петак, 30. август 2024.

Drina Trećina i Ilija Đurić oteli milione KM od građana Banjaluke


Piše: Slobodan Vasković

 

Već sam pisao o tome da je Nobojša Drinić prije nekoliko godina radio u autopraoni čiji vlasnik je tada bio Draško Stanivuković. Kao i sve drugo čega su se dohvatili, oni su upropastili i taj posao.

 

Nakon što su pomenuti šef i sluga preuzeli upravljanje Gradskom upravom,  osmislili su nekoliko efikasnih metoda otimanja novca od građana Banjaluke. Njihova omiljena i najprofitabilnija metoda je svakako namještanje tendera građevinskim firmama. Za taj posao Stanivuković je ovlastio isključivo Drinića.

 

Postoji nekoliko građevinskih firmi sa kojima Drina Trećina dogovara poslove. Najpoznatija među njima je „Građenje Đurić“ d.o.o. Banjaluka, u vlasništvu balvana koji se odaziva na ime Ilija Đurić.

 

Ilija Đurić nije sam došao na ideju da pljačka građane Banjaluke. On je samo preuzeo obrazac poslovanja svog oca, koji je osnovao navedenu firmu, a koji je vrlo blisko sarađivao sa Crvenom Sektom počev od vremena kada je gradskom kasom upravljao gradonačelnik Dragoljub Davidović.



 

Za razliku od njegovog oca koji je imao kakvu takvu mjeru, Ilija je nema. Nakon što su upravljanje Gradskom upravom preuzeli Draško Stanivuković i Drina Trećina, Ilija je brže bolje zaboravio saradnju sa Crvenom Sektom i Igorom Radojičićem. Dolaskom Stanivukovića na čelo Banjaluke za firmu „Građenje Đurić“ d.o.o. Banjaluka uslijedili su novi milionski tenderi, koje finansiraju građani Banjaluke.

 

Podrazumijeva se da sve ima cijenu, pa tako i dobijanje tendera. Više izvora mi je potvrdilo da Đurić odmah po dobijanju tendera isplaćuje Driniću na ruke u kešu 20 % od dobijenog posla. Taj novac dijele Drinić i Stanivuković.



Pored toga, Drinić od Đurića dobija novac i po osnovu učinka svojih građevinskih mašina. Naime, u okviru voznog parka firme „Građenje Đurić“ d.o.o. Banjaluka nalazi se nekoliko kamiona i bagera koji su u Drinićevom vlasništvu. Sve što ti kamioni i bageri zarade Đurić predaje Driniću. Taj novac Drinić ne dijeli sa Stanivukovićem, nego zadržava za sebe.




O Đuriću i njegovim mahinacijama ću tek pisati. Za kraj ovog teksta mogu samo konstatovati da će on biti odličan svjedok pokajnik.

 


четвртак, 29. август 2024.

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE REJTINGA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA BANJALUKE: Egal bitka između Jelene Trivić i Nikole Šobota, Draško Stanivuković bez šanse za pobjedu

Piše: Slobodan Vasković 

 

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA ZA GRAD BANJAlUKU:


Period istraživanja: 12-16. avgust 2024. godine


Veličina uzorka: 1008 ispitanika


Nivo pouzdanosti: 96,4 %


Žene: 52 %

Muškarci: 48 %


Prosječna starost: 44,2 godine

 

Pitanje: Za kojeg kandidata biste glasali kada bi se u narednu nedelju održali izbori za poziciju gradonačelnik Banjaluke?

 

REZULTAT ISTRAŽIVANJA (samo opredijeljeni ispitanici):

Jelena Trivić - 40,3 %

Davor Dragičević - 1,8 %

Draško Stanivuković - 20,1 %

Nikola Šobot - 37,8 %

 


субота, 24. август 2024.

Počela bježanija - većina saradnika Draška Stanivukovića odbija da prisustvuje događajima koje on organizuje

Piše: Slobodan Vasković

 

Prije četiri godine, u toku kampanje za lokalne izbore, Draško Stanivuković je žestoko kritikovao tadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića zbog činjenice da je on tada u svom kabinetu imao zaposlenih pet savjetnika.

 

Na žalost građana Banjaluke, Stanivuković je pokazao da je moguće biti gori i od Radojičića. Tako je Stanivuković u svom kabinetu u pojedinim momentima imao zaposlenih i deset savjetnika.

