среда, 17. фебруар 2021.

Srđan Todorović, zvani Džoger, povukao se, defakto, iz kampanje za gradonačelnika Doboja, nakon što su kandidati za odbornike SP-a najurili Đokića iz tog grada


Piše: Slobodan Vasković

 

1. 

U tekstu Srđan Todorović - Dodikovo “kukavičije jaje” u Doboju koje uzalud pokušava podmetnuti opoziciji kako bi se spasio od poraza i u tom Gradu”, u potpunosti sam razotkrio perfidnu igru koju su zajedničkim snagama izrežirali Nova Vladarka Doboja Sanja Vulić i Petar Đokić. 


Oni su pokušali da biračima Doboja poture lažnog opozicionara Srđana Todorovića, sa ciljem da odvuku dio glasova od Cvijana Filipovića, zajedničkog kandidata opozicije.



2. 

Da su Vulićeva i Đokić dva vrlo netalentovana režisera, pokazuje istraživanje koje je za potrebe SNSD-a radila jedna renomirana agencija za istraživanje javnog mnjenja. 


To istraživanje je pokazalo da je Todorović trenutno na 3 % podrške među biračima Doboja. Na nesreću Vulićeve, to istraživanje je pokazalo i da tih 3 % glasača većinom čine glasači koji bi kao drugu opciju radije izabrani Borisa Jerinića nego Cvijana Filipovića. 


3.

Tako je ispalo da je Nova Vladarka Doboja, u saradnji sa lažnim londonskim đakom Đokićem, osmislila plan koji je nanio štetu režimskom kandidatu, odnosno krpenoj lutki koja se odaziva na ime Boris Jerinić. 



Epilog ove blamaže ćemo, sasvim izvjesno, vidjeti u izbornoj noći 21.02, jer je za očekivati da Vulićeva i Jerinić prođu slično kao Srđan Mazalica i Srđan Rajčević u izbornoj noći 15.11. 2020. godine: Patosirani su od, tada (a i sada), neuračunljivog Dodika.



4. 

Što se tiče lažnog opozicionara Todorovića, on ne treba da čeka izbornu noć. 


Njemu se smrklo 13.02.2021. godine, prilikom sastanka u stranačkim prostorijama u Doboju. Tom sastanku su, pored Todorovića i Đokića, prisustvovali i kandidati za odbornike SP-a za Skupštinu grada Doboja. Razlog Đokićevog dolaska u Doboj je bilo nezadovoljstvo kandidata za odbornike te stranke, a koje je nastalo nakon saznanja da ih je Todorović pustio niz vodu. 


Radi se mahom o mlađim ljudima koji su godinama pomagali Todoroviću da izgradi stranačku infrastrukturu u Doboju. Sve to vrijeme Todorović ih je objeđivao da želi da se bori za bolji Doboj i da nikada neće sarađivati sa Obrenom Petrovićem.


5. 

Nakon što je konvertit Petrović preletio u SNSD, Sanja Vulić je vrlo brzo, uz pomoć svojih podzemnih drugara, uspjela da Petrovića gurne na stranačke margine. 


Time je Vulićeva postala Nova Vladarka Doboja. 



U novonastalim okolnostima se brzo snašao i Todorović koji je, brže bolje, Vulićevoj ponudio svoje usluge. Kako bi zadržao kakav takav kredibilitet kod svog članstva, Todorović je nastavio da javno kritikuje Petrovića, nikada ne spominjući Vulićevu.

 

6.

Na pomenutom sastanku kandidati za odbornike SP-a su optužili Todorovića i Đokića da se zbog njihove trgovine sa Novom Vladarkom Doboja stranka bori za prelazak cenzusa. 


Todorović se branio time da ne postoji mogućnost da on pobijedi u trci za gradonačelnika i da je bolje da istrguju za SNSD-om nekoliko funkcija. 



