среда, 17. мај 2017.

Drvar/SNSD ucjenjuje Katoličku crkvu: Nećete dobiti hram, dok HDZ BiH ne postavi naše ministre u vladu kantona

piše: Slobodan Vasković

Javna ljubav SNSD-a i HDZ-a BiH samo je farsa, bar kada je Drvar u pitanju; U tom gradiću, smještenom u Kantonu 10/Hercegbosanskoj županiji Federacije BiH, SNSD i HDZ funkcionišu na principu otvorenih ucjena.

I te ucjene nisu verbalne, već dokumentovane.

SNSD ucjenjuje Katoličku crkvu da joj neće dozvoliti izgradnju hrama u Drvaru, zbog toga što HDZ BiH, koji je dominantan u vladi tog kantona, nije smijenio tri ministra srpske nacionalnosti.

Pomenuti ministri su izabrani iz reda SNSD-a, ali su, nakon lomova u Opštinskom odboru te stranke u Drvaru, prešli u SNS.

Riječ je o ministarki pravosuđa Mirjani Stoisavljević - Petraković, ministru privrede Aleksandru Štrbcu i Dragoslavu Topiću, ministru zdravstva. 

Načelnik Drvara Goran Broćeta otvoreno ucjenjuje katoličkog sveštenika don Davora Klečinu da neće biti ništa od izgradnje katoličke crkve u Drvaru, jer, kako navodi, HDZ BiH nije ispunio svoja obećanja.

“Prilikom našeg zajedničkog sastanka u opštini Drvar dobili ste obećano da postoji dobra volja za rješavanje ovog problema, koji je prisutan duži niz godina. Da je to tako govori i činjenica da je u program rada Opštinskog vijeća za 2017. g. u drugi kvartal uvrštena tačka 'Prijedlog odluke o dodjeli lokacije za izgradnju katoličke crkve', čime smo pokazali da imamo najbolju namjeru po ovom pitanju. Međutim, s obzirom na prilike koje vladaju u Kantonu 10, a koje se uveliko reflektuju na samu lokalnu zajednicu, tj. sam odnos HDZ BiH prema vlastima u Drvaru, odnosno SNSD-u, nam ne uliva mnogo nade za stvarno rješavanje ovog problema. Vama je poznato da su HDZ BiH i SNSD u svom koalicionom dogovoru obavezali se za rješavanje mnogih pitanja, između ostalog i pitanja crkve u Drvaru. Međutim, HDZ BiH nikako da pokaže dobru volju da pomogne i nama i Vama. Tako da taj sporazum postoji samo na papiru”, navodi se u pismu-ucjeni načelnika Drvara Broćete upućenom župniku Klečini 24.februara 2017. godine.

Broćeta još optužuje Ivicu Brešića, predsjednika kantonalnog odbora HDZ BiH, da je prekršio obećanja o smjeni ministara, iako je sve bilo dogovoreno u prisustvu “apostolskog nuncija u BiH (Luišija Pecota, op.aut.) i banjalučkog biskupa Franje Komarice”. 

Broćeta na kraju pisma don Klečini još jednom podvlači da će, pošto nema smjena ministara, “pitanje crkve staviti u stranu” i da ga neće vraćati dok god Brešić i njegovi saradnici “ne realizuju ono što izjave”.

Broćetino pismo je odgovor na otvoreno pismo koje mu je uputio Don Klečina 08.02.2017.g. i u kojem traži da s eprestane sa opstrukcijom izgradnje Katoličke crkve (vidi dodatak).

Zaista je skandalozno da se pitanje izgradnje bilo kog vjerskog objekta rješava međustranačkim dogovorima, a potpuno je neprihvatljivo, i protiv svih civilizacijskih normi, ucjenjivanje vjerskih zajednica i sveštenstva i uskraćivanje slobodnog ispovijedanja vjere, što uključuje i pravo na izgradnju crkve.

SNSD je, bez sumnje, obećao izgradnju katoličke crkve u Drvaru i to obećanje je, budući da su vlast u tom gradu, morao ispuniti, bez obzira na njihove odnose sa HDZ-om BiH u Kantonu 10. NIkako i ni na koji način nisu sebi smjeli sebi dozvoliti ucjenjivanje Katoličke crkve, jer je to vrlo osjetljivo pitanje, koje se, nedavno, refletkovalo i u teškom verbalnom duelu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Franje Komarice, banjalučkog biskupa.

Najtragičnije od svega je da se u koalicionom sporazumu dvije partije definiše pitanje vjerskih objekata, jer to nikako nije partijsko/međupartijsko pitanje, već pitanje vjerske zajednice, u ovom slučaju Katoličke crkve i Države.

Sam Bog zna šta još sve ima u tom sporazumu HDZ BiH i SNSD.

Za potrebe izgradnje Katoličke crkve u Drvaru predviđeno je cca 9.000 m2.

Pismo Don Klečine (Večernji list)
Župnik župe sv. Josipa u Drvaru don Davor Klečina zatražio je 08.02.2017. vlasti Drvara da se župi dodijeli zemljište za izgradnju katoličke crkve, navodeći će uputiti tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu nastavi li se s ignorisanjem ovoga zahtjeva starog 22 godine. 

"Možemo slobodno reći da su svo ovo vrijeme općinske vlasti u Drvaru svjesno opstruirale izgradnju katoličke crkve u Drvaru, niječući tako svojim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti i Katoličkoj Crkvi jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na slobodu vjere, što uključuje i pravo na slobodnu izgradnju vjerskih objekata", naveo je župnik Klečina u otvorenom pismu načelniku opštine Goranu Broćeti. 

Pri tome je naveo desetine dokumenata, presuda i dokaza da je zemljište u središtu Drvara u vlasništvu Katoličke Crkve, kao i odluke Hercegbosanske županije, ali i privatnika, kojima je dodijeljeno zemljište za izgradnju crkve, koje vlasti uporno ignorišu.

Župnik je istaknuo da su ti zahtjevi stari 22 godine i da se u međuvremenu vjerski obredi obavljaju u neodgovarajućim privremenim prostorima koji nisu crkveno vlasništvo. 


Takođe je izrazio je uvjerenost kako je vrijeme političkih opstrukcija završilo te da je došlo vrijeme da se odobri izgradnja crkve ustvrdivši da to nepotrebno baca ružnu sjenu na Drvar i njegove opštinske vlasti.