субота, 1. септембар 2018.

Pokušaj Ubistva novinara Vlade Kovačevića i dalje neriješen: Nerad, neznanje, javašluk caruju u MUP-u RS

piše: Slobodan Vasković



1.
Još uvijek nisu pronađene osobe koje su pokušale Likvidirati Vladu Kovačevića, novinara BNTV, osnivača portala “Gerila” i blogera.

2.
Za nadati se da će to biti učinjeno, jer će, ako ne bude, sledeći put napadači Ubiti.

3.
Međutim, nisu vijesti koje dolaze iz MUP RS, iz mojih izvora, uopšte optimistične. Štaviše, reklo bi se da istražioci nisu ni na kakvom tragu.

Nemaju ništa.

4.
Kako su počeli istragu oko Pokušaja Ubistva Vlade Kovačevića, koji se desio 26.08. o.g., nije ni čudo što je tako.


Prije napada bio je na poslu, na BN TV-u, za koji je izvještavao sa mirnog okupljanja građana koji na Trgu u Banjaluci duže od pet mjeseci traže Istinu o tome ko je ubio Davida Dragičevića i Pravdu za Ubice, Naručioce Ubistva i njihove Saučesnike.

5.
Istina, imaju metalnu palicu, jednu od dvije, kojima je pokušana Likvidacija Kovačevića. Međutim, tu metalnu palicu, takozvani “teleskop” nisu pronašli operativci MUP-a RS.

Palicu je pronašao Vladin otac.

6.
Palicu je pronašao 27.06., dan nakon napada, kada su sa parkinga komšije odvezle automobile.

7.
To znači da uviđaja 26.03., u večernjim časovima (oko 21 h) nije ni bilo, jer je, kako je od nadležnih rečeno, kasno.

8.
Kasno za šta? Za uviđaj ili za Vladu?! To bi trebalo da utvrdi Tužilaštvo!



9.
Zašto tog 26.08. nije bilo “češljanja šireg terena”, maksimalne kontrole vozila, saslušanja svih lica iz komšiluka, uviđaja na licu mjesta? Ništa od navedenog nije se desilo.

10.
Zato je bilo velikog otpora u Upravi za policiju Banjaluka (u čijoj nadležnosti je istraga) ko će ići na uviđaj. 

Bilo je inspektora koji su se opirali. 

Takve pojave su nezamislive u bilo kojoj profesionalnoj policijskoj agenciji, ali kako je MUP RS privatna agencija (najvećim dijelom), onda nije ni za čuditi.

11.
Srećom, Vlado se oporavio, ali MUP RS od još jednog skandaloznog promašaja, amaterskog djelovanja, neće. 

12.
Tone sve dublje i dublje, a prava je sreća da ministar Dragan Lukač nije izišao ni sa kakvom svojom “kriminalističkom verzijom” - bilo bi da se Kovačević samopovrijedio.

13.
“Uviđaj” je “počeo” 27.08., nakon što je Vladin otac pronašao palicu. Iako je za uviđaj bilo prekasno. Jer su tada oni koji su zamalo Ubili Vladu bili već na sigurnom.

14.
A da su se osjećali sigurnim kako ih niko neće uhapsiti zbog pokušaja likvidacije svjedoči upravo nađena palica - Niko palicu ne bi bacio, ako nije siguran da neće biti pronađen. 

15.
Iz čega Napadači crpe tu sigurnost, pitanje je za MUP RS, ali i Tužilaštvo.

Kako bi se prikrio nerad, bruka, nemoć, neznanje, javašluk… ide se na Spin Pozivanje na “masovnost rada”: ogroman broj uzetih izjava, iako masovnost rada nije mjerilo efektnosti. 

Ukoliko do sada policija nije prikupila dovoljno dokaza da uđe u trag počiniocima onda nije ništa uradila!

16.
Sve moje informacije idu u tom pravcu - do sada nije ništa urađeno.

17.
Sada se postavlja pitanje gdje su te silne informacije koje skuplja Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma? I ostale Uprave iz MUP-a RS?

Kako je moguće da nemaju baš nikakve informacije, a stalno tvrde da su itekako obaviješteni?!

18.
Moguće je, jer su i informacije, koje se skupe u Upravama, potpuno privatizovane. Bar one najvažnije. I koriste se za “poslovanje”.

19.
Upravi za terorizam dostavljaju se sve informacije u pismenoj formi (sve informacije do kojih se dođe na terenu, bilo da je terorizam, organizovani kriminalitet,  opšti…). 

Sve to ide direktno na ruke po zlu čuvenom Dejanu Mitriću, načelniku Jedinice za prevenciju u Upravi za borbu protiv terorizma.

20.
Potom Mitrić zajedno sa šefom Uprave Nedeljkom Luburom filtrira te informacije, uzimaju za sebe najkvalitetnije i najbolje urađene i koriste ih “u lične svrhe”.

Koje su “Lične svrhe” lako je za pretostaviti. 

21.
Na taj način zloupotrijebljeno je nekoliko stotina pisanih informacija inspektora.



22.
I za kraj: Ko je odgovoran za nerješavanje Pokušaja Ubistva Vlade Kovačevića? I ko će biti odgovoran ukoliko sledeći napad završi Ubistvom? I ko je odgovoran (što je pitanje dana) kada će se MUP potpuno urušiti? I ko je odgovoran što nije riješeno Teško Ubistvo Davida Dragičevića, što se štite Ubice i Nalogodavci Ubistva?

Moglo bi se nabrajati unedogled, ali odgovor na sva pitanja je samo jedan: “Porodična manufaktura Lukač” koja je razorila tu instituciju! Kao i Oni koji su im to dozvolili!