 

Za razliku od Radojičićevog, u Stanivukovićevom kabinetu savjetnici se smjenjuju kao na traci. Očigledno je da dobra plata, uz minimalan rad, nije doboljna da neki od njih učestvuju u kriminalu koji vrši Stanivuković.

 

O aktuelnim Stanivukovićevim savjetnicima ću pisati pojedinačno u narednom periodu. Ipak, ono što većinu njih krasi jeste da u posljednjih mjesec dana izbjegavaju da se u javnosti pojavljuju uz Stanivukovića. To je najbolji dokaz da Stanivuković nije uspio da od savjetnika sakrije rezultate istraživanja javnog mnjenja, a koji govore da će on na predstojećim izborima po broju glasova biti daleko iza Jelene Trivić i Nikole Šobota.

 

Da je đavo odnio šalu pokazuje i primjer Radivoja Majstorovića. Radi se o Stanivukovićevom savjetniku za boračka pitanja. On se prije nekoliko mjeseci nije odvajao od Stanivukovića. Međutim, u posljednjih mjesec dana mudro ga izbjegava.

 

Jedna od savjetnica koja je „propala u zemlju“ je Valentina Aničić. Iako je predstavljena kao ekonomski ekspert, pokazalo se da je ona ekspert za malverzacije sa budžetskim novcem. Nakon što je shvatila da će je Stanivuković sa sobom povući u ambis, ona u posljednje vrijeme u širokom luku zaobilazi događaje koje on organizuje.

 

Iz plejade mnogobrojnih savjetnika uz Stanivukovića su trenutno 100 % samo Adriana Basara i Vedrana Prole. Radi se o poltronima koji bespogovorno slušaju Šefa. Dobro upućeni govore da će njih dvije biti idealni svjedoci tužilaštva u krivičnom postupku koji će se neminovno voditi protiv Stanivukovića nakon što izgubi izbore.   


уторак, 20. август 2024.

Debevec&Osmica: Otvaranje CMS-a i istraga koja se vodi o zloupotrebama ovog sistema dovešće do proširenja optužnice protiv kriminalnog dvojca

Piše: Slobodan Vasković


Nakon što su istražioci SIPA, 09.08.2024., ušli u Visoki sudski i tužilački savjet kako bi “otvorili” CMS, istraga u predmetu protiv Ranka Debeveca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, ali i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OSA BiH, intenzivirana je i u ovom pravcu.


Prema mojim informacijama, istražuje se dodjela predmeta sudijama i sudskim vijećima Suda BiH, jer je poznato da je Debevec teško zloupotrebljavao CMS sistem, kako bi sebi odane sudije i sudska vijeća dobili predmete za koje je on bio zainteresovan iz kriminalnih razloga.


Osmica je obuhvaćen ovom istragom, jer je znao da Debevec zloupotrebljava CMS sistem, ali ga nije ni prijavio Tužilaštvu BiH niti bilo šta drugo, u skladu sa zakonom učinio, već je zajedno sa njim dogovarao koga osloboditi, smanjiti mu kaznu ili, pak, presuditi mimo zakona.


Prema mojim informacijama, Debevec je prvo samostalno, bez Osmice, počeo sa zloupotrebom CMS-a, ali je Mehmedagić veoma brzo sznao za to i uključio se, zajedno tadašnjim predsjednikom Suda BiH, u malverzacije oko imenovanja podobnih sudija i sudskih vijeća.


Ključni saradnici Debeveca u ovim kriminalnim radnjama bili uposlenici Suda BiH, a, uz njih, i određen broj sudija.


Istraga oko zloupotreba CMS sistema mogla bi odgoditi podizanje optužnice protiv Debeveca i Osmice dok se ne prikupe svi dokazi. Izvjesno je da neće samo njih dvojica biti u toj optužnici, jer je ovdje riječ o organizovanom kriminalu, bez presedana.


Optužnica protiv navedneog dvojca trebala je biti podignuta do kraja ovog mjeseca.


Da podsjetim, ranije sam objavio da je Debevec teško zloupotrebljavao CMS na, zaista sofisticarn način: Sve izgleda kako treba, a, suštinski, sve je urađeno na kriminalan način.


Činio je to tako što je iz CMS sistema brisao sva ostala vijeća, dok ne bi ostalo samo ono koje njemu odgovara, nakon čega bi CMS “dodijelio” predmet tom vijeću.


Nakon toga, u sistem su vraćana sva ostala vijeća i tako je pokrivao nedjelo.

Važno je znati da su Sudska vijeća fiksna, sastavljena od tri člana i njima CMS, takođe, direktno/automatski dodjeljuje predmet.


Nije to Debevec sam radio, jer nije bio stručan, već je te kriminalne poslove za njege činio jedan od iskusnih IT stručnjaka, uposlen u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.


Debevec je suspendovan, jer je zajedno sa Osmicom, ilegalno prisluškivao sudije i tužioce u slučajevima “Respiratori” i “Diploma”. Obojica su bili i u u pritvoru.

понедељак, 19. август 2024.

Dodiku je i ambalaža koju nudi otrcana; Od nje je jedino otrcaniji Dodik

Piše: Slobodan Vasković


Miloradu Dodiku je ambalaža u kojoj, za unutrašnju upotrebu, nudi raznorazne “bitne” događaje je otrcana do mjere neprijatnosti. Od ambalaže u kojoj pokušava prodati maglu, otrcaniji je jedino Dodik.


Politički on više ne znači gotovo ništa. Svi oko njega su u niskom startu; dtugi i Treći ešalon Režima su u  teškom strahu od nadolazećih događaja, dok je u Prvom ešalonu jasno vidljiv raskol. Rijetko ćete čuti Nebojšu Radmanovića, Nikolu Špirića, Sredoju Novića… da iznose stavove u kojima bezrezervno brane Dodika.


Nisu jedini.


Dodik, kojem je još samo nada ostala da će opstati na političkoj sceni, pokušava proizvesti događaje koji bi ga, bar mikronski, vratili u igru.


Beč, Istanbul što ih nedavno turistički posjetio; Priče o “autoputevima od 500 miliona evra”, “Trampu koji jedva čeka da sjedne sa Dodikom”… otužna su svjedočanstva o otrcanosti ambalaže, “ispuhanom” Dodiku kojeg nikakvi sterodi više ne mogu zadržati iznad stanja - mlohavo do neprijatnosti.


Do prije godinu Dodik je i uspijevao da bar ambalažu učini koliko toliko “uglancanom”; Dio naroda je vjerovao da je unutar te njegove spinkutije nešto i a njih, ali se, kao i obično, teško prevario.


Nikada ni u jednom “paketu” koji je Dodik nudio u posljednjih petnaest godina autokratske vladavine nikada nije ni bilo ništa za narod, sem prevara i neistina. Zato je za Dodika&Kleptokratskoklijentelističku elitu svaka nova takva prevara značila sljedeći ogromni paket pun novca otetog od naroda.


U ovom trenutku možda ni sam Dodik ne zna koliko mnogo ima prokletog, otetog novca, ali što je mnogo bitnije od toga - niko ne zna koliko je zaista dužna Republika Srpska. 


Ubijeđen sam da to ne zna ni Zora Vidović, ministarka finansija, iz prostog razloga što se plaši sabrati.


Kada Dodik ode sa političke scene, a ubijeđen sam da će se to desiti do Nove, 2025. godine, oni koji se budu usudili sabrati uvidjeće da je Republika Srpska u finansijskom bezdanu. Iz kojeg se neće iščupati u decenijama koje dolaze.


Ako će se uopšte iščupati, jer je Dodik sa svojim “skakavcima” proždr’o sve što su očima vidjeli; Jer je uništio Izvore Nacije; Jer je uništio petnaest godina života narodu u RS.


Dodik neće stati sa nuđenjem otrcane, izbucane ambalaže u kojoj nema ništa: Zasipaće nas Trampom kao superćelijskim kišama, nadajući se da još nekog može izvarati sa tom, već viđenom, otrcanom pričom.


Potpuno je za Balkan nebitno ko će pobijediti u trci za predsjednika SAD-a: Donald Tramp ili Kamala Haris. Bitno je, da ko god od njih dvoje pobijedi, administracija SAD-a neće mijenjati svoju politiku na Balkanu na kojem je Dodik presitan.


Ostaće nulta tolerancija prema pripadnicima Dodikovog Režima i nakon inauguracije novog predsjednika SAD-a. Baš kao što je to i sada. 


