субота, 10. август 2024.

Branislav Borenović prestravljen nakon što je shvatio da će Milorad Dodik umjesto Draška Stanivukovića podržati Nikolu Šobota za gradonačelnika Banjaluke; Igor Crnadak nakon lokalnih izbora preuzima PDP


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Nekada najmlađi ministar u Republici Srpskoj, a danas olinjali političar koji ne vrijedi ni pišljivog boba - u dvije riječi: Branislav Borenović. Što se tiče njegovog višedecenijskog političkog djelovanja, ono neće ostati upaćeno po bilo čemu korisnom za građane Republike Srpske.

 

2.

Borenović je najbolji primjer da se može decenijama lagodno živjeti, a da se ne preznojite. U politiku je ušao odmah poslije diplomiranja, a iz nje će biti uklonjen za dvije godine, kada mu istekne mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Što se tiče njegovog rukovođenja PDP-om, taj mandat će prinudno biti okončan odmah po završetku lokalnih izbora koji se odražavaju za dva mjeseca.


3. 

Više izvora iz PDP-a mi je potvrdilo da se ta stranka nalazi u totalnom rasulu. Ona uopšte ne postoji u istočnom dijelu Republike Srpske, dok u zapadnom diše na škrge u svega nekoliko odbora. Jedan od tih odbora je onaj u Banjaluci, koji na predstojećim lokalnim izborima može da računa na maksimalno 4-5 %.


4. 

Da je Borenović potpuno rastrojen pokazali su njegovi posljednji medijski nastupi. Njemu nesvojstvena nervoza i nepovezane rečenice posljedica su saznanja da je Milorad Dodik prekrižio Draška Stanivukovića kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke.


5. 

Iako je prije nekoliko mjeseci Dodik obećao Stanivukoviću da će Crvena Sekta stati iza njegove kandidature, došlo je do obrta. Za taj obrt je najzaslužnici Vlado Crta Đajić, koji je uspio da rejting svog kandidata Nikole Šobota podigne iznad Stanivukovićevog. To je bio dovoljan razlog da pragmatični Dodik digne ruke od Stanivukovića.

 

Navedena dešavanja su dovela do toga da su se dva mjeseca pred lokalne izbore stvari na političkoj sceni Banjaluke potpuno iskristalisale. Na jednoj strani se nalazi Jelena Trivić, kandidat iza kojeg su stale sve opozicione stranke, dok se nasuprot nje nalazi Nikola Šobot, kao kandidat SNSD-a. Šobot je za sada dobio zvaničnu podršku SPS-a Gorana Selaka, a za očekivati je da i druge režimske stranke podrže njegovu kandidaturu.

 

6.

Negdje između pomenuta dva kandidata ostali su da lebde Draško Stanivuković i njegov potrčko Branislav Borenović. Borenović nije nervozan zbog činjenice da će Stanivuković biti poražen na predstojećim izborima, nego zbog toga što će on (Borenović) od 2026. godine morati po prvi put u životu da počne da radi. Na njegovu sreću, moći će da ga zaposli Drina Trećina, kao konobara u njegovom restoranu „Veranda“.

 

7.

Ako pitate bilo kojeg funkcionera PDP-a, potvrdiće vam da će Branislav Borenović i Draško Stanivuković biti izbačeni iz PDP-a poslije lokalnih izbora, nakon što ta stranka doživi potop. Već sada je gotovo sigurno da će novi predsjednik te stranke od jeseni biti Igor Crnadak.