петак, 19. мај 2017.

Dodikove ulične borbe

piše: Slobodan Vasković

1.
"SAD podržavaju akcije protiv bilo koga u BiH ko ima namjeru da urušava institucije BiH ili djeluje van njenog pravnog okvira", izjavila je Mišel Sison, zamjenica šefa Misije SAD na sjednici Savjeta bezbjednosti UN (18.05.0.g.) 
Sisonova je istakla da sankcije protiv (Milorada) Dodika treba da budu upozorenje svakome ko ima namjeru da ugrožava stabilnost zemlje. (nezavisne.com)

2.
Mišel Sison je funkcioner administracije Donalda Trampa i njena izjava znači politički moždani udar za Dodika, čija “administracija” tvrdi da je “Crna lista”, na koju su ga SAD ugravirale januara ove godine, tek “osveta bivše administracije” i ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak.

Pokazalo se, ponovo, da je sve što dolazi iz Dodikove “administracije” površno i za jednokratnu dnevnopolitičku upotrebu, dok stvarne, ozbiljne Administracije, poput one SAD-a, promišljaju decenijama unaprijed svoje korake. I ne mijenjaju stavove od jutra do podne jedno, od podne drugo…, poput ovdašnjih.

Pokazalo se i koliko su duboko štetni Dodikovi histerični postupci, izazvani njegovim ličnim negativnim stavovima, spram američkih zvaničnika u BiH, koji njega karakterišu nedoraslim kabadahijom, ali nanose i ogromnu štetu RS, jer taj i takav Dodik još uvijek predstavlja jedan njen Dio.   

3.  
Koliki je taj Dio sasvim je drugo pitanje; Nakon neuspjelog Dodikovog silovanja Narodne skupštine RS, pokušajem penetriranja Evgenija Zotova u “Ljubiju”, taj Dio djeluje sve manji.

Dodikov Ljubijski Poraz je toliko veliki da se, nakon 17. i 18. maja, može već govoriti o seriji teških političkih moždanih udara, koji su ga zadesili.

4. 
Višednevno vrištanje, kojim Dodik agresivno napada/zatrpava/zaglušuje javnost, nikako ne prikrivaju razmjere njegovih poraza, brutalnih nokauta koje je pretrpio, već ih dodatno potrctavaju, svjedočeći da lider SNSD-a, narodski rečeno, više ne zna “šta bi od sebe”. I šta bi sa sobom! 

5.
Dodik je, prije glasanja o prodaji Ljubiji, optužio sve poslanike koji budu protiv da su “plaćeni od Arcelor Mitala”, čime je svoje koalicione partnere, Demokratski narodni savez (koji nije podržao prodaju Zotovu), podveo pod “strane plaćenike”. “Mital” je strana, zapadnjačka, firma. 

6. 
Ovom denuncijacijom Dodik je dezintegrisao svoj i SNSD-ov dominantni politički koncept, jer je potvrdio da je već 11 godina u Koaliciji sa “stranim plaćenicima”; Potpuno deplasiranim je učinio sve višegodišnje optužbe na račun stranaka iz Saveza za promjene da su “strani plaćenici”!

7. 
Dodik nije baš puno razmišljao o tome šta da potegne iz svog “arsenala” na one koji su pokazali da “politička filozofija”, koja je 11 godina bila dominantna u Republici Srpskoj,  a koja se može izreći u dvije riječi “Rek’o Mile” više ne vrijedi; “Rek’o Mile” je prošlost, