уторак, 5. новембар 2019.

Dodik pregazio Pavića: DNS-ova “obustava djelovanja u okviru Koalicije” evoluirala u DNS-ovo novo poniženje unutar Koalicije i prihvatanje “otpadaka”, koji su, realno, ništa


piše: Slobodan Vasković

DNS Marka Pavića, koji je “obustavio djelovanje u Koaliciji sa SNSD-om”, 05.10.o.g. i nakon toga otpočeo pregovore sa najjačom strankom u RS, izaći će iz njih, prema brojnim informacijama iz te dvije partije, potpuno potopljen.

DNS-u neće biti vraćena nijedna od ključnih pozicija koje je zahtijevao od SNSD-a: Neće im biti vraćeno mjesto predsjednika Narodne skupštine RS (ostaje DEMOS-u), niti pozicija na čelu TE Ugljevik (ostaje DEMOS-u), dok je čelna funkcija u JP “Vode” već čvrsto u rukama SNSD-a.

Ovoj stranci će, u narednom periodu, u najboljem slučaju, pripasti nekoliko perifernih pozicija i mjesta izvršnih direktora i ništa više od toga, što znači da je Pavić, nakon teškog šamara koji je dobio od Dodika u vidu cijepanja DNS-a, okrenuo i drugi obraz. I rekao: “Samo izvolite”!

Drugi šamar će biti još teži od prvog, budući da u DNS-u u ovom trenutku postoje najmanje tri frakcije, međusobno nepomirljivih stavova.

Preciznije, pitanje je koliko Pavić uopšte kontroliše visokih funkcionera sopstvene stranke?! Drugo pitanje je do kada će ti visoki funkcioneri, od kojih su većina poslanici u Narodnoj skupštini RS i jedan u Predstavničkom domu BiH, još biti članovi DNS-a?

Može se sa sigurnošću reći da Pavić kontroliše maksimalno tri poslanika, od osam preostalih poslanika u NSRS; Ostali su podijeljeni na dva tabora, od kojih bi veći prešao na stranu SNSD-a u slučaju pokušaja izlaska DNS-a iz Koalicije; Kako od toga nema ništa, oni su dominantni unutar stranke i čine je samo još jednim privjeskom SNSD-a; Preostali ni sami ne znaju gdje bi - da ostanu dio privjeska, koji je postao najgora bižuterija; propadnu u “crnu zemlju” ili emigriraju na neku od susjednih planeta, što su opcije koje, trenutno, imaju na raspolaganju?! 

Priče o formiranju nove stranke su tek “verbalni delikt” za koji niko od funkcionera iz DNS-a, koji se nalaze pod "posebnim tretmanom" SNSD-a, nema snage, a ni hrabrosti. "Specijalno vaspitanje" je na snazi do daljnjeg!

Nakon što ga je Dodik teško osramotio cijepanjem DNS-a na dvije stranke - DNS (osam poslanika) i DEMOS (četiri poslanika), potom javno ponizio (kao nikoga do tada) kada je natjerao Pavićeve poslanike da glasaju za njegovog kandidata za Dom naroda BiH, a ne za sopstvenog Dragutina Rodića (dobio nula glasova, iako je bio nosilac liste DNS-a za Dom naroda - delegati se biraju u NSRS), zatim istjerao sve njegove kadrove sa značajnih pozicija…, očito je da ni to nije bilo dovoljno da se Pavić trgne i prestane dalje samoponižavati.

DNS-ovo “Obustavljanje djelovanja u okviru Koalicije” na kraju cijele priče ispalo je novo Pavićevo bacanje Dodiku “pod noge”, do kojeg je došlo između sastanka delegacija SNSD-a i DNS-a (23.10.) i susreta Pavića i Dodika (01.11.), nakon kojeg je rečeno da nema problema u funkcionisanju Koalicije na nivou RS.

Kako je najavljen još jedan sastanak delegacija ove dvije stranke za očekivati je da DNS dodatno potone.

Dodik, izvan svake razumne sumnje, posjeduje “argumente” kojim kontroliše Pavića i “lider” DNS-a nema ni snage ni volje, ali i ne smije, da mu se odupre. 

Dodik je DNS-u priredio pravi pakao nakon izbora na kojima je Pavićeva stranka ostvarila svoj najbolji rezultat (12 poslanika u NSRS i jedan u predstavničkom domu BiH), a nakon toga je nastavio sa daljim demoliranjem Pavićeve partije, od koje, nakon svega, teško da će išta ostati.

“Obustava djelovanja DNS-a u okviru Koalicije” bila je i politički i medijski atraktivan potez, ali je Pavić uspio da od svega napravi jedno veliko ništa i dodatno ponizi sopstvenu stranku, čime je samo potvrdio da je DNS bio i ostao njegova pomoćna alatka za lične dogovore sa Dodikom! Čak i u situacijama kada ga Dodik javno i nemilosrdno gazi!!!