четвртак, 16. јун 2022.

Dešifrovanje Nešića: Preko luke Ploče, zajedno sa Danilovićem, po turi prebacivao 300-500 kilograma opijata u EU

Nenad Nešić (foto:Radio Sarajevo)


Piše: Slobodan Vasković


Milovan Mića Danilović, veliki narkodiler koji živi na Palama i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, prebacili su tone kokaina u zemlje Evropske unije i zaradili “tone” miliona evra.


To se može zaključiti iz njihove Skajprepiske, kao i dešifrovanih aplikacija njihovih saradnika u tom prljavom neljudskom poslu.


Danilović, koji ima izuzetno bliske veze sa Radojem Zvicerom, bio je “stariji partner” u poslu sa kokainom, jer je on imao (i još uvijek ima) sve veze sa "tvrdim jezgrom" kavačkog klana u Crnoj Gori.

On je obezbjeđivao nabavku kokaina, njegov prevoz i distribuciju po cijeloj EU, gdje ima jako razvijenu mrežu, a Nešić je bio ulagač. 


Da budem potpuno precizan - Nešić je davao novac za nabavku opijata, a Danilović je, osim ulaganja novca, vodio sve operacije oko narkotika.


Prema dešifrovanim Skajaplikacijama, značajan dio kokaina prebacivali su preko luke Ploče u Hrvatskoj: Ti tovari “robe” bili su između 300-500 kilograma (po turi).


Od tog kokina, samo mali dio je završavao u BiH, dok je sve ostalo “gurano” dalje u EU.



To je bila samo jedna od “ruta” kojom su svoj užasni posao radili Danilović i Nešić.


Ogroman novac je opran kroz izgradnju brojnih stambeno-poslovnih objekata na teritoriji Istočnog Sarajeva, gdje je Nešić, novcem od prodaje kokaina, gradio, preciznije prao narkopare.


Značajan dio novca opran je izgradnjom brojnih objekata na Jahorini.


Izgradnja apartmanskog naselja i hotela u “Obućina barama” (opština Trnovo) je veliki Narkoprojekat koji vodi Nešić, a o kojem sam često pisao.


U vrijeme dok je Radoje Zvicer bio u Crnoj Gori, Danilović i Nešić su izgradili narkoparama zgradu na području Bečići-Rafailovići.


Sav posao izgradnje je išao preko Nešića, a novac je bio njegov i Danilovićev.


Nakon izgradnje tog objekta narkonovcem, krenula je izgradnja ogromnog stambenoposlovnog kompleksa, u koji su uloženi milioni evra narkonovca, ali ti objekti nisu završeni, jer je, u međuvremenu, došlo do snažnog udara države Crne Gore na Kavački klan, te je Zvicer, drugi čovjek Ganga, u bjekstvu; Slobodan Kašćelan u pritvoru i pod istragom, dok su pod istragom i ostali vizokopozicionirani pripadnici Klana.


U te objekte, novac od prodaje kamenolomoma uložio je i Peđa Spaić (sin Rate Spaića, koji je likvidiran 04.03.2006. godine).



U crnogorskom primorju, posebno na pomenutom području, niko nije mogao graditi bez Zvicerove odluke ili, pak, nekog od vođa izvornog Kavačkog kartela.   


Bliskost Danilovića sa Zvicerom omogućila im je poslove izgradnje objekata što je već “tradicionalni” način pranja narkonovca. 


Preko Danliovića i Nešića, u narkoposlovima, "radilo" je još “poznatih” ličnosti iz Republike Srspke, ali o tome uskoro opširnije. (nastaviće se)