Vjerujem da će se Dodik, tada dobro sakriven negdje, smijati onim koji su učestvovali u ekonomskom, finansijskom, privrednom i svakom drugom totalnom razaranju Republike Srpske dok ih budu zatvarali. 


Nikakvo iznenađenje: Pakost je jedino što je Dodiku preostalo i što je oduvijek bila njegova ključna karakterna osobina.   


 

недеља, 18. август 2024.

Stanivukovica izdao Igor Dodik



Pise: Slobodan Vaskovic


Drasko Stanivukovic, odlazeci gradonacelnik, nije se nadao da ce ga Igor Dodik tako brzo izdati.


Sokirala ga je fotografija Dodika mladjeg sa Nikolom Sobotom, donedavno rezervnim kandidatom SNSD. Stanivukovic je bio glavni kandidat SNSD, ali je teski pad rejtinga doveo do toga da se Dodik&Dodik sve vise okrecu Sobotu. I to u tolikoj mjeri da ce Stanivukovic biti prisiljen da odustane od kandidature u korist Sobota.


Fotografija potvrdjuje da odlazeci gradonacelnik ne moze da racuna ni na podrsku DEMOS u Banjaluci.


Stanivukovic se zaista s pravon osjeca izdanim: Grad je bio vlasnik zemljista u Cesmi do kojeg je dosao eksproprijacijom. Svih 6,5 dunuma.


Grad je bio vlasnik i 2,8 dunuma u strogom centru Banjaluke. Nije bilo potrebe za bilo kakvom razmjenom, jer je Grad mogao izgraditi pristupne puteve do mosta u Cesmi.


Ali, da bi se dodvorio Dodiku, Stanivukovic je prihvatio da Luka Koricanac, vlasnik firme “Koricanac ZRUG” bude “posrednik” izmedju Grada Banjaluke i Grada Banjaluke.


Stanivukovic je nalozio raskid ugovora sa vlasnicima zemljista u Cesmi. Potom je to zemljiste kupio Koricanac i zamijenio ga sa Gradom. Doplatio je cca 200.000 KM, iako zemljiste u centru Banjaluke vrijedi desetak miliona KM, a ne 2,3 na koliko je procijenjeno, dok zemlja u Cesmi ne vrijedi ni 2,1 milion KM, kako su to Stanivukovicevi “vjestaci” utvrdili.


Iza Koricanca je, naravno, Dodik, a odlazeci gradonacelnik o Koricancu bi trebalo da promislja godinama iza resetaka, jer je opisani nacin “zamjene zemljista” rijetko vidjena kriminalna radnja.

понедељак, 12. август 2024.

Karteli i dalje slamaju BiH

Piše: Slobodan Vasković


1.

Naredba Tužilaštva BiH po kojoj su inspektori SIPA, prije par dana, ušli u Visoki sudski i tužilački savjet BiH i počeli sa istragom CMS-a, istraga je koja će pokazati da je pravosuđe BiH, u vrijeme dok je na čelu Suda BiH bio suspendovani Ranko Debevec, bilo u potpunosti u rukama kriminalaca. 


(CMS je sistem za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima/sudovima koji svaki novi predmet automatski dodjeljuje nekom od tužilaca/sudija ili sudskih vijeća. Sudska vijeća su fiksna, sastavljena od tri člana i njima CMS, takođe, direktno/automatski dodjeljuje predmet).


2.

Iznad zakona bili su svi oni koji su to mogli sebi priuštiti - uz veliki novac i dobre “veze” u politici i pravosudnim krugovima, kao i drugim bezbjednosnim agencijama. I, naravno, podzemlju.


Iako je “otvaranje” CMS-a isto što i otvaranje Pandorine kutije, neophodno je istražiti sve, kako se ne bi desilo da neko od sudija koji su sudili po nalozima Debeveca, a ne po zakonu, budu u prilici da u skoro vrijeme sude Debevecu i oslobode ga.


3.

Nije samo Debevec u zloupotrebi CMS-a i namještanju sudskih vijeća, već i članovi tih vijeća koji su znali da predmet nisu dobili automatski, već tako što su poslušnici suspendovanog predsjednika Suda, zloupotrebom sistema, upravo njih izabrali da sprovedu nezakonitoe i teške kriminalne radnje Debeveca.


Neću navoditi imena sudija, članova “odabranih” sudskih vijeća koji su namještali presude, kako ni na koji način ne bi ugrozio istragu, ali mogu slobodno reći da je riječ o pravoj hobotnici. Sudijskoj hobotnici.


