понедељак, 17. септембар 2018.

Neophodno ispitati ulogu policajaca Vujičića, Purišića, Savića, Karanovića, Šikuljaka... u vezi sa slučajem Teškog Ubistva Davida Dragičevića

piše: Slobodan Vasković
Kada jednom počne prava istraga o organizovanom Ubistvu Davida Dragičevića možemo očekivati da detaljno bude ispitana uloga Danka Vujičića, komandira PS Lauš, u vrijeme zločina, njegovog zamjenika Duška Purišića, inspektora te stanice Bojana Karanovića i Ostoje Savića, koji je posebno zanimljiv; Istražiće se tada i sve oko uloge ranije pominjanog Vladana Šikuljaka, koji je za vrijeme ubistva Davida bio na čelu Jedinice za intervencije, da bi, nešto prije zločinačkog presa MUP RS, održanog 26.03., bio prebačen na poziciju komandira PS Lauš (vidi dodatak).

Vujičića, Purišića, Karanovića i Savića treba detaljno ispitati zbog komunikacije Purišića i Karanovića sa Đorđem Rađenom i to 25.03., na dan obudkcije tijela Davida Dragičevića, kao i 26.03, prije i poslije održavanja zločinačkog presa MUP RS, na kojem je Darko Ilić pokušao da kriminalizuje Davida, lažno ga optužujući za pljačku kuće Rađenovih, u kojoj on nikada nije bio.

Oni bi morali reći Ko im je naredio komunikaciju sa Rađenom, a taj neko može biti samo visokorangiran u MUP RS.

25.03.
Da podsjetim, tokom cijelog 25.03. odvijala se intenzivna komunikacija pojedinih pripadnika MUP-a RS sa Đorđem Rađenom.

Tog 25.03. komunikaciju sa Rađenom, jednim od ključnih saučesnika u ubistvu Davida Dragičevića, prvi je ostvario inspektor PS Lauš Bojan Karanović.


Inspektor Bojan Karanović
Njihova komunikacija počela je, prema mojim izvorima iz nadležnog Tužilaštva i MUP-a RS, u 11 časova i 08 minuta. U to vrijeme u toku je bila obdukcija tijela Ubijenog Davida Dragičevića.

Nakon toga, Rađena “preuzima” Duško Purišić, koji sa njim ostvaruje intenzivnu komunikaciju tokom cijelog 25.03., bez obzira na činjenicu da je bila nedelja, neradni dan.

Ta komunikacija, na relaciji Purišić - Rađen, bila je tačno u 13 časova i 40 minuta; 13 časova i 50 minuta; 13 časova i 55 minuta; 14 časova i 30 minuta i 18 časova i 55 minuta!!!  

Interesantno je znati Ko je zvao Purišića prije nego je on kontaktirao Rađena, kojem su, po svemu sudeći, policajci taj dan slali slike navodno ukradenih predmeta iz njegove kuće. I to su činili tokom obdukcije, što je potvrdio Željko Karan.

Vujičić, komandir PS Lauš, poziva, 25.03., Purišića prvo u 13 časova i 23 minuta, a potom i u 13 časova i 35 minuta, nakon čega Purišić poziva Rađena u 13 časova i 40 minuta, potom i u 13 časova i 50 minuta. 


Đorđe Rađen
Razgovori između Vujičića i Purišića bili su relativno dugi. I jasno je da mu je Vujičić naložio da zove Rađena ili su se dogovarali u vezi sa tim.

Rađen je MUP-u RS, 18.03., lažno prijavio da mu je opljačkana kuća u ulici Velibora Janjetovića Janje, a Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal je 26.03. na kriminalnoj pres konferenciji, lažno optužio Ubijenog Davida da je opljačkao Rađenovu kuću.

Kasnije je utvrđeno da se to nije desilo i da David Dragičević nije u noći 18.03. nogom kročio u kuću Rađenovih.

26.03./Komunikacija Purišić - Rađen u 10h 36'; Zločinački pres MUP RS tačno u 12h; Purišić - Rađen u 13h 07' 

Purišić i Rađen su, prema pouzdanim podacima iz policije i Tužilaštva, Rađena kontaktirali 26.03. - tačno u 10 časova i 36 minuta.


Duško Purišić
Ilić i Karan su kriminalni pres, čiji je cilj bio pokušaj javnog zataškavanja Ubistva Davida Dragičevića, održali tačno u 12 časova. 

Nakon održavanja te morbidne pres konferencije, ponovo je došlo do kontakta Purišića i Rađena i to tačno u 13 časova i 07 minuta!  

Prije nego je Purišić kontaktirao Rađena, ostvario je komunikaciju sa Ostojom Savićem, inspektorom u PS Lauš, tačno u 13 časova i 05 minuta.

Savić, zvani Sava je vrlo opasna osoba
Ostoja Savić, bivši specijalac, veoma je interesantna i “koloritna” ličnost. I veoma je opasan.

Bio je optužen za pomaganje u pljački trezora “Balkan investment banke”, maja 2008., kada je odneseno više od milion KM. 
Ostoja Savić
Međutim, Vrhovni sud ga je, nakon nekoliko presuda, oslobodio 2017. godine zbog zastare (vidi dodatak).

Savić je učestvovao u premlaćivanju navijača KK "Borac", marta 2000 godine.
Savić je osoba od najvećeg povjerenja Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, a po njegovom nalogu bio je jedan od organizatora pobune u Specijalnoj jedinici MUP RS, do koje je došlo  u novembru 2014. godine. Ta pobuna je bila ključna za dolazak Lukača na čelo MUP RS, a brojni izvori tvrde da je upravo sadašnji ministar organizator pobune, iako to nikada nije i zvanično utvrđeno.

Važno je, oko Savića, navesti još nekoliko detalja: Prije dva mjeseca prebačen je iz PS Lauš u Centar za obuku u Zalužanima, na čijem čelu je, takođe, Lukačev čovjek od povjerenja Mladen Marić.
Uz to, Savić ima pod sobom ekipu od desetak razbijača sa kojima obezbjeđuje pojedine lokale u Banjaluci.

Prije premještanja Savića, smijenjeni su Vujičić i Purišić. Učinio je to direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, 04.05.2018.

Kada se ovim “smjenama”, doda premještanje Savića i ranije premještanje Šikuljaka, stiče se utisak da se svi oni koji se, na bilo koji način, dovode u vezu sa slučajem Teškog Ubistva Davida Dragičevića, uklanjaju na rezervne položaje. 

Nezavisne novine: 11.05.2017 “Specijalac slobodan zbog zastare djela”

BANJALUKA - Bivši specijalac MUP-a Republike Srpske Ostoja Savić (36) iz Banjaluke oslobođen je optužbi u Vrhovnom sudu RS da je u maju 2008. godine Radenku Stojanoviću zvanom Rađa pomogao da pobjegne nakon pljačke 1,073 miliona KM iz trezora banjalučke Balkan investment banke.
- Sudsko vijeće je nakon odluke Ustavnog suda BiH zaključilo da je u ovom slučaju došlo do zastare krivičnog djela. Zbog toga je odbačena optužba protiv Savića - rekla je  sekretar Vrhovnog suda RS  Jelena Despotović.
Ovu odluku Vrhovni sud je donio poslije nekoliko ponovljenih suđenja i ukinutih presuda u posljednjih devet godina.

Savić je posljednji put osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri mjeseca zatvora 19. maja 2014. godine. Ovu presudu ukinuo je Ustavni sud BiH 15. februara ove godine i naložio Vrhovnom sudu RS da donese novu odluku.
Savić, koji je bio komandir "A tima" Specijalne jedinice MUP-a RS, zbog pomaganja pljačkašu do sada je dva puta  osuđivan, a jednom oslobađan. 

