понедељак, 12. август 2024.

Karteli i dalje slamaju BiH

Piše: Slobodan Vasković


1.

Naredba Tužilaštva BiH po kojoj su inspektori SIPA, prije par dana, ušli u Visoki sudski i tužilački savjet BiH i počeli sa istragom CMS-a, istraga je koja će pokazati da je pravosuđe BiH, u vrijeme dok je na čelu Suda BiH bio suspendovani Ranko Debevec, bilo u potpunosti u rukama kriminalaca. 


(CMS je sistem za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima/sudovima koji svaki novi predmet automatski dodjeljuje nekom od tužilaca/sudija ili sudskih vijeća. Sudska vijeća su fiksna, sastavljena od tri člana i njima CMS, takođe, direktno/automatski dodjeljuje predmet).


2.

Iznad zakona bili su svi oni koji su to mogli sebi priuštiti - uz veliki novac i dobre “veze” u politici i pravosudnim krugovima, kao i drugim bezbjednosnim agencijama. I, naravno, podzemlju.


Iako je “otvaranje” CMS-a isto što i otvaranje Pandorine kutije, neophodno je istražiti sve, kako se ne bi desilo da neko od sudija koji su sudili po nalozima Debeveca, a ne po zakonu, budu u prilici da u skoro vrijeme sude Debevecu i oslobode ga.


3.

Nije samo Debevec u zloupotrebi CMS-a i namještanju sudskih vijeća, već i članovi tih vijeća koji su znali da predmet nisu dobili automatski, već tako što su poslušnici suspendovanog predsjednika Suda, zloupotrebom sistema, upravo njih izabrali da sprovedu nezakonitoe i teške kriminalne radnje Debeveca.


Neću navoditi imena sudija, članova “odabranih” sudskih vijeća koji su namještali presude, kako ni na koji način ne bi ugrozio istragu, ali mogu slobodno reći da je riječ o pravoj hobotnici. Sudijskoj hobotnici.


4.

Ukoliko se ta hobotnica u potpunosti ne ukloni, onda je pravosuđe BiH definitivno mrtvo. Ista takva hobotnica, da ne bi bilo nikakve zabune, postoji i u Tužilaštvu BiH.


Nije nestala suspenzijom Diane Kajmaković i Olega Čavke, već tek mikronski oslabljena.


5.

Činjenica da nijed no od njih dvoje do sada nisu optuženi, a postoji ogroman broj dokaza u Skaj aplikacijama dovoljno govori sama za sebe - štite ih oni iz Tužilaštva koji još uvijek “rade”, a koje Kajmakovićeva i Čavka “imaju u džepu” zbog istih ili sličnih kriminalnih radnji kakve su i sami činili.


Da štite samo Kajmakovićevu i Čavku, ne bi to bilo ni prestrašno: Najstrašnije od svega je što su neki od tužilaca Tužilaštva BiH pristali na dilove da iz Skaj aplikacija “počiste” svoje pravosunopolicijske kriminalne saradnike i kriminalne prijatelje. Tu je “saradnja” bila čak i efikasnija nego na otkrivanju narkogangova koji su radili preko Skaja. 


6.

Bilo bi zaista hvale vrijedno kada bi se brojne Skaj aplikacije ponovo iščitale, pažljivo izanalizirale, ali da “čitači” ne budu oni koji su ih prvi dobili. Tek bi se tu imalo šta naći, razotrkiti, dokumentovati, uhapsiti, optužiti, presuditi.


Dok se to ne desi, imaćemo obračune, koji traju, u brojnim bezbjednosnim institucijama u kojima visokopozicionirani funkcioneri, inače Skajzvijezde koje su sakrivene, uništavaju svakog ko je i posumnjao u njihove Skaj veze. 


7.

Ne mogu ispustiti ni dio advokatske zajednice koji je usko sarađivao sa korumpiranim tužiocima, istim takvim sudijama, sve u korist kriminalaca koje su zastupali. Mnogo je tu “krugova zla” u ovim pravosudnim institucijama, o entitetskim da i ne govorim. 


8.

Uz sve to, dobar dio članova VSTS poodavno je trebalo da se nađe na optuženičkoj klupi, umjesto što i dalje vršljaju po toj instituciji, tražeči načine da obustave istrage koje im ne idu u prilog ili da, pak, ubrzaju istrage u koje su upetljani pripadnici drugih pravosudnih klanova.


9.

Budite ubijeđeni da je BiH po broju pravosudnih kriminalnih klanova u samom evropskom vrhu. 


10.

Ista situacija je i sa policijskim kriminalnim klanovima koji rade isključivo u korist organizovanih zločinačkih grupa. Kao, na primjer, Zoran Galić, koji je još uvijek zamjenik direktora SIPA, iako je za njim raspisana crvena potjernica. 


Prije nego je postao zamjenik direktora SIPA, Galić je bio dugogodišnji šef Granične policije BiH. I sve vrijeme je radio sa kriminalcima.


11.

Sada se vrzma po Imotskom i oko njega, nervozan, jer čeka otpremninu i penziju od BiH, budući da Savjet ministara BiH nema namjeru da ga smijeni. 


Galić je izbjegao hapšenje, jer mu je neko dojavio da će završiti iza rešetaka. Ko je taj Neko još uvijek ne znamo.


Kao što ne znamo ni ko je dojavio Borisu Ivelji, koji jeste po zanimanju kriminalac, da će i on biti uhapšen sa Galićem. Niko se ne pita ko je dojavio Ivelji, a svi se pitaju ko je dojavio Galiću? Vrlo interesantno.


12.

Ako je za “utjehu”, Ivelja bar ne očekuje otpremninu i penziju. 


CMS, sa početka priče, neophodno je “iščitati” bez prikrivanja ikog; Samo tako se može doći do toksičnog korijena i sasjeći ga. 


Ako bih sumirao dosadašnju borbu države protiv organizovanih kriminalnih kartela, zaključiti jedino mogu da karteli, iako su dobili nekoliko teških udaraca, još uvijek ubjedljivo vode. Zahvaljujući pripadnicima svojih organizacija u institucijama BiH i oba entiteta.