4.

Ukoliko se ta hobotnica u potpunosti ne ukloni, onda je pravosuđe BiH definitivno mrtvo. Ista takva hobotnica, da ne bi bilo nikakve zabune, postoji i u Tužilaštvu BiH.


Nije nestala suspenzijom Diane Kajmaković i Olega Čavke, već tek mikronski oslabljena.


5.

Činjenica da nijed no od njih dvoje do sada nisu optuženi, a postoji ogroman broj dokaza u Skaj aplikacijama dovoljno govori sama za sebe - štite ih oni iz Tužilaštva koji još uvijek “rade”, a koje Kajmakovićeva i Čavka “imaju u džepu” zbog istih ili sličnih kriminalnih radnji kakve su i sami činili.


Da štite samo Kajmakovićevu i Čavku, ne bi to bilo ni prestrašno: Najstrašnije od svega je što su neki od tužilaca Tužilaštva BiH pristali na dilove da iz Skaj aplikacija “počiste” svoje pravosunopolicijske kriminalne saradnike i kriminalne prijatelje. Tu je “saradnja” bila čak i efikasnija nego na otkrivanju narkogangova koji su radili preko Skaja. 


6.

Bilo bi zaista hvale vrijedno kada bi se brojne Skaj aplikacije ponovo iščitale, pažljivo izanalizirale, ali da “čitači” ne budu oni koji su ih prvi dobili. Tek bi se tu imalo šta naći, razotrkiti, dokumentovati, uhapsiti, optužiti, presuditi.


Dok se to ne desi, imaćemo obračune, koji traju, u brojnim bezbjednosnim institucijama u kojima visokopozicionirani funkcioneri, inače Skajzvijezde koje su sakrivene, uništavaju svakog ko je i posumnjao u njihove Skaj veze. 


7.

Ne mogu ispustiti ni dio advokatske zajednice koji je usko sarađivao sa korumpiranim tužiocima, istim takvim sudijama, sve u korist kriminalaca koje su zastupali. Mnogo je tu “krugova zla” u ovim pravosudnim institucijama, o entitetskim da i ne govorim. 


8.

Uz sve to, dobar dio članova VSTS poodavno je trebalo da se nađe na optuženičkoj klupi, umjesto što i dalje vršljaju po toj instituciji, tražeči načine da obustave istrage koje im ne idu u prilog ili da, pak, ubrzaju istrage u koje su upetljani pripadnici drugih pravosudnih klanova.


9.

Budite ubijeđeni da je BiH po broju pravosudnih kriminalnih klanova u samom evropskom vrhu. 


10.

Ista situacija je i sa policijskim kriminalnim klanovima koji rade isključivo u korist organizovanih zločinačkih grupa. Kao, na primjer, Zoran Galić, koji je još uvijek zamjenik direktora SIPA, iako je za njim raspisana crvena potjernica. 


Prije nego je postao zamjenik direktora SIPA, Galić je bio dugogodišnji šef Granične policije BiH. I sve vrijeme je radio sa kriminalcima.


11.

Sada se vrzma po Imotskom i oko njega, nervozan, jer čeka otpremninu i penziju od BiH, budući da Savjet ministara BiH nema namjeru da ga smijeni. 


Galić je izbjegao hapšenje, jer mu je neko dojavio da će završiti iza rešetaka. Ko je taj Neko još uvijek ne znamo.


Kao što ne znamo ni ko je dojavio Borisu Ivelji, koji jeste po zanimanju kriminalac, da će i on biti uhapšen sa Galićem. Niko se ne pita ko je dojavio Ivelji, a svi se pitaju ko je dojavio Galiću? Vrlo interesantno.


12.

Ako je za “utjehu”, Ivelja bar ne očekuje otpremninu i penziju. 


CMS, sa početka priče, neophodno je “iščitati” bez prikrivanja ikog; Samo tako se može doći do toksičnog korijena i sasjeći ga. 


Ako bih sumirao dosadašnju borbu države protiv organizovanih kriminalnih kartela, zaključiti jedino mogu da karteli, iako su dobili nekoliko teških udaraca, još uvijek ubjedljivo vode. Zahvaljujući pripadnicima svojih organizacija u institucijama BiH i oba entiteta.