimaju SDS i PDP na deblokadi rada parlamenta, može lako desiti da ga i HDZ izigra, kao i prije gotovo pet godina.

5.
Dodikov panični skok naglavačke u Komisije dolazi nakon sastanka sa HDZ-om u Mostaru,15.11., na kojem je, sasvim realno, zaključio da bi stranka Dragana Čovića mogla da se priključi deblokadi Parlamenta BiH.

6.
Nakon takvog čina, Dodik bi ostao potpuno sam, pa je zaključio da nije toliko “naivan” da još jednom javno ne pokaže koliko je zaista “naivan”! Bez truna odgovornosti za sve navedene “naivnosti”.

“Bolje naivan nego Bon”, stara je bakinačka poslovica.

7.
Dodik je zaista u velikim problemima, ma koliko se on trudio da sve izgleda drugačije; To “drugačije” tek je privid, jer Dodik zna - ako ne uđe njegov SNSD u vlast na nivou BiH, on može samo da “piše kući po odijelo”. 

Kako stvari stoje, već oštri olovku, jer od preskupo plaćenog projekta "Han Lajčak" teško da će biti išta.

8.
A “kući” i u “kući” ga ništa dobro ne čeka - “Ukućani”, listom, njega krive za nedostatak funkcija i pozicija “lezi hljebe da te jedem”.

9.
Zoran Tegeltija se sasvim otvoreno pita zašto Radovan Višković ne bi čekao da postane predsjedavajući Savjeta ministara, a da on, Tegeltija, dok Višković čeka, obnaša dužnost premijera RS?!

Nakon pitanja slijedi i akcija lobiranja!

10. 
Željka Cvijanović se poluotvoreno pita (poluotvoreno, jer ju je Dodik zatvorio u ustanovu poluotvorenog tipa iz koje može izaći samo kada on to kaže) - zašto bi ona više trpila Viškovića na poziciji premijera, koji čak manje i od nje zna (iako je to izuzetno teško bilo postići), kada bi Kilavog Radovana mogao da zamijeni njen direktni rukovodilac iz premijerskih dana - Tegeltija!

11. 
Uz to se Cvijanovićeva pita - zašto bi i dalje trpila Dodikovu “naivnost”, kada je njen dio u “ruskim berzanskim akcijama” nuliran i kada ona ima Ustavna prava, koja joj je “proruski berzanski spekulant” uzurpirao?!

Zaista je otužno gledati Cvijanovićevu kako stoji kao kulisa, dok Dodik i Čović daju izjave! 


12.
Brojni iz SNSD-a se pitaju - dokle će da ide/ode ta Dodikova “naivnost”, jer je nesigurnost i po njih i njihove pozamašne imetke sve veća i veća; Kako koji dan, sve više sejmanovića jača i cijele projekte ušuškanosti, drugim riječima već završene i dobro naplaćene otimačine, dovode u pitanje prijetnjom otimačinom.

13.
“Naivni” Dodik sve dublje ponire u živo blato sopstvene antipolitike - Ne zna on nikakvu “informaciju više”; To je tek još jedna od njegovih obmana i manipulacija, suštine njegove antipolitike. 

On je na udaru, jer izbjegava da ispuni obećano.

14.
SNSD nije označen kao strukturalni problem BiH, već Dodik; Zna to Dodik, a znaju to i u SNSD-u; Zato “naivni” Dodik nikad nije bio opasniji, ali ni ranjiviji i slabiji.

15.

Njegovo uspješno “pokazivanje snage” je već prošlost; Sadašnjost i budućnost po njega su, politički, vrlo neobećavajući i samo naivni vjeruju da je drugačije.