среда, 13. новембар 2019.

Kinezi će prije izgraditi još stariji Kinerski zid, nego TE Gacko 2; Višković potpuno neupućen da postoji sporazum


Republika Srpska je očekivala kinesku investiciju vrijednu milijardu maraka, a dobila je ništa.

Izgradnja Termoelektrane ’’Gacko 2’’ trebalo je da počne u 2018. godini, ali nije.
Novi blok TE trebalo je da proizvodi 50 odsto struje u Srpskoj, trebalo je i da bude otvoreno hiljadu radnih mjesta. Ali, ništa se od toga nije desilo.
Trebalo je i da bude otvorena gipsara i cementara. Za sada je sve zacementirano samo na potpisanom Ugovoru o izgradnji koji nikad nije realizovan. 
Tada je rečeno da će nova termoelektrana u Gacku biti snage 350MW. Ministar je nakon što je stavio potpis na Ugovor tvrdio da se radi o jednom od najvažnijih projekata za Vladu RS, jer bi njegova realizacija doprinijela privrednom razvoju. 
Tada se moglo čuti da bi uskoro trebala biti formirana zajednička firma koja će uraditi studiju izvodljivosti. Studija izvodljivosti trebalo bi da pokaže da li je ulaganje opravdano, ali i da li se nešto naučilo nakon fijaska sa ČEZ-om, koji je RS mora da obešteti sa 15 miliona maraka. 


Gradnja je trebalo da traje 50 mjeseci, a najave su bile da će biti završena 10 mjeseci i prije roka.


U Administrativnom centru, na Trgu Republike, potpisan je, 12. decembra 2017. godine, opšti Ugovor o osnivanju zajedničkog kinesko-srpskog  preduzeća za izgradnju Termoelektrane ’’Gacko 2’’, jedne od najvećih poslijeratnih investicija u Republici Srpskoj. 

Ugovor su potpisali  ministar industrije, rudarstva i energetike u Vladi RS Petar Đokić, tadašnji direktor ’’Elektroprivrede RS’’ Željko Kovačević i predstavnici „Energentskog fonda za tržišta u razvoju“ i „Kineske inženjerske korporacije.“  


Možda se i radilo o jednom od najvažnijih projekat, ali realizacije nema. 

Strategijom razvoja energetike RS do 2030. godine predviđene su investicije u ovom sektoru od 11,5 milijardi KM.
’’Naš je plan da se ova elektrana završi u rokovima koji su planirani i definisani ovim opštim sporazumom. Mi ćemo formirati zajedničko preduzeće u kome će kineska strana imati 51% udjela za sada, a RS odnosno matično preduzeće 49%. Poslije ovoga ide važna faza, a to je stvaranje pretpostavki za finansiranje ovoga projekta, to su razgovori sa finansijskim partnerima, a tu će ulogu odigrati kineska strana jer je to bio početni uslov kada smo razgovarali o ovom projektu’’. – izjavio je ministar Đokić u decembru 2017. godine  nakon potpisivanja Sporazuma o izgradnji TE Gacko 2. 

I predstavnici Energentskog fonda za tržišta u razvoju, tada su u prvi plan ’’gurali’’ priču da ovaj ugovor predstavlja vrlo važan korak za razvoj energetike na ovom prostoru. 
’’Ja vjerujem da će realizacija ovog projekta za cijelu Republiku Srpsku i za region Gacka imati veliku vrijednost i prije svega ekonomski interes. Ja vjerujem, obzirom na podršku koju dobijamo od predsjednika RS da ćemo u potpunosti da zadovoljimo očekivanja’’ – rekao je Mu Juši iz energetskog Fonda za tržišta u razvoju. 

Niko ni tada, kao ni sada nije negirao činjenicu da je tehnološki vijek stare TE u Gacku na izmaku. Nova je trebalo da pruži energetsku sigurnost u Republici Srpskoj i obezbijediti dugoročnu eksploataciju uglja i električne energije. 

Potpisivanje Sporazuma u decembru 2017. godine nadgledao je lično i Milorad Dodik, koji je tada bio predsjednik RS. Kao i obično, optimistično je najavljivao oporavak privrede, ekonomski opstanak države i procvat energetskog sektora. 
’’Opredjeljenje da radimo zajedno ovaj projekat govori o realizaciji nekih naših politika koje smo ranije utvrdili kao Vlast u RS i rekli smo da se orjentišemo na to da osposobimo našu Elektroprivredu da gradi nove kapacitete primarnog karaktera’’ – poručio je sa govornice u zgradi Vlade Milorad Dodik. 

Nova TE ’’Gacko2’’ trebalo je da zamjeni i da novim tehnologijama Gačanima donese čistiji vazduh. Stepen iskorišćenosti energije u staroj TE je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorišćenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svjetskim energetsko-ekološkim standardima. 

Na Gatačkom polju, rezerve uglja se procenjuju na 200 miliona tona. Oko 105 miliona tona je rentabilan resurs i garantuje novoj TE "gorivo" za više od 40 godina eksploatacije, koliko je i vijek nove elektrane.
Da pomaka na izgradnji TE ’’Gacko 2’’ nema potvrdili su izvori portala Eho.ba, bliski rukovodstvu ’’Elektroprivrede RS’’. Navode da je usvajanjem Plana razvoja MH “ERS” za period 2019. – 2029. godina prioritet dat izgradnji objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ali su definisane i mogućnosti u sklopu donošenja konačnih odluka za proizvodnju električne energije iz termoelektrana. 

