понедељак, 19. август 2024.

Dodiku je i ambalaža koju nudi otrcana; Od nje je jedino otrcaniji Dodik

Piše: Slobodan Vasković


Miloradu Dodiku je ambalaža u kojoj, za unutrašnju upotrebu, nudi raznorazne “bitne” događaje je otrcana do mjere neprijatnosti. Od ambalaže u kojoj pokušava prodati maglu, otrcaniji je jedino Dodik.


Politički on više ne znači gotovo ništa. Svi oko njega su u niskom startu; dtugi i Treći ešalon Režima su u  teškom strahu od nadolazećih događaja, dok je u Prvom ešalonu jasno vidljiv raskol. Rijetko ćete čuti Nebojšu Radmanovića, Nikolu Špirića, Sredoju Novića… da iznose stavove u kojima bezrezervno brane Dodika.


Nisu jedini.


Dodik, kojem je još samo nada ostala da će opstati na političkoj sceni, pokušava proizvesti događaje koji bi ga, bar mikronski, vratili u igru.


Beč, Istanbul što ih nedavno turistički posjetio; Priče o “autoputevima od 500 miliona evra”, “Trampu koji jedva čeka da sjedne sa Dodikom”… otužna su svjedočanstva o otrcanosti ambalaže, “ispuhanom” Dodiku kojeg nikakvi sterodi više ne mogu zadržati iznad stanja - mlohavo do neprijatnosti.


Do prije godinu Dodik je i uspijevao da bar ambalažu učini koliko toliko “uglancanom”; Dio naroda je vjerovao da je unutar te njegove spinkutije nešto i a njih, ali se, kao i obično, teško prevario.


Nikada ni u jednom “paketu” koji je Dodik nudio u posljednjih petnaest godina autokratske vladavine nikada nije ni bilo ništa za narod, sem prevara i neistina. Zato je za Dodika&Kleptokratskoklijentelističku elitu svaka nova takva prevara značila sljedeći ogromni paket pun novca otetog od naroda.


U ovom trenutku možda ni sam Dodik ne zna koliko mnogo ima prokletog, otetog novca, ali što je mnogo bitnije od toga - niko ne zna koliko je zaista dužna Republika Srpska. 


Ubijeđen sam da to ne zna ni Zora Vidović, ministarka finansija, iz prostog razloga što se plaši sabrati.


Kada Dodik ode sa političke scene, a ubijeđen sam da će se to desiti do Nove, 2025. godine, oni koji se budu usudili sabrati uvidjeće da je Republika Srpska u finansijskom bezdanu. Iz kojeg se neće iščupati u decenijama koje dolaze.


Ako će se uopšte iščupati, jer je Dodik sa svojim “skakavcima” proždr’o sve što su očima vidjeli; Jer je uništio Izvore Nacije; Jer je uništio petnaest godina života narodu u RS.


Dodik neće stati sa nuđenjem otrcane, izbucane ambalaže u kojoj nema ništa: Zasipaće nas Trampom kao superćelijskim kišama, nadajući se da još nekog može izvarati sa tom, već viđenom, otrcanom pričom.


Potpuno je za Balkan nebitno ko će pobijediti u trci za predsjednika SAD-a: Donald Tramp ili Kamala Haris. Bitno je, da ko god od njih dvoje pobijedi, administracija SAD-a neće mijenjati svoju politiku na Balkanu na kojem je Dodik presitan.


Ostaće nulta tolerancija prema pripadnicima Dodikovog Režima i nakon inauguracije novog predsjednika SAD-a. Baš kao što je to i sada. 


Vjerujem da će se Dodik, tada dobro sakriven negdje, smijati onim koji su učestvovali u ekonomskom, finansijskom, privrednom i svakom drugom totalnom razaranju Republike Srpske dok ih budu zatvarali. 


Nikakvo iznenađenje: Pakost je jedino što je Dodiku preostalo i što je oduvijek bila njegova ključna karakterna osobina.