субота, 20. фебруар 2021.

Referendum u Doboju


Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Prije samo dva mjeseca, izbori u Doboju se nisu ni po čemu razlikovali od lokalnih izbora u bilo kojoj drugoj jedinici lokalne samouprave. 


Međutim, odlukom Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore na 89 redovnih biračkih mjesta u Doboju za nivo gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja, gurnula je taj grad u središte političkih zbivanja u Republici Srpskoj.


2. 

Nema sumnje da se ponovljeni izbori u Doboju već sada mogu nazvati svojevrsnim referendumom, na kojem će građani tog grada odlučivati ne samo o svojoj sudbini u naredne četiri godine, nego i o političkoj sudbini Milorada Dodika.


3. 

Već sada je evidentno da u slučaju gubitka Doboja Dodik gubi većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to najkasnije do ljeta ove godine. 


Takav rasplet za sobom povlači pad aktuelne Vlade, odnosno smjenu balvana koji se odaziva na ime Radovan Višković.


4. 

Dodik je više nego svjestan da ima klimavu skupštinsku većinu. Uz to, do njega svakodnevno dolaze informacije da njegovi koalicioni partneri „ispod stola“ pregovaraju sa opozicijom. 


Poraz u Doboju, koji grad su do prije dva mjeseca svi smatrali najsnažnijim utvrđenjem SNSD-a, razbio bi iluziju da Dodik može politički preživjeti do opštih izbora 2022. godine.


5.

Dodik nije kandidat na izborima u nedelju, ali jeste njegov politički klon Sanja Vulić. 


Ona se u protekle dvije godine nametnula kao Nova Vladarka Doboja, potpuno istisnuvši iz lanca odlučivanja do tada neprikosnovenog Obrena Petrovića. 


Boris Jerinić, iako formalni kandidat za gradonačelnika Doboja, u ovoj priči je gotovo nebitan. On je u procesu tranzicije moći sa Petrovića na Vulićevu došao kao popratni inventar, u vidu čiviluka na koji Vulićeva kači svoj kaput.


6.

U kojoj mjeri je Vulićeva gurnula Petrovića na političku deponiju, najbolje govori snimak iz izborne noći 15.11.2020. godine. Na tom snimku se vidi kako Vulićeva i Jerinić, uz šampanjac,  proslavljaju pljačku na izborima u Doboju. Petrovića nema ni u dubini kadra, jer je precrtan.


7.

Nema sumnje da će ostati upamćena kao antalogijska scena u kojoj se Vulićevoj Dodik javlja u formi Boga. Na ovu temu bi dosta toga pametnog mogli reći psihijatri. 


 8.

Da ne poštoje nikoga, sem svog Boga, Vulića je objasnila novinarima, poređeći njihova primanja sa svojom bezobrazno visokom platom, koju ničim nije zaslužila. 


9. 

Da sve ne bude tako crno u Doboju u nedelju, potrudio se Cvijan Filipović. Riječ je o kandidatu opozicije za poziciju gradonačelnika, koji je u posljednjih dvadesetak dana od ne previše poznatog lokalnog političara izrastao u svojevrsnu političku senzaciju. 


10.

Ostaje se da vidi da li će građani Doboja u nedelju dati svoje povjerenje Filipoviću ili Vulićevoj?!