недеља, 28. фебруар 2021.

Strah od Incka: Dodik i Čubrilović lobiraju da presuđeni za ratne zločine, (odnosno njihove porodice), vrate povelje kojim ih je odlikovala NSRS, 24.10.2016. godine; Dvije porodice prihvatile vraćanje povelja



Piše: Slobodan Vasković


1.

Miorad Dodik I Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta RS, uplašili su se sankcija Visokog predstavnika Valentina Incka koji je od Narodne skupštine ultimativno zatražio, 02.02.2021., da do kraja aprila povelje koje je ta institucija dodijelila osobama presuđenim za ratne zločine.


2.

Među njima se to, prvenstveno, odnosi na Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić i pokojnog Momčila Krajišnika.


3.

Da bi izbjegli javbo poniženje da moraju poništavati povelje, Dodik i Čubrilović, koji se uplašio da će ga visoki predstavnik smijeniti sa funkcije i udaljiti iz političkog života, zahtijevaju od presuđenih za ratne zločine da vrate povelje; Smatraju da bi na taj način ispunili Inckov zahtjev.


4.

Dvije porodice presuđenih za ratne zločine su već prihvatile da vrate povelje, ali je pitanje da li će visoki predstavnik prihvatiti takav akt ili će insistirati na tome da parlament RS poništi odluku o dodjeli povelja; Vraćanje povelja i poništenje odluka o poveljama su dvije sasvim različite stvari.


5.

Incko je 2. februara ove godine uputio pismo predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i predsjednicima svih klubova u parlamentu RS u kome traži da se u roku od tri mjeseca, do kraja aprila, ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.


6.

Organizacioni odbor, koji je uspostavljen s ciljem obilježavanja 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS, 24. oktobra 2016. godine dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. 


7.

Ta odlikovanja je uručio predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.


8.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.


Podsjeća da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Haškim tribunalom osuđeni za ratne zločine.


“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održvi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.


9.

Dodao je da “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.


“Na kraju, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, naveo je Incko u pismu.


10.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ocijenio je, 04.02.2021., kako Inckov zahtjev da Skupština Republike Srpske oduzme povelje ratnim zločincima, pokazuje 'najniže strasti i mržnju prema srpskom narodu’”.


„Nije mogao veću uvredu Srbima da da. Tako jednu bezočnu laž da iznese može samo Valentin Incko. Savršeno dobro znaju da nećemo prihvatiti odluke OHR-a. On se usmjerava samo na jedan narod, ultimatum najteže prolazi kod našeg naroda“, kazao je tada Dodik.


11.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da nije dobio pismo od Visokog predstavnika zato što je on Nedeljko Čubrilović, nego zbog toga što je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 


On tvrdi da se ne plaši smjene, dodavši da njegovom mogućom smjenom ne bi bio riješen problem koji je nametnut pismom Visokog predstavnika. 


„Umjesto mene, za predsjednika Narodne skupštine doći će neko drugi i problem neće biti otklonjen bez razgovora, dijaloga, pa me čudi što političar i diplomata s toliko dugim iskustvom, kao što je ono trenutnog visokog predstavnika, nije ni pokušao prethodno da razgovara s nama iz rukovodstva Narodne skupštine, nego je odmah postavio ultimatum i zaprijetio sankcijama“, rekao je Čubrilović za Srpkainfo. 


On je dalje rekao da zakazati sastanak rukovodstva Narodne skupštine sa šefovima klubova. 


„Kada – u ovom času ne mogu precizno naznačiti. Ima još vremena. Visoki predstavnik nam je 'dao rok' do kraja aprila, pa nema razloga da žurimo. Uostalom, nešto treba prepustiti i vremenu, kao najboljem sudiji, kao što piše u jednoj svetoj knjizi“, kazao je Čubrilović. 


Istakao je i da je riječ o poveljama, a ne o odlikovanjima. „Drugo, iako je te povelje dodijelio pomenuti odbor, on više s tim nema ništa, jer mu je mandat istekao danom održavanja svečane sjednice Narodne skupštine. Treće, to je ipak bio odbor Narodne skupštine, koja nije osporila njegov rad, sve i da je trebalo, a mislim da nije“, kazao je Čubrilović.