Prvi put je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu u decembru 2008. godine na pet mjeseci zatvora. Vrhovni sud je uvažio žalbu njegove odbrane i ukinuo tu presudu. Na ponovljenom suđenju u Vrhovnom sudu 26. maja 2009. godine utvrđeno je da u radnjama Savića nije bilo krivičnog djela, pa je on oslobođen. Na ovu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo, pa je održano novo suđenje na kojem su Saviću izrečena tri mjeseca zatvora.
Prema optužbi koja je sada odbačena, Savić je nakon što je Stojanović ukrao novac iz trezora banke, putem telefona stupio u kontakt sa Latifom Ramićem iz Sanskog Mosta sa kojim je dogovorio prebacivanje i smještaj pljačkaša u ovaj grad. Stojanovića su uhapsili pripadnici MUP-a FBiH 29. juna 2008. godine i on je tada ranjen prilikom pokušaja bjekstva.
Stojanović

Radenko Stojanović Rađa, koji je u vrijeme pljačke bio vođa smjene u Službi obezbjeđenja Balkan investment banke, 25. septembra 2009. godine osuđen je na deset godina zatvora poslije priznanja krivice na glavnom pretresu u Okružnom sudu. On je novac ukrao 25. maja 2008. godine. Prilikom hapšenja on je ranjen. Ukradeni novac nije pronađen. (NN)

Vladan Šikuljak "pronašao" je “svjedoka” Slađanu Marić, koja je od straha “zaboravila da posti”; Pitanja za Lepira, Vreću i Kostreševića: Koliko je Zapisnika falsifikovao Harmonikaš iz Pakla i zli inspektor Siniša Kojdić? (02.09.2018.)


piše: Slobodan Vasković


1.
Kockice oko zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića se slažu lagano, ali neumitno; Polako se otkriva veo po veo velike zavjere dijela vrha MUP RS, koji pokušava po svaku cijenu zaštiti Naručioce Ubistva i Ubice Davida, kao i njihove pomagače.

Jedna od bitnih kockica jeste podatak da je Vladan Šikuljak, bivši komandir Jedinice za intervencije i aktuelni komandir Policijske stanice Lazarevo,  pronašao svjedoka Svjetlanu Marić, koja tvrdi da ju je “dana 18.03. 2018. godine oko 04,00 časa ujutro, probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja”. 

2.
“Svjedok je navela da je čula bijesan, histeričan glas, koji je galamio na nekoga, a  taj  koji je galamio bio je bijesan, ljut, a izgovarao je neke psovke i prijeteće riječi. Pored tog bijesnog ljutitog glasa čuo se glas još dva ili tri muškarca, koji su takođe učestvovali u tom razgovoru. Kako je svjedok navela, taj ljutiti glas i taj žamor dvojice ili trojice odmah muškaraca odmah zatim pratila su dva snažna treska, zvuka, koji su svjedoku najviše ličili na zvuk dasaka koje su bačene sa neke visine na tvrdu podlogu, a čula je dva takva zvuka, treska, koji su došli u vrlo kratkom intervalu, jedan iza drugog, da bi odmah nakon tih zvukova čula i zvuk kršenja granja, a zatim je čula da je nešto teško pljusnulo u vodu. Svjedok je navela da je taj zvuk za nju bio užasan, toliko strašan, da je odmah pomislila da je u tom trenutku neko poginuo. Svjedok je izjavila da ju je taj događaj uplašio i uznemirio do te mjere da je te nedjelje zaboravila da treba postiti. Svjedoci Cvijetić Ljilja (kćerka svjedoka Slađane Marić), te svjedoci Čavka Esad i Šikuljak Vladan navode da im je svjedok Slađana Marić, prije davanja izjave, ispričala za predmetni događaj. 

3.
Sve citirano navedeno je u Naredbi o sprovođenju istrage o Ubistvu Davida Dragičevića, koju je 28.06. potpisao Dalibor Vrećo.Šikuljak je u cijeloj ovoj priči veoma veoma važan, jer su mi izvori iz pravosudnopolicijskih krugova potvrdili da je upravo On - Šikuljak “pronašao” Marićevu.

4.
Bitno je naglasiti da je Šikuljak sve “saznao” od svjedokinje prije njenog davanja izjave Tužilaštvu, a to je učinjeno 30.03. i 02.04.

5.
Zašto je to bitno?

Zato što je Šikuljak bio komandir Jedinice za intervenciju u vrijeme nestanka Davida Dragičevića. 

6.
On dobija  rješenje o premještaju u PS Lazarevo i preuzima novu dužnost par dana prije pres konferencije MUP-a RS održane 26.03. na kojoj je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, najgnusnijim lažima pokušao kriminalizovati Žrtvu zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića.Sa pozicije komandira PS Lazarevo krajem februara, najkasnije prvog marta, smijenjen je Ljubiša Batar, koji odlazi u Upravu za borbu protiv terorizma.