Naši izvori navode i da se paralelno vode aktivnosti na ispitivanju radnog vijeka postojećih termoelektrana i izrada modela za modernizaciju postojećih termoblokova. 

O projektima od strateškog značaja, uglavnom, se pregovara iza zatvorenih vrata. Tako je krajem juna ove godine Milorad Dodik u Beogradu razgovarao sa predstavnicima kineske komapanije CMEK i Poli grupe o izgradnji druge faze TE Gacko. 



’’Dodik i Srđan Milović, bivši poslanik SNSD-a i direktor RiTE Gacko, i prije par godina skupa su boravili u Kini, najavili brojne investicije, među njima i Termoelektrana Gacko 2, ali i to je propalo, kao i ranija najava gradnje drugog bloka sa Čezom. Nijedno obećanje i investicija nisu realizovani, jer cilj nije bio da se nešto korisno napravi već da se manipuliše masama i baca prašina u oči. Normalno je da se prvo uradi studija, projekat, pa da se onda traži najbolji investitor, ali kod nas je sve okrenuto naopačke, nema nikakvog plana i strategije, sve se radi stihijski i koristi u dnevnopolitičke svrhe, i zato se nijedan ozbiljan projekat ne može realizovati’’ – kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Javnost je mogla da čuje da se razgovara i pregovara sa Kinezima o izgradnji bloka ’’Gacko 2’’. Međutim, ono što je bitnije od toga, a što javnost nije čula i saznala jeste šta će biti ako studija  pokaže da je investicija nerentabilna? Ili da li bi bilo korisnije prvo uraditi studiju, pa tek onda formirati zajedničko preduzeće?
’’Svaki veliki državni projekat mora imati studiju isplativosti i izvodivosti, no nasi odgovorni ljudi ne postuju te procedure, na zalost. Ipak bi se prvo morala uraditi studija, pa da se zakljucci studije verifikuju u Skupstini, pa zajednicka firma, pa projekat sa jasnim finansijskim planom’’ – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović. 

A da nema jasnog finansijskog plana i da se na izgradnju TE ’’Gacko 2’’ više ne gleda kao na jednu od najvećih  poslijeratna investicija u Republici Srpskoj potvrđuje i premijer RS Radovan Višković. Ako je suditi prema njegovoj izjavi, on i ne zna da je Sporazum o izgradnji TE ’’Gacko 2’’ potpisan prije dvije godine. 
’’Da ne bi ja bio neka proročica, o tome se vode pregovori. Još nije potpisan nikakav sporazum. Kad budemo imali konkretno sporazum bićete upoznati’’ – rekao je nedavno predsjednik Vlade RS radovan Višković. 
Javnost je prije dvije godine upoznata o najvažnijim detaljima Sporazuma. Međutim, nije upoznata da li je i šta nakon toga konkretno urađeno. Na ta pitanje nismo dobili odgovor iz resornog ministarstva. 

Transparensi internešnel BIH koji prati i analizar tendere i ugovore na priču o izgradnji TE ’’Gacko 2’’ ima jasan komentar.
’’Vlasti kod planiranja velikih projekata, a imali smo slučaj sa tužbom ČEZ-a i kod TE Gacko, nekako neoprezno ulaze u ovakvo velike poslove, čime dodatno izlažu poreske obveznike potencijalnim opasnostima da se iz budžeta namiruuju milionske štete koje neće biti vraćene’’ – kaže Srđan Traljić, iz TI BIH.


Termoelektrana na ugalj Gacko puštena je u pogon prije 30 godina. 
Kompanija je privatizovana 2005.  godine i registrovana kao Rudnik i Termoelektrana Gacko (RiTE).   

Od 2006. godine, RiTE Gacko počinje da posluje kao akcionarsko društvo u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske (Vlada RS-a je zadržala kontrolni paket akcija u visini od 65%, dok su ostale preuzeli mali akcionari). 

Prilikom izgradnje Termoelektrane „Gacko I“ izgrađen je i dio infrastrukturnih objekata za novi blok – Termoelektranu „Gacko II“. Ovaj energetski objekat rukovodstvo ERS-a je odlučilo u 2006. graditi u partnerstvu sa češkim elektroprivrednim preduzećem „ČEZ“.

Plan je bio da zajednički izgrade novu termoelektranu do 2013. godine, revitalizuju postojeću i na taj način produže njen radni vijek, te otvore novi kop u rudniku čime bi se povećale zalihe uglja za snabdijevanje termoelektrana. Potrebna sredstava osigurali bi kreditima. Nakon više godina vođenja parnica između ČEZ-a i ERS, Vlada Republike Srpske ponovo je pokrenula projekat ’’Gacko 2’’. 

I taj projekat, za sada, djeluje kao još jedan u nizu propalih. Dosadašnja iskustva pokazuju da RS nema stručne ljude na rukovodećim funkcijama ni da izađu na kraj sa gorućim problemima, a posebno sa strateškim projektima.