недеља, 29. јануар 2012.

SNSD Šekovići: Raskoli, seks, laži i pokradena oblovina


Piše: Slobodan Vasković

Male sredine su ogledalo društva; male sredine u Republici Srpskoj mahom su skroz propale i uništene društvene stanice; male sredine u ovom entitetu žrtve su lokalnih knezova, beskrupuloznih pljačkaša, nerijetko i ubica, kojima je bitan jedino lični interes, sve ostalo su nijanse. Vlasenica i Šekovići lični su zabran Miće Kraljevića, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, koji je ovu stranku doveo na vlast u istočnom dijelu entiteta. Zato mu se godinama gledalo “kroz prste” zbog ratnih i poratnih zločina, kriminala i otvorene pljačke.

Međutim, svemu bude kraj, pa i Kraljevićevom pustahijskom ponašanju, a, kako stvari stoje, “glave će mu doći” njegovi stranački “prijatelji”. I to oni koje je Kraljević odabrao, držao u inkubatoru i, na kraju, inaugurisao u funkcionere koji “drmaju istokom”. Prvi mu je “otkovao” Momir Ristić, načelnik opštine Šekovići. On je na to mjesto izabran u januaru prošle godine, nakon opoziva SDS-ovog Snježana Sokića, uz svesrdnu pomoć Kraljevića. Na taj način, šume iz opštine Šekovići stavljene su pod Kraljevićev “nadzor”. Bar je tako on mislio. Međutim, Ristiću (koji je i sam počesto bio u sukobu sa zakonom) nije se previše dopala Kraljevićeva pelikanska alavost, te mu je zabranio bespravnu sječu i krađu oblovine. Stvari su došle do “krvi”, jer je Ristić organizovao Kraljevićevim kamionima “sačekuše” na šumskim putevima. “Dalje nećeš moći”, bio je moto, koji je doveo do totalnog sukoba i raspada SNSD-a u ovoj opštini.

Razlozi Kraljevićeve gramzivosti dobrim dijelom su uzrokovani i činjenicom da su ga brojne “veze” dovela do prosjačkog štapa. Elem, Kraljević u Banjaluci ima (tajnu) porodicu, za šta je saznala njegova “redovna” žena, koja je podnijela razlog za rastavu, ali i pokupila svu ušteđevinu. (Kraljević je sve pare stavio na njene knjižice, a on izigravao crkvenog miša. Slutio, pa mu se i dogodilo). Uz sve to, Kraljević i u Šekovićima ima “tekuću” ljubavnicu, a sve ove silne “veze” zahtijevaju odgovornost i traže obaveze i, obavezno, i pare. Moralisti će odmah krenuti sa tvrdnjama da se ne treba miješati u Kraljevićev privatni život, što treba podržati sve dok on ne troši državne pare za svoje lične potrebe. Ili ne siječe državnu šumu (desetine hiljada kubika) da bi izdržavao svoje brojne porodice. A tu i jeste kvaka. Ristić je odlučio da Kraljeviću otme “iz usta” šumu, ali ne njegovu, već državnu. 


Kraljeviću je te kriminalne poslove odobravao rođak Igor Vuković, direktor tamošnjeg Šumarstva. U očaj je pao, kada je saznao da SP RS, kojima je u novoj raspodjeli vlasti pripalo gazdovanje šumama, ima namjeru da smijeni Vukovića i na njegovo mjesto dovede Miju Kurtumu, nekadašnjeg direktora šuma u Vlasenici. Kurtuma je poznati letač bez padobrana, a smijenio ga je Kraljević tako što ga je, jednostavno, bacio kroz prozor šumarije. Kurtumi nije pomoglo ni to što je tada bio član SNSD-a.

Kada je shvatio da je letač Kurtuma ponovo opcija, Kraljević se okreće protiv OO SNSD u Šekovićima, “preuzima” dva odbonika Jezdimira Kazanovića i Radu Ilića zvanog Kićo. Njih Ristić odmah isključuje iz SNSD i oni postaju nezavisni odbornici. Kraljević odlazi kod Budimira Ninića iz SDS-a i obećava mu odjel šume, ako mu pomogne da sruši SNSD-ovu većinu. Do tada mu je branio da kupuje šumu u Birču, pa je Ninić, koji ima pilanu, morao kupovati u drugim dijelovima RS. Snježanu Sokiću obećava mjesto direktora Doma zdravlja u Šekovićima, a sadašnju šeficu Slavicu Glišić, svoju “blisku prijateljicu”, ima namjeru “delegirati” u Dom zdravlja u Vlasenici. SDS-u obećava i mjesto direktora obdaništa, čime ih kupuje i zajedno sa njima, isključenim SNSD-ovcima, te odbornicima iz PDP-a, pravi novu skupštinsku većinu.

U međuvremenu, vrh SNSD-a daje podršku Ristiću i smjenjenom zamjeniku i potvrđuje isključenje Kazanovića, čime su teško uzdrmali Kraljevića. Sad SDS pokušava da se izvuče iz cijele priče, ali Kraljević ucjenjuje Sokića da će javno iznijeti da je za vrijeme načelničkog mandata platio svadbu bratu 12 000 maraka, sa računa opštine. Kraljević se posvađao i sa Mladenom Popovićem, načelnikom Vlasenice, koji neće ponovo da se kandiduje na tu funkciju, jer je siguran da će izbore izgubiti. Kraljević se tako našao u “sendviču” između centrale SNSD-a i lokalnih funkcionera stranke, što je situacija koja mu garantuje debakl. I odlazak iza rešetaka.