уторак, 16. мај 2017.

Slučaj “Ljubija”: DNS ovlastio Pavića da odluči o opstanku Koalicije; Pavić: Cilj SNSD je uništenje DNS-a; Damperi na ulicama ako se proda "Ljubija"

piše: Slobodan Vasković

Vrh Demokratskog narodnog saveza jednoglasno je, na sastanku održanom 20.04.2017.g., na Mrakovici, dao diskreciono pravo lideru te stranke Marku Paviću da odluči da li će DNS ostati u vladajućoj koaliciji, ukoliko parlament izglasa odluku o prodaji “Ljubije” Evgeniju Zotovu.

Pavić, bez konsultacija sa predsjedništvom DNS-a, može donijeti i odluku o istupanju te stranke iz Koalicije, ali i drugim opcijama, ukoliko dođe do prodaje “Ljubije”.

Tom sastanku prisustvovalo je najuže rukovodstvo DNS-a, te ministri, poslanici, načelnici opština, direktori institucija i javnih preduzeća i drugi nosioci odgovornih funkcija iz te stranke.

Pavić je na pomenutom sastanku vrha DNS-a na Mrakovici izjavio da će “SNSD uništiti DNS, ukoliko proda Ljubiju Zotovu” i da je to “jedan od Dodikovih ciljeva”.

DNS je izričito protiv prodaje “Ljubije” Evgeniju Zotovu i njegovoj firmi “Israeli investment group”.

Zotov je čak prijetio Paviću zbog toga što se protivi prodaji rudnika.

Pavić je, krajem februara ove godine, saopštio da “trpi napade na svom ognjištu i u svojoj zemlji” i da, kako je naveo, treba  da se pazi "nekog Zotova", samo zato što ima svoj stav i svoje mišljenje.
“Ako je firma koju on predstavlja, a kaže da je to ‘Izraeli investment grup’ ista kao on onda je sve jasno”, dodao je Pavić, krajem februara ove godine.

Zotov je to demantovao, a nepoznato je da li su organi gonjenja proveli bilo kakvu istragu oko ovog slučaja. 

Moji izvori iz DNS-a nisu ubijeđeni da će Pavić, ukoliko dođe do prodaje “Ljubije”, donijeti odluku o izlasku DNS-a iz vladajuće koalicije, ali pominju “zamrzavanje podrške”. To bi, praktično, značilo da Vlada RS gubi skupštinsku većinu u kojoj je i DNS.

Već sam objavio da je Milorad Dodik čvrsto odlučio da će izbaciti DNS iz vlasti u Republici Srpskoj, ako na sjednici Narodne skupštine RS bude imao većinu za prodaju "Ljubije", bez poslanika stranke Marka Pavića.

Pokušavajući da sakupi potreban broj glasova, SNSD je, u zamjenu za podršku, nudio ministarska i direktorska mjesta koja trenutno drže kadrovi DNS-a.

SNSD je već otpočeo veliku kampanju širom RS protiv DNS-a, čija je osnova da je vrh te stranke "izvan Republike Srpske", a da je Pavić "tek pion".

Ulog je zaista veliki i, ukoliko dođe do prodaje "Ljubije", to će značiti velike, suštinske, poremećaje na političkoj sceni RS, iako, zvanično, i SNSD i DNS i njihovi najviši funkcioneri, tvrde da ishod projekta prodaja "Ljubije" neće uticati na Koaliciju sa SNSD-om.

Jedino izvjesno, kako sada stvari stoje, jeste da će radnici "Ljubije" blokiratu sve putne pravce prema Prijedoru ukoliko Narodna skupština RS odluči da proda Rudnik firmi Evgenija Zotova "Israeli investment group”.

To mi je ranije potvrđeno iz više izvora, koji i dalje tvrde da je taj scenario nepromjenjiv.

Moji sagovornici navode da će Prijedor bili blokiran sa 80 teških radnih mašina.

"Izvešćemo dampere na putne pravce i niko neće moći ni ući ni izaći iz Prijedora, ukoliko dođe do te kriminalne prodaje. Blokada će trajati dok se sve ne ponitši. Mi se borimo za opstanak, to je sasvim jasno i nećemo se povući", rekli su moji izvori.


Oni su, kako sam već objavio, spremili još niz mjera otpora ukoliko dođe do prodaje rudnika Zotovu.