Na ovom sastanku Todorović je dobio podršku samo Vedrana Gligorića, koji je nosilac odborničke liste SP-a u Doboju. Takva podrška je bila i očekivana, jer je Gligorić dobio od Todorovića obećanje da će zasjesti u njegovu sadašnju direktorsku fotelju, nakon što Todorović pređe na funciju direktora JP „Šume Republike Srske“ a.d. Sokolac. 



Uz to, Gligorić je svjestan da SP u Doboju može dobiti najviše jednog odbornika i da on ima najviše šanse da bude taj odbornik, jer je nosilac liste. 


7.

Sve navedeno praktično znači da svi ostali kandidati za odbornike i članovi SP-a u Doboju rade samo u intersu uigranog dvojca Todorović - Gligorić. Što se tiče Đokića, on je, uvidjevši da bi se sastanak mogao završiti njegovim linčovanjem, brže bolje sjeo u automobil i napustio Doboj.

 

8.

Od tog sastanka do danas Todorović nije vršio bilo kakve stranačke aktivnosti u Doboju. Isti je čak odustao od TV duela sa Cvijanom Filipovićem, na N1 BiH, iako je prethodno pristao da učestvuje u tom TV duelu.



9.

Bez obzira što je Todorović odustao od trke za gradonačelnika Doboja, osjećam potrebu da široj javnosti prezentujem neke od kriminalnih poduhvata u kojima je pomenuti učestvovao. 


Tu se posebno izdvaja Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, na čijem se čelu već nekoliko godina nalazi upravo Todorović. 



On je u statusu v.d. direktora, ali ga to nije spriječilo da u punom kapacitetu resurse tog Fonda koristi za lično bogađenje. Još 2017. godine Adam Šukalo, sadašnji poslanik u Skupštini Republike Srbije (iz redova Srpske napredne stranke), javno je prozvao Todorovića da je u Fond zaposlio djecu većeg broja stranačkih funkcionera.



10.

Partijsko zapošljavanje definitivno nije najveće zlo koje je u svojoj u političko-direktorskoj karijeri učinio Todorović. On je u proteklim godinama na sve moguće načine isisavao novac iz Fonda. 


Tako je postalo opštepoznato da subjekti koji žele da dobiju subvenciju od Fonda moraju unaprijed obećati da će Todoroviću na ruke dati polovinu sredstava koja dobiju od Fonda.

 

11.

Za Todorovića je posebno bila profitabilna saradnja sa Vicom Zeljkovićem, sestrićem Milorada Dodika, jer su Todorović i Zeljković iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske isisali milione konvertibilnih maraka. 





Firme čiji je vlasnik Zeljković najčešće se pojavljuju kao partneri sa kojima pomenuti Fond realizuje projekte.


12. 

Opljačkani novac građana Todorović koristi za kupovinu nekretnina; Todoroviić posjeduje dva stana u Banjaluci i zgradu u izgradnji u Doboju. 


Uz to, Todorović je poznat i kao ljubitelj skupocjenih automobila, a posebno onih plaćenih novcima građana. 



Tako je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, za potrebe Todorovića, u 2020. godini, u vrijeme epidemije virusa Covid, od firme „Autokomerc V.S.“ d.o.o. kupio putničko vozilo za cijenu od tričavih 68.350,00 KM.



13.

Na kraju, treba pomenuti na koji način je Todorović zaradio nadimak Džoger. 


Prije nekoliko godina Todorović je pokušao da preuzme stranku od Đokića. 


Đokić je na vrijeme saznao za planove Todorovića, nakon čega je unutar stranke obezbijedio podršku za izbacivanje Todorovića. 



14.

Shvativši da je njegov pokušaj propao i da će biti izbačen is stranke, Todorović je danima puzao po stranačkim prostorijama, te je u nekoliko navrata klečeći na koljenima molio Đokića da mu oprosti. 



15.

Đokić je, na kraju, oprostio Todoroviću, ali isključivo pod pristiskom Zorana Tegeltije. U to vrijeme stranačke kolege su Todoroviću dale nadimak Džoger, koji sa ponosom nosi i dan danas.