Njegovu funkciju privremeno preuzima zamjenik komandira PS Željko Đekić.

Logično je pitanje da li je Šikuljak sklonjen u PS Lazarevo? I ako je sklonjen, zašto?

7.
To pitanje je vrlo vrlo bitno, jer moji izvori iz pravosudnopolicijskih krugova tvrde (objavio sam to 16.08.) da su Davida Dragičevića ubili pripadnici MUP-a RS. To tvrdi i Davor Dragičević, otac Ubijenog Davida. 

8.
Likvidiran je, prema mojim izvorima iz pravosudnopolicijskih krugova, nakon šest dana zatočeništva, a naređenje za likvidaciju izdao je jedan od najviših funkcionera MUP-a RS.

Likvidiran je kako bi se onemogućilo da ikada progovori o onome što se dešavalo u tih šest dana (18.03.-23.03.), kao i o načinu na koji je otet. I zbog koga i po čijem naređenju je otet. 

Otmica Davida Dragičevića desila se nakon tuče kod Metalske škole, 18.03.2018. godine, gdje se sukobio sa petnaestak batinaša.Otmicu su izvršili pripadnici Jedinice za intervencije Uprave policije Banjaluka.

Oni su “Dasterom” odvezli Davida Dragičevića prvo u podrum jedne Policijske stanice na teritoriji Uprave policije Banjaluka. Tu je držan par časova, nakon čega je prebačen u vikendicu nadomak Banjaluke, a potom u stan u širem centru Grada. I u vikendici i u stanu je zvjerski mučen.

U tom stanu je i likvidiran.

Nakon likvidacije njegovo tijelo je odveženo i položeno na suhu pješčanu površinu, adu, stvorenu u kanalizaciji Crkvena.

9.
Šikuljak je saslušan, prema navodima iz Naredbe o istrazi Ubistva, 25.05.2018. godine, mjesec dana prije donošenja Naredbe o otvaranju istrage.Šikuljaka bi trebalo saslušati zaista detaljno, jer je pitanje na koji način je on došao do svjedokinje, zbog čijeg “svjedočenja” je Tužilaštvo potpuno zanemarilo svjedočenje Jovanke Bošnjak koja odgovorno tvrdi da je bilo tuče iza Metalske škole. I da je ona tuču vidjela, preciznije - kako njih petnaestak tuče jednog mladića. 

U Tužilaštvu su u potpunosti ignorisali tvrdnje gospođe Bošnjak.

10.
Pitanje je i u kojoj je funkciji bio Šikuljak u MUP RS kada je “pronašao” svjedokinju, što, svakako, nije u opisu njegovog radnog mjesta, bilo da je bio na poziciji komandira Jedinice za intervencije ili na mjestu komandira PS Lauš.

11.
Važno je sada podsjetiti i na laži Želimira Lepira, Glavnog okružnog tužioca povodom “Svjedokinje koja je zaboravila od straha da posti”.

Lepir je, u emisji ATV-a (05.07.), otvoreno slagao javnost o tome kada je saznao za “svjedoka” koji je, kako tvrdi, u ulici Velibora Janjetovića Janje čuo (ne i vidio) “svađu tri do četiri lica”.  Lepirove laži o “svjedoku" (05.07.)
Novinar: Možda vremenski samo, obzirom da se sada prvi put čulo za tog svjedoka, kada je on praktično utvrđen, kad ste vi dobili saznanja ta…? 

Lepir: Mi smo pojedinačnim istražnim radnjama u saradnji sa ovlaštenim službenim licima u toku istrage otkrili to. To znači ("svjedok", op.aut.) nije bilo otkriveno u materijalima koji su bili dostavljeni na odluku tužilaštvu

Novinar: Dakle taj svjedok je utvrđen nedavno, jel' tako?
Lepir: Tako je! (Specijal ATV-a - 08 minut)

Novinaru se može desiti da ne zna, da se nije pripremio, da nije pročitao Naredbu o sprovođenju istrage, koju je, 28.06., potpisao Dalibor Vrećo, alijas prljavi bolesni bot “Milica Vukmir”, ali je zaista šokantno da Lepir otvoreno laže da je “svjedok utvrđen nedavno”!

“Svjedoka” Marić Slađanu, kako je precizno navedeno u Vrećinoj Naredbi o sprovođenju istrage, Tužilaštvo je saslušalo 30.03.2018. godine.

Lepirove laži “Večernjim novostima”
Važno je podsjetiti i na Lepirov intervju “Večernjim novostima”, dat samo dan nakon gostovanja u “Specijalu” ATV-a.

V.N.: Ali tužilaštvo u posljednjih 15 godina nije bilo na konferencijama MUP-a?
Lepir: Tačno, ali nismo znali da će biti ta konferencija, i u tome je problem.

V.N.: Sve što je tada rečeno napisano je i u vašoj Naredbi. Razlika je u svjedoku kojeg ste saslušali 30. marta i 2. aprila, što znači da policija na konferenciji nije raspolagala tom izjavom.
Lepir: Tako je. Mi smo to otkrili.

V.N.: Kako mislite vi, zar nije policija?
Lepir: Mi smo saslušali svjedoka.

V.N.: Ali kako je svjedok došao do vas?
Lepir: Preko policije. Nekome iz policije je javljeno da se svjedok toga sjetio, to je rečeno nama i onda smo ga saslušali.

V.N.: Zašto Naredbu niste donijeli 2. aprila?
Lepir: Zato što smo čekali nalaz iz Zagreba, ali smo za to vrijeme intenzivno radili.

Lepir Laže Otvoreno - Nije Tužilaštvo “otkrilo” svjedokinju, već Šikuljak.

12.
Takođe je tada slagao i o tome da je već 02. aprila čekao nalaz iz Zagreba koji je u nadležnu ustanovu u tom gradu upućen 08. maja, mjesec i šest dana nakon saslušanja svjedoka. I to istog onog svjedoka za kojeg je Lepir, samo dan prije intervjua  “Večernjim”, tvrdio na ATV-u da je otkriven tek nedavno?!

Na osnovu izjave Marićeve i donesena je Naredba o sprovođenju istrage. "Dana 18.03. 2018. godine oko 04,00 časa, u Banjaluci, u Ulici Velibora Janjetovića, kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće vlasništvo Kurušić Miomira, bijesnim i histeričnim glasom napali oštećenog Dragičević Davida, upućujući mu prijetnje, te su i fizički napali na oštećenog, pa je oštećeni, usljed takvog napada i verbalnih prijetnji, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu, ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu, kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, a leš oštećenog je dana 24.03.2018. godine, pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas. Dakle, drugog lišili života", navodi se Naredbi Tužilaštva o sprovođenju istrage.

13.
Potpuno je ignorisana, kao što sam već naglasio, izjava Jovanke Bošnjak, a sve je zasnovano na izjavi svjedokinje koja je, nameće se zaključak sam od sebe, instruisana od pripadnika policije šta da kaže i u koje vrijeme da locira događaj. A Marićeva ga je locirala u 04 časa ujutro, 18.03., upravo u vrijeme koje je u Potvrdi o smrti naveo Željko Karan, patolog. On je jedinstven na Planeti, jer tako precizno vrijeme smrti je jedini naveo u istoriji čovjčanstva i obdukcije.14.
Toliko je “slučajnosti” da je kristalno jasno da ništa nije slučajno, već da je sve pomno namješteno. 

15.
I za kraj pitanja za Lepira, Vreću i Kostreševića: 
-Da li ste utvrdili koliko je Zapisnika, koji se odnose na Ubistvo Davida Dragičevića, falsifikovao Harmonikaš iz Pakla Siniša Kojdić? -Koji su to Zapisnici?
-Po čijem naređenju je to učinio?
-Po čijem naređenju je ukrao dokazni materijal - donji veš Ubijenog Davida Dragičevića, koji bi posvjedočio da je dvadesetjednogodišnji mladić zadavljen?

16.
David Dragičević nestao je u noći 18.03. ove godine.Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi NarkoKartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.
Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, direktor Policije Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Lukačev savjetnik Predrag Ćeranić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi… (nastaviće se)