уторак, 2. фебруар 2021.

Dodik gubi kontrolu i nad SNSD-om, nakon što ga je Vučić precrtao, a na Istoku i Zapadu ocijenjen kao “nepouzdan saradnik”: Antonićev napad na Šulića i Novakovićevu je Lukačev napad na Dodika

Piše: Slobodan Vasković

1.

Milorad Dodik je, tokom svoje karijere, često padao i dizao se, ali svemu dođe kraj, pa i njegovom kameleonskom, konvertitskom načinu političkog preživljavanja.


2.

Dodik nije na zalasku karijere, već je ona gotova, a jedino još nije precizirano vrijeme kada će biti politički uklonjen kao nikom potreban i od svih prezren, na način na koji je on prezreo narod koji ga je izabrao. 


3.

Posljednji u nizu Dodikovih sunovrata je propast njegovog udara na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nije manifestovao samo učestvovanjem njegovih paravojnih snaga u julskom napadu na Skupštinu Srbije (2020. godine), otvorenom podrškom biskupu Grigoriju, licemjeru nad licemjerima, sa kojim je zajedno opljačkao Hercegovinu, već još cijelim nizom podzemnih aktivnosti kojima je pokušao da podrije poziciju predsjednika Srbije.



4.

Uspio je jedino da podrije sam sebe i to do agregatnog stanja potpunog Odrona; Vučić, koji je potpuno obaviješten o svim Dodikovim podlim i niskim udarcima ga je precrtao i rekao mu to u lice, nakon što ga je, konačno primio 27.01.2021. 


Vučić je, hladnokrvno, Dodiku "pod nos" stavio dokaze o njegovom podzemnom radu protiv predsjednika Srbije, a Dodik je preblijedio od straha.


Dva dana prije toga, Dodik je uzalud “obijao pragove” visokih funkcionera Srbije, ali nigdje nije naišao na otvorena vrata. Posebno ne na dobrodošlicu.


5.

Vučić je veteran političkih obračuna; istina i Dodik je, ali mnogo manjeg intenziteta i obima od onih kroz koje je prošao i prolazi Vučić.



Vučić neće javno satrati Dodika još uvijek, ali će ga politički dekapitovati; Do tada, poigrava se sa njim, puštajući ga da hoda kao sumanut besciljno beogradskim ulicama, stavljajući u prvi red zvanica, prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, što je par tona soli na Dodikove banjalučke izborne rane, pozivom na vakcinaciju zdravstvenih radnika RS u Srbiju…


6.

Vrlo, vrlo malo ćemo od tog teškog sukoba vidjeti “na radaru” - tek pokoju sekvencu, kao potvrdu da sukob postoji i da je, kako stvari sada stoje, nepomirljiv; Lomljenje Dodika ići će, već ide, ispod radara, natenane. Sve dok Vučić ne odluči da je vrijeme da ga javno pusti niz vodu.



Dodikove šanse da se odbrani od udara i izbjegne potpuni Odron su nikakve, iako će on nastaviti sa podzemnim napadima na Vučića, nadajući se da će ga tako prisiliti da ga ponovo prihvati.


7. 

Osim Vučića, Dodik je precrtan i od Rusije, koju je izdao potpisivanjem ANP-a (decembra 2019.), iako im je čvrsto obećao da to neće učiniti, za šta je dobio snažnu podršku Kremlja.


Kremlj ne oprašta, izazvali su mu političku tešku frakturu lobanje akcijom “Gvozdena njuška”, koju su osmislili i sproveli, tokom posjete šefa diplomatije Sergeja Lavrova.



U središtu “Gvozdene njuške” je ukradena ikona Svetog Nikole iz Luganska, koja pripada Ukrajini i ne potiče nikako iz nacističke pljačke svega vrijednog tokom Drugog svetskog rata, što je posljednja teza kojom pokušavaju izvući Dodika iz “živog blata”. 


To je pogrešan trag, kako bi se cijela priča relativizovala i pokušala spriječiti Dodikova krivična odgovornost što je posjedovao ukradenu Relikviju, a potom je i darovao Lavrovu, koji ga je elegantno smoždio.


8. 

Dodik, nekadašnji miljenik Zapada, već duže od deceniju to nije, jer je “peplivao” na stranu Rusije. Zapad mu to nije oprostio, ali će, kao i Rusija, u političkom vremenu koje mu je preostalo iscijediti iz njega sve što se još može iscijediti. 


Neće im to biti teško (a nije nešto puno ni ostalo), jer je Dodik potpuno dezorijentisan, sklon maničnim i napadima nekontrlolisanog bijesa i teške depresije koja ga direktno gura u političku provaliju.


Svoju ogromnu nervozu reflektuje kao “preužarena ringla”.


9.

Zadnje Dodikovo uporište bio je SNSD, njegova privatna stranka-sekta, ali i u njoj rapidno gubi kontrolu.



Direktno je napadnut od frakcije koju čine Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija i Dragan Lukač.


10. 

Dodik je toliko pao u SNSD-u da ga se više ne plaše ni stranački nacištakori sa margine poput Momčila Antonića, retardiranog izdanka Zločinačke Porodice Antonić, koju štiti Lukač.


Lukač i Đuro Antonić, brat Momčila


Ajhman Antonić koji je Ivana Begića, odbornika PDP-a, okarakterisao kao “ustašu… dominantno ustaške krvi”, učinio je to, sve je jasnije, po zadatku Trija koji želi da ukloni Dodika - Cvijanovićeve, Lukača i Tegeltije.


11. 

Nakon što su se od njegove izjave ogradile stranačke kolege Snežana Novaković Bursać i Denis Šulić, Ajhman Antonić nastavio je sa “kriziranjem”: Otvoreno im je zaprijetio na svom FB da će ostati bez funkcija.



12.

Stranački marginalac Antonić je doslovno popljuvao kolege i zaprijetio im otvoreno.


"Možda oni rade samo šta im se kaže i možda toliko koštaju kompenzacioni mandati, ali ako ne budu vraćali protivnicima istom mjerom, već isključivo gledali kako osuđivati svoje, mislim da će ostati bez sve tri funkcije koje imaju," napisao je Ajhman Antonić na svom FB profilu.



13.

Šulić je potpredsjednik Narodne skupštine RS i predsjednik Mladih SNSD, a Bursać-Novaković je predsjednica Kluba poslanika SNSD-a u parlamentarnoj skupštini BiH.



Objektivno, za njih je Antonić u stranačkoj hijerarhiji jedva nešto više od Nule. 0,0001!


14.

Antonić jeste dosta brzo skinuo taj prijeteći post upućen stranačkim kolegama sa FB profila, ali ga je držao dovoljno dugo da novinari dođu do njega i objave “njegove” stavove.


15.

Jasno je da Antonić nema stavova, jer sa takvim mentalnim sklopom to je i teoretski nemoguće - on je samo napisao ono što mu je naredio Lukač.


Antonićev udar na Šulića i Novakovićevu je, suštinski, udar Lukača na Dodika. Odnosno, frakcije Cvijanović, Tegeltija, Lukač, koja želi da ukloni Dodika i preuzme stranku. U svim ovim dešavanjima oni vide svoju ogromnu priliku, što i nije bez osnova.


16.

Kada se sve sagleda, uopšte ne bi bilo iznenađujuće da je, već, Odmetnuti Trio naložio Antoniću nacistički napad na Begića, kako bi Dodika dodatno gurnuli u kaljugu u kojoj se nalazi, a potom i one koji su na njegovoj liniji, kao što su Šulić i Novakovićeva, koji su osudili Antonićev idiotski istup i doživjeli otvorene prijetnje po političku budućnost.



17.

Ako se navedenom doda i činjenica da Srebenka Golić već odavno “ne plovi” uz Dodika, nego “odstrijeljenog” Igora Radojičića (koji, takođe, čeka šansu da preko svojih “spavača” preuzme SNSD), nema dileme da je unutar SNSD-a haos, koji će tek da dobije na intenzitetu, kako se bude nastavilo Dodikovo političko truljenje, koje je nezaustavljivo.


18.

U tekstu “Tri Faktora kao procesi koji će u svojoj ukupnosti dovesti do pada brutalnog režima Milorada Dodika; Radojičić računa na sebi odane Spavače unutar SNSD-a”, objavljenom  08.01.2021. godine, detaljno sam pojasnio interesno-političku vezu Golićeve sa Radojičićem.


19.

Da podsjetim, Dodik je lično zabranio Milimiru Govedarici (Pravobranilac RS) da u Pravobranilaštvo vrati Nikolu Aleksića, koji je bio savjetnik za pravna pitanja Igora Radojičića. Aleksića je Dodik ocijenio kao jednim od glavnih krivaca za gubitak izbora. 


Aleksić je desetak dana lebdio u zoni evidencije nezaposlenih lica, nakon čega je nezakonito sletio u ministarstvo na čijem se čelu nalazi Golićka. 


20.
Moji izvori iz tog ministarstva tvrde da je Radojičić lično tražio od Golićke da zaposli Aleksića u to ministarstvo. Za Radojičića je bilo vrlo važno pitanje zapošljavanja tog kriminalca, jer se plašio da bi Aleksić mogao „propričati“ nakon što tužilaštva započnu ispitivati nezakonite radnje bivšeg gradonačelnika. 

Radojičić se vodio logikom: „Ako je Aleksić, spašavajući svoju kožu, mogao strpati u zatvor vjenčanog kuma Borislava Jeličića, zašto ne bi i njega“. 

Bitno je naglasiti da je Aleksić bez javnog konkursa prekomandovan u ministarstvo koje vodi Golićka u periodu dok se Dodik nalazio u bolnici. 

Radojičić, Aleksić (sa njegove desne strane) i Golić

21.
Moji izvori, bliski Dodiku, tvrde da je Dodik bukvalno poludio saznavši da je Golićka postupila protivno njegovoj naredbi; Prave provale nekontrolisanog Bijesa imao je zbog činjenice da je to učinjeno dok je on na bolničkom krevetu. 

Epilog njegovog Bijesa sa Produženim Dejstvom od tada gledamo u kontinuitetu, a tek dolaze najjači izlivi Dodikove truleži. (nastaviće se)