четвртак, 26. јануар 2012.

SDS svijećom traži Babarogu


Piše: Slobodan Vasković

Racionalnost je u ovoj zemlji poodavno izgubila svaki smisao; iracionalnost je svakodnevnica, te se ne treba čuditi ukoliko se uskoro pojavi oglas sledeće sadržine:

Administrativna služba Srpske demokratske stranke na osnovu Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Administrativne službe SDS raspisuje

J A V N I  K O N K U R S
za popunu upražnjenih radnih mjesta u Administrativnoj službi SDS

I - U Administrativnu službu SDS prima se u radni odnos na neodređeno vrijeme:
Politički protivnik............................................ izvršilaca komada 3

II - Opis poslova
Politički protivnik, s vremena na vrijeme (vrijeme će biti precizno dogovoreno) kritikuje SDS, iznosi javno teške kvalifikacije na račun SDS, minimizira javno značaj SDS.

III - Odgovornost političkog protivnika:
Politički protivnik je odgovoran predsjedništvu SDS

IV - Status
Politički protivnik ima status službenika u Administrativnoj službi SDS i prava iz radnog odnosa ostvaruje u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

V - Opšti uslovi za političkog protivnika:
da je državljanin Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine,
da je stariji od 18 godina

VI - Posebni uslovi za političkog protivnika:
Da je član SNSD duži niz godina, položen vozački ispit "B" kategorije.

VII - Potrebni dokumenti
Uz prijavu na konkurs kandidat je dužan jedino dostaviti člansku knjižicu SNSD. Sa svim kandidatima koji uđu u uži izbor Komisija za izbor političkog protivnika u Administrativnoj službi SDS će obaviti intervju, o čemu će kandidati biti blagovremeno obaviješteni.
SDS, kabinet predsjednika stranke

X - Objavljivanje konkursa
Javni konkurs biće objavljen u dnevnom listu "Nezavisne novine" i na blogu Rajka Vasića (kraj)

Političko „djelovanje“ SDS-a, u posljednjih petnaestak mjeseci, ukazuje da je samo pitanje dana kada će se odlučiti na objavljivanje sličnog Oglasa. SDS vapi za političkim protivnicima, jer ih nema. A uporni su da se predstave kao opozicija. Stoga i ne napadaju PDP i DP, jer bi to bila prevelika blamaža, pošto ove partije zaista djeluju opoziciono. Istina, SDS se par puta oprobao na njima, ali je brzo „uvukao zube“, uvidjevši da je takvo ponašanje kontraproduktivno. SDS ne kritikuje ni SDA ni SDP BiH, jer su u koaliciji, a žele i javno pokazati da su „promijenili dlaku“. Ne kritikuju ni poziciju u Republici Srpkoj, premda su joj, kako tvrde, opozicija. Sprečava ih u tome „srpska platforma“ sa SNSD-om. Potpuno šizofrena situacija, nema šta.

Vakum u kojem se nalaze teško ih frustrira. Uočljivo je to iz njihovog agresivnog, histeričnog obrušavanja na pojedince, čije izjave im ne odgovaraju. Ili ih, pak, doživljavaju kao dobrodošle situacije da pokažu da su živi, makar i u sedimentnim stijenama. Tako su se, po principu „poklonu se ne gleda u zube“, SDS-ovci „obračunali“ sa Rajkom Vasićem, izvršnim sekretarom SNSD i izvjesnim Draganom Jerinićem, novinarskim bastardom i batlerom Željka Kopanje. Vasić je SDS obradovao kao polaznik u Božićno jutro.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da se mora preispitati istorijska uloga Radovana Karadžića, te da ta analiza mora podrazumjevati i uzeti u obzir njegove greške, kao i greške cijelog tadašnjeg SDS-a,.
Prema Vasićevim riječima, te greške, prije svega, odnose se na “stvaranje miljea za kriminalizaciju, ratne zločine, odnos prema Vojsci RS, neodgovoran odnos prema gradnji civilne vlasti na oslobođenim teritorijama, nepotreban i nejasan gubitk teritorija i patnju naroda, kao i u posleratnu devastaciju dejtonskog i ustavnog položaja RS”. (agencije)

