субота, 14. октобар 2023.

Darko Elez i Nenad Nešić intenzivno sarađuju od maja 2018. godine; Nešić Elezu za zaštitu i uvođenje u narkobiznis isplatio, za početak, cca 200.000 evra

Piše: Slobodan Vasković


Narkobos Darko Elez i Nenad Nešić, veliki perač narkonovca, narkodiler i ministar bezbjednosti BiH, otpočeli su intenzivnu saradnju u maju 2018. godine.


Saradnja je otpočela tako što je Nešić Elezu dao “za zaštitu” cca 200.000 evra.


Novac je, prema mojim izvorima Elezovim ljudima, isplaćen u Bijeljini.


Elez je Nešiću, zauzvrat, otvorio ulaz u narkobiznis na visokom nivou. Istovremeno ga je štitio, ali i prijetio svim onim koji bi se našli na putu Nešiću.


U početku je to bilo isključivo pranje novca od opijata, da bi, ubrzo, Nešić i sam postao narkodiler. I to velikog kalibra.


Elezu je redovno isplaćivao njegov dio od svih svojih narkoposlova.


Treba imati na umu da je Nešić tada bio direktor JP “Putevi RS” i da je, Preko firme “Legend”, reketirao na brojne načine putarska preduzeća u RS.


Na poziciju direktora, Nešić je, kao kadar DNS-a, imenovan 25.07.2016. godine. Tada su njegove firme (koje se vode na članovima najuže porodice) bile dužne UIO i Poreskoj upravi RS cca 1,2 miliona KM, bez kamata. Taj novac nije uplaćen nikada.


Pozicija direktora JP “Putevi RS” poslužila je Nešiću za enormno bogaćenje u vrlo kratkom periodu.


Nakon pokretanja narkobiznisa sa Elezom, Nešić je došao do desetina miliona evtra, a danas on posjeduje na desetine stambeno-poslovnih objekata, kako u BiH, tako i u susjednim državama.



Saradnja Darka Eleza i Nešića nastavljena je nakon zatvaranja Eleza koji je uhapšen 21. decembra 2020. godine u Srbiji, da bi u martu 2021. bio izručen BiH, gdje je i presuđen na 15 godina zatvora, 10.11.2021. godine.


Elez se tada obavezao na saradnju sa bezbjednosnim agencijama, što je dio sporazuma o priznanju krivice. Kaznu služi u Srbiji, gdje je prebačen 07.09.2021. godine.


Nakon što je Darko Elez završio na robiji, Nešićev glavni saradnik iz njegove grupe je Davor Elez, brat Darka Eleza.


I Davor Elez se nalazi na međunarodnoj potjernici. (nastaviće se)