петак, 30. август 2024.

Drina Trećina i Ilija Đurić oteli milione KM od građana Banjaluke


Piše: Slobodan Vasković

 

Već sam pisao o tome da je Nobojša Drinić prije nekoliko godina radio u autopraoni čiji vlasnik je tada bio Draško Stanivuković. Kao i sve drugo čega su se dohvatili, oni su upropastili i taj posao.

 

Nakon što su pomenuti šef i sluga preuzeli upravljanje Gradskom upravom,  osmislili su nekoliko efikasnih metoda otimanja novca od građana Banjaluke. Njihova omiljena i najprofitabilnija metoda je svakako namještanje tendera građevinskim firmama. Za taj posao Stanivuković je ovlastio isključivo Drinića.

 

Postoji nekoliko građevinskih firmi sa kojima Drina Trećina dogovara poslove. Najpoznatija među njima je „Građenje Đurić“ d.o.o. Banjaluka, u vlasništvu balvana koji se odaziva na ime Ilija Đurić.

 

Ilija Đurić nije sam došao na ideju da pljačka građane Banjaluke. On je samo preuzeo obrazac poslovanja svog oca, koji je osnovao navedenu firmu, a koji je vrlo blisko sarađivao sa Crvenom Sektom počev od vremena kada je gradskom kasom upravljao gradonačelnik Dragoljub Davidović.



 

Za razliku od njegovog oca koji je imao kakvu takvu mjeru, Ilija je nema. Nakon što su upravljanje Gradskom upravom preuzeli Draško Stanivuković i Drina Trećina, Ilija je brže bolje zaboravio saradnju sa Crvenom Sektom i Igorom Radojičićem. Dolaskom Stanivukovića na čelo Banjaluke za firmu „Građenje Đurić“ d.o.o. Banjaluka uslijedili su novi milionski tenderi, koje finansiraju građani Banjaluke.

 

Podrazumijeva se da sve ima cijenu, pa tako i dobijanje tendera. Više izvora mi je potvrdilo da Đurić odmah po dobijanju tendera isplaćuje Driniću na ruke u kešu 20 % od dobijenog posla. Taj novac dijele Drinić i Stanivuković.



Pored toga, Drinić od Đurića dobija novac i po osnovu učinka svojih građevinskih mašina. Naime, u okviru voznog parka firme „Građenje Đurić“ d.o.o. Banjaluka nalazi se nekoliko kamiona i bagera koji su u Drinićevom vlasništvu. Sve što ti kamioni i bageri zarade Đurić predaje Driniću. Taj novac Drinić ne dijeli sa Stanivukovićem, nego zadržava za sebe.




O Đuriću i njegovim mahinacijama ću tek pisati. Za kraj ovog teksta mogu samo konstatovati da će on biti odličan svjedok pokajnik.