U SDS-u su sačekali da Božić prođe, pa su raspalili po “političkom protivniku”.
SDS navodi da ovakva Vasićeva izjava podsjeća na vrijeme sa kraja 90-tih godina, kada su, kako se naglašava, podstaknuti tadašnjim visokim međunarodnim predstavnicima, pojedinci doveli do opasnih podjela i razdora u RS.
“To nas je podsjetilo i na Rajka Vasića, koji je tada na tenkovima Sfora jurišao na srpske repetitore i policijske stanice, ili na Sforove helikoptere koji su skupljali poslanike RS da bi uz pomoć onih iz Federacije BiH postavili (koaliciju) ‘Sloga’ na vlast”, navodi se u saopštenju. (agencije)

Vasić iznio stav, SDS odgovorio - reklo bi se ništa sporno. Malo morgen: nije Rajko Vasić iznio svoj lični stav, već stav SNSD-a, jer je izjavu dao kao izvršni sekretar stranke. Ali, SDS je “zaboravio” na Vasićevu stranačku funkciju i obrušio se lično na njega, sugerišući valjda da “SNSD ne misli što i njegov izvršni sekretar”. Kakva plitka politika. Stvar je u sljedećem: SDS ne smije da kritikuje SNSD. Zato se i jesu obrušili na Vasića, pokazujući na taj način koliko su slabi. Jednostavnije rečeno, Rajko Vasić je SNSD-u sasvim dovoljan da se suprotstavi SDS-u, a najjača stranka RS može da se bavi ozbiljnijim pitanjima. Takav odnos, da stvar bude gora, uspostavio je SDS, a ne SNSD, nakon čega Vasić može jedino pomisliti da je politička gromada, a ne smiješna Babaroga kojom Milorad Dodik plaši komšije, kad ne zna šta će sa sobom. 

Veliki problem za SDS nastupio je kad je Vasiću dojadilo da se bavi njima. Prepušteni sami sebi, zgurani u prašnjavi ćošak političke arene, „u letu“ su uhvatili izjavu Kopanjinog sluge Jerinića da je Božidar Stanišljević, koji je priznao da je unio naoružanje u halu Borik, bio blizak ratnim strukturama ove stranke.

SDS ocjenjuje da je Jerinić na ovaj način „instrumentalizovao Udruženje novinara RS u dnevno-političke svrhe“, te da dovodeći Stanišljevića u vezu sa ovom strankom „pokušava da utiče na istragu koja je u toku“. Još su izrazili „ogorčenje i zabrinutost“ i ocijenili da je Jerinić „na fonu stavova koje je zastupao u vrijeme kada je bio predsjednik Nezavisnog udruženja novinara RS i jedan od osnivača udruženja 'BH novinari'“.
U saopštenju se navodi da je Jerinić iz novinarskog udruženja na državnom nivou istupio „pod pristiskom svojih političkih mentora“.
„Da je tako, potvrđuje i to da se njegovi stavovi poklapaju sa stavovima generalnog sekretara Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića, koji zagovara preispitivanje uloge prvog rukovodstva RS takom rata“, stoji u saopštenju. (agencije)

SDS je, mora se priznati, učinio u ovom saopštenju gigantski napor da Jerinića predstavi kao „Nekoga“, premda se on može karakterisati jedino oznakom „Nula“. Titanski posao pisci saopštenja uradili su kada su uvezali Jerinića i Vasića, u „osovinu zla“ koja je, navodno, protiv SDS-a. Baš jadno, jer Jerinić, za razliku od Vasića, nije čak ni posljedica Dodikove opsjednutosti i sklonosti „likovima“, već produkt Kopanjine bezvoljnosti, kojem je mrsko da pročisti baruštinu oko sebe. Što SDS-u ni najmanje ne smeta da se bavi ničim, kako ne bi došao u situaciju da progovori o uzrocima crnila u kojem se ovaj entitet nalazi.