четвртак, 25. фебруар 2021.

Darko Kremenović Poletarac izgubio kontrolu nad Zborom advokata Banjaluka; Kremenović i Petković već isplanirali kako da spiskaju milione Advokatske komore, ako uspiju izgurati Dabića za njenog predsjednika


Piše: Slobodan Vasković


1. 

U utorak, 23.02.2021. godine, advokati sa područja Zbora advokata Banjaluka birali su predsjednika tog zbora. Za tu poziciju u konkurenciji su bila tri advokata: Boris Stojanović, Saša Topić i Dario Sandić.

 

Najveći broj glasova osvojio je Boris Stojanović, advokat iz Banjaluke. Radi se o mladom advokatu koji dolazi iz frakcije koju predvodi advokat Dalibor Mrša. 


Izbor Stojanovića za predsjednika Zbora advokata Banjaluka praktično znači da je okončana dugogodišnja podzemna vladavina tim zborom u režiji Darka Kremenovića Poletarca.


2. 

Glavni konkurent Stojanoviću u pomenutoj trci je bio advokat Saša Topić. Radi se o dobrom momku koji, nažalost, još uvijek nije svjestan u kakvo ga podzemno blato želi uvući Poletarac. 


U suštini, Poletarčeva namjera je bila da preko Topića nastavi da upravlja Zborom advokata Banjaluka.

 

3.

Nema sumnje da je Poletarac vrlo prljav igrač. Pokazuje to i način na koji pokušava da ospori Stojanovićevu pobjedu. 


Poletarac je pored Topića istakao još jednog svog kandidata, advokaticu Milanu Vukojević. 


Uvidjevši da frakcija koju predvodi Mrša ima veću podršku od njegove, Poletarac je naredio Vukojevićkoj da dan prije glasanja, na zvanični email Advokatske komore RS, pošalje obavještenje da povlači svoju kandidaturu, uz obrazloženje da je dobila više poruka koje bi se mogle protumačiti kao prijeteće.

 

4.

Da se radi o podmetanju, izrežiranom u glavi Poletarca, najbolje govori činjenica da Vukojevićka ne tvrdi da joj je neko prijetio, nego samo kaže da bi se poruke mogle protumačiti kao prijeteće. 


Ona, naravno, već dva dana odbija da kaže ko joj je slao te fantomske poruke i šta je u njima pisalo.


5. 

Ovdje treba posebno istaći da Vukojevićka nije navodne prijetnje prijavila nadležnom tužilaštvu, što bi se svakako moglo očekivati od jednog advokata. Razlog za to je jednostavan: Poruke koje pominje Vukojevićka ne postoje, a cilj cijele te farse je bio da se spriječi poraz Topića.


Očigledno da su Poletarac i Vukojevićka na perfidan način nastojali odgoditi izbore, sa ciljem da dobiju dodatno vrijeme za lobiranje među advokatima.


6. 

Da je pobjeda Stojanovića čista kao suza najbolje govori podatak da je 23.02. 2021. na izbore izašlo više advokata nego prije dvije godine, kada je Poletarac reizabran za predsjednika Zbora advokata Banjaluka.

 

7.

Ono na čemu Advokatska komora RS treba istrajati jeste zahtjev da nadležno tužilaštvo ispita Vukojevićku, kako bi se utvrdilo koji su njeni motivi (benefiti) za učešće u podzemnim igrama Poletarca.


8. 

Ovdje treba spomenuti još jednu dimenziju Poletarčevog poraza. Za dvadesetak dana će delegati skupštine Advokatske komore RS birati predsjednika te komore. 



Poletarac je kao svog kandidata isturio Mirka Dabića. Radi se o advokatu u poznim godinama, koji je u rodbinskim vezama sa advokatom Milanom Petkovićem, najbližim Poletarčevim saradnikom. 



Njih dvojica pokušavaju da instališu Dabića na čelo Komore, kako bi preko njega upravljali procesima koji će se odvijati u naredne četiri godine. Bolje upućeni tvrde da je Poletarac za sebe pikirao mjesto predsjednika Izvršnog odbora Advokatske komore RS.


9. 

Glavni konkurent Dabiću na predstojećim izborima će biti advokat Dalibor Mrša. On je dobio najviše glasova od svih izabranih delagata Skupštine Advokatske komore RS. 



Pobjedom Stojanovića, Mrša je sasvim izvjesno dobio snažan, vjerovatno presudni, vjetar u leđa u borbi za poziciju predsjednika Advokatske komore RS.


10.

Vrlo je bitno istaći da se na računima Advokatske komore RS trenutno nalazi nekoliko miliona KM. Poletarac i Petković planiraju, ukoliko uspiju da izguraju Dabića, da veći dio tog iznosa potroše na kupovinu zgrade u koju bi preselili sjedište te komore. Oni, naravno, imaju namjeru da se ugrade u tu kupoprodaju, a cijeli posao su već dogovorili sa jednom građevinskom firmom iz Banjaluke.