понедељак, 22. фебруар 2021.

Tužilaštvo BiH preuzima predmet ubistva Davida Dragičevića

 piše: S.V.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da preuzima predmet ubistva Davida Dragičevića.

"Na osnovu predstavke oštećenih i udruženja "Pravda za Davida" Tužilaštvo BiH odmah je uputilo zahtjev za dostavljanje predmeta stradanje Davida Dragičevića, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Još se kaže da je zahtjev upućen OJT Banjaluka i Posebnom odjeljenju Republličkog tužilaštva RS.

Porodica Davida Dragičevića i njihov advokat već dugo traže da Tužilaštvo BiH preuzme istragu o ubistvu Davida Dragičevića, kao što je ranije preuzelo istragu o ubistvu Dženana Memića.

David Dragičević likvidiran je u Banjaluci marta 2018. godine. Otet je 18.03. u ranim jutarnjim časovima,  potom mučen i ubijen, da bi njegovo tijelo bilo pronađeno 24.03.2018. na mjestu gdje se rječica Crkvena uliva u Vrbas.

Nesporno je dokazano da je MUP RS iznio niz lažnih tvrdnji oko toga da je ubijeni David koristio LSD (što je na Skupštini tvrdio Lukač), te da je opljačkao kuću Đorđa Rađena, jednog od saučesnika u ubistvu. 

Toksikološkim nalazima sa VMA i u Instituta u Beču dokazano je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo nikakvog prisustva narkotika, a istraga je dokazala i da uopšte nije bio u kući Rađena, za koju je MUP RS, njihov tadašnji visoki funkcioner Darko Ilić, 26.03.2018., na pres konferenciji tvrdio da je opljačkana; Odnosno da je to učinio upravo David Dragičević.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, zahtijevao je već 29.03.2018. od tadašnjeg Glavnog tužioca OJT Banjaluka Želimira Lepira da ubistvo proglasi zadesom, što je Lepir i javno potvrdio. Međutim, Lepir je to odbio, ali to je sve i što je učinio u ovom predmetu.

Tokom istrage nestali su neki od ključnih dokaza, dijelovi garderobe ubijenog Davida, a inspektor Siniša Kojdić, koji je najodgovorniji za njihovu krađu i uništenje, nije zbog toga odgovarao, već je napredovao u službi.

Glavni instrument opstrukcije istrage likvidacije Davida Dragičevića je dosadašnji postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, kojeg je štitio Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS, ali i Dragan Lukač, kao i Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja RJT.

Protesti zbog ubistva Davida Dragičevića počeli su 26.03.2018., nakon zločinačke pres konferencije MUP RS, ali su brutalno ugušeni 25. i 30.12.2018. godine kada je MUP RS bestijalnim nasiljem bukvalno fizički satrao građane koji su mirno demonstrirali i tražili istinu o ubicama Davida, kao i njihovim saučesnicima.

Tada je Davor Dragičević bio prisiljen da napusti Banjaluku, a članovi grupe "Pravda za Davida" bili su stavljeni van zakona i izloženi bjesomučnom progonu i pravosudnom mobingu Lukačeve Hunte.

Protiv njih su podnesene stotine prekršajnih prijava koje su listom pale na Sudu.

Svako obilježje koje bi bilo postavljeno u spomen na ubijenog Davida, u vrijeme dok je gradonačelnik Banjaluke bio Igor Radojičić, je uklanjano i uništavano.

U likvidaciji Dvida Dragičevića su, izvan svake razumne sumnje, učestvovali pojedini pripadnici MUP RS, a stvarnu ulogu Darka Ilića, Dubravka Kremenovića i ostalih u ubistvu sada će istražiti Tužilaštvo BiH. (nastaviće se)