недеља, 7. фебруар 2021.

Dodik od Orbana tražio kredit od 350 miliona evra; Zasad ništa od para; RS u deficitu od milijardu KM


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik tražio je od Viktora Orbana kredit od 350 miliona evra, potvrđeno mi je iz nekoliko diplomatskih izvora. 


2.

Dodik se, tvrde moji sagovornici, nedavno tajno sastao sa Orbanom u Budimpešti i tražio novac, ali nije dobio potvrdan odgovor. 


3.

Mađarski premijer nije odgovorio na njegov zahtjev pozitivno, ali Dodik i dalje nastavlja da traži kredit od njega.


4.

Na taj način Dodik pokušava da izbjegne aranžman sa MMF-om i njihove uslove za kredit od 750 miliona KM, o kojem BiH pregovara već mjesecima, a problem za postizanje dogovora je odbijanje da RS prihvati zahtjev da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica iz RS, što je jedan od uslova MMF-a za odobrenje kredita.


5.

Budžet RS za prošlu godinu je u deficitu od milijardu KM. Režim je priznao gubitke od 750 miliona KM.


Dodik računa da bi, ukoliko uspije nagovoriti Orbana da mu da 350 miliona evra (ima samo teoretske šanse) tako pokrio najveći dio deficita, a ostatak od cca 300 miliona KM iz drugih kreditnih izvora.


6.

Zbog ogromnog deficita BiH je tražila kredit od MMF-a u visini od 750 miliona evra.


7.

Međutim RS neće da pristane na aranžman sa MMF-om, tvrdeći da su uslovi za njega neprihvatljivi i da znače “prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH”.


"Vrlo je problematičan zahtjev da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica iz RS. Mi smo taj registar sačinili prije dve godine u APIF i nema nikakve potreba da to ide na Centralnu banku, koja nema ni zakonski osnov za to", rekla je Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi RS, 09.12.2020. godine.


Zbog ovog stava propali su i januarski (2021.) pregovori sa MMF-om.


8.

Sve je Režim podveo pod “prenos nadležnosti”, što je neistina, jer je suština odbijanja zahtjeva MMF-a sadržana u činjenici da se ne želi spriječiti borba protiv kriminala i korupcije, primarno nezakoniti odliv novca iz javnih preduzeća.


Prihvatanjem zahtjeva da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica bili bi, u velikoj mjeri, onemogućeno nelegalno izvlačenje novca iz javnih preduzeća i brojne druge nezakonite finansijske transakcije.


9.

Dodikov Režim, de fakto, ne želi da prestane sa pljačkanjem javnih preduzeća i nezakonitim transakcijama, iako je RS u bankrotu i na kapljicu se isplaćuje novac.


10.

Iz istog razloga Dodik je spriječio i zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija.


11.

Dodik je stavio veto na odluku Predsjedništva BiH o odobravanju Memoranduma (22.07.2020), koji je podržala Narodna skupština RS (29.07.2020.).


12.

"Saradnja između Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD i Ministarstva bezbjednosti BiH u vidu razmjene informacija o putnicima poboljšava kooperaciju i minimalizuje rizike povezane sa kriminalom i terorizmom. Sprečavanjem ovog vida saradnje oslabljuje sposobnost vlasti da zaštite svoje građane", naveli su iz Ambasade SAD u BiH, 30.07.2020. 

 

Istakli su da su „analiza i dijeljenje informacija o putnicima alati za borbu protiv međunarodnih zločina i ostalih prijetnji za bezbednost granica“. 

 

“Ova borba protiv terorizma i kriminala je zajednički interes SAD i BiH", naglašeno je u saopštenju. 


Ovim saopštenjem Dodiku i RS je fakturisana, unaprijed, odgovornost za svaki eventualni zločin koji bi se dogodio, a mogao je biti spriječen razmjenom podataka.