уторак, 7. јун 2022.

Gladni Stevanović i ništa manje Gladni Pavlović spremaju se da unište “Našu banku” kako bi se dokopali njenog novca i FG “Birač”; Njihov advokat Sajić, bahata neznalica, pismom najavio kriminal ogromnih razmjera


Piše: Slobodan Vasković


1.

Na jednom od lokalnih portala iz Zvornika, Grada Droge, čiji je gradonačelnik Zoran Stevanović, pročitao sam da Gladni, odlukom skupštine, ima na raspolaganju za troškove hrane i pića 45.588 KM godišnje.


Praktično to znači da Gladni, jedan od Kumova Kavačana u RS, dnevno od Grada otme 124,89 KM ne bi li se najeo; Međutim, ništa je to za njega, jer je pojeo cijeli Grad i dobar dio regije.


2.

Nazvati ga Prokletnikom je preblago; Riječ je o nenajedenom nerastu spremnog da proždere sve, a ni tada ne bi bio sit. Nije uporediv ni sa kakvom mitskom zvijeri; Riječ je o jednoj od najgorih životinja u vladajućoj Sekti što proždire cijeli narod i čini sve da ne opstane na toj teritoriji, a Sekta na području BiH.


3.

Beskarakternost pomenute životinje ogleda se ne samo u trovanju djece i mladih opijatima, zelenaštvu koje mu je jedna od omiljenih “privrednih” grana (neki od njegovih dužnika su se ubili zbog progona za hiljadu KM), već i u stalnim napadima na fabriku “Alumina” (FG “Birač”) koji traju godinama i niko ih ne zaustavlja, a cilj im je da se preko pomenute firrme, ukoliko je se nenajedeni nerast dokopa, pere novac od narkotika. I to stotine miliona. 



4.

Iz tog ugla treba gledati najnoviji atak NarkoDubla Gladnog i vlasnika NarkoFirme “Pavgord” Gordana Pavlovića Gocija, ništa manje gladnog od Gladnog.  


 Dvojac sada ima novu “taktiku” kojom pokušavaju na prevaru da kupe potraživanja koju državni povjerioci imaju u stečaju FG “Birač” (90 miliona KM).


5.

Kao ovna su isturili advokata Aleksandra Sajića koji je u njihovo ime (kao zastupnik firme “Pavgord”) napisao rijetko viđeno idiotsko pismo te ga uputio institucijama Republike Srpske.  

U pismu upućenom prije par dana, Sajić nudi da NarkoFirma “Pavgord” kupi, za početak, višemilionska potraživanja (dio pomenutih 90 miliona KM) po nominalnoj vrijednosti, sa rokom plaćanja od 60 dana. 


Kao prednost Narkosa, Sajić ističe da Pavlović u vlasništvu ima firme “Srbinje putevi” i Rudnik “Miljevina” čiji je, kako navodi, kapacitet toliki da bi 30 godina mogao ugljem snabdjevati Birač. Takođe, Sajić piše da je Gladni Pavlović suvlasnik “Naše banke” putem koja bi mogla da finansijski podrži FG “Birač”. U pismu na kraju iznosi da je Ustavni sud BiH priznao neka potraživanja Ukio banke, a koja je “Pavgord” otkupio, iako je riječ o prevari duplogolo. 


6.

Vrlo je interesantno da sada Stevanović i Pavlović ponovo dolaze do kupovine državnih potraživanja, iako je bio plan da za “Pavgord” to uradi novosadski “Galens” ili “Promist”, čiji su vlasnici dali veliki novac Gladnom&Gladnom za preuzimanje “Alumine”. 


Taj novac nisu dobili nazad, a trebalo je da ga vrate kada uzmu Fabriku pod svoje. Sada su se odlučili da prevare i doskorašnje partnere, što ću pojasniti malo kasnije.


7.

Prije toga, još o Sajićevom pismu i razlozima zbog kojeg nosi prefiks ultraidiotsko. 


Kada se pažljivo pročita, ako je uvidjeti da se novi Koncept prevare NarkoDubla svodi na otimanje para od “Naše Banke” kroz neobezbjeđene kredite firmi “Pavgord” i prebacivanje na račune fondova i institucija Republike Srpske. 


Važno je znati da najveće depozite pomenutoj banci imaju fondovi i institucije RS. Jednostavnije rečeno, “Pavgord”, odnosno Pavlović, kao akcionar “Naše banke” planira da je opljačka, te da te pare koje na računima drže fondovi i institucije entiteta uplati fondovima i institucijama Republike Srpske, kao naknadu za kupljena potraživanja FG “Birač”. 



Ukoliko bi se to desilo, “Naša banka” ide u direktan stečaj, budući da Pavlović (uvijek čitaj i Stevanović) niti može niti ima namjeru da kredit vrati, a državne institucije gube svoje višemiionske depozite. Sa stečajem “Naše Banke”, propada i kapital koji su u banku plasirali “Promist” i “Galens”, takođe njeni akcionari i to nemali.


Realno, Pavlović bi dobio potraživanja fondova i institucija RS prema FG “Birač” za nula KM! Upravo iz tih razloga mu za ovu transakciju sa bankom treba 60 dana. 


8.

Drugi težak idiotluk narkoadvokata Sajića je elementarno nepoznavanje onoga što njegov klijent Pavlović posjeduje - Rudnika “Miljevina”. Evo mu paralele, pa neka pokuša dokučiti: Ako bi “Alumina” radila sa tim ugljem, najprije bi se desila ekološka katastrofa u cijelom Podrinju jer je pun sumpora. Takođe, ugalj je izuzetno lošeg kvaliteta tako da bi Rudnik “Miljevina” uzalud isporučivao ovaj otpad, odnosno skuplje bi došao prevoz iz Foče nego kamion tog šuta. 


Ne znam samo šta je Sajić mislio kad je pomenuo da Pavlović posjeduje “Srbinje puteve”: Možda je mislio da “Srbinje putevi” održavaju travu oko “Alumine” i da to predstavlja važnu referencu za preuzimanje FG “Birač”.

 

9.

Jako je opasna Sajićeva tvrdnja u pismu da bi “Pavgord” preko “Naše banke” podržao poslovanje FG “Birač”: Prvo, zato što je je manjinski akcionar banke, (sa oko 20% akcija), a novac na računima banke nije njegovo vlasništvo niti on smije niti može da opredjeljuje kreditno poslovanje banke i plasiranje sredstava na tržištu. 



Ovakvo idiotsko nametanje morala bi biti crvena lampica Agenciji za bankarstvo RS za hitnu kontrolu banke. Za sada, Agencija za bankarstvo na oba oka žmuri na odavno započeto uništenje “Naše banke”: Ne uvodi mjere, pušta da “Pavgord” i drugi uništavaju banku, koju uskoro čeka sudbina “Bobar banke” i “Banke Srpske”. 


“Naša banka” je davno potkapitalizovana i depoziti u njoj su izuzetno ugroženi. 


10.

Što se tiče Sajićeve stupidne tvrdnje da je Ustavni sud BIH priznao “Ukio banci” neko potraživanje prema FG “Birač” koje je Pavlović “kupio”, odmah da mu kažem da napusti svoju advokaturu, jer nije od te struke. 


Nije iz dva razloga: Prvi je što Ustavni sud BiH ne odlučuje meritorno, a drugi, jer je njegova izjava idiotska i lažna, zbog toga što je, prema trenutnom stanju, “Ukio banka” pravosnažno izgubila spor sa FG “Birač”, odnosno nema priznatih potraživanja. To, praktično, znači da je “Pavgord” kupio nepostojeće, nepriznato potraživanje. Kupio je veliko ništa. 


Budući da su Stevanović i Pavlović, preko narkofirme “Pavgord” propali u dugogodišnjim sporovima, sada pokušavaju na prevaru kupiti priznata potraživanja u stečaju FG “Birača” i to koristeći novac “Naše banke”, preciznije otimanjem depozita. 


Ukratko, prevara za prevarom, pa i partnera firmi “Galens” i “Promist”. 



11.

Na kraju, pozivam tužilaštva u RS i BiH da preduzmu istražne radnje u vezi sa ovim Sajićevim pismom, te započnu postupak kontrole poslovanja “Pavgorda” i “Naše banke”. 


Takođe, pozivam Dražena Vrhovca, direktora IRB-a koji upravlja Akcijskim fondom RS i Fondom za restituciju da ne gleda kako da se ugradi u prevaru, već da kao akcionari hitno traže smjenu uprave “Naše banke” ili da izađu iz nje, jer prave veliku štetu entitetskim interesima. IRB i Agencija za bankarstvo RS treba da se izjasne u vezi sa ovim idiotskim najavljivanjem prevare i, izvan svake razumne sumnje, pokušajem njene sprovedbe. (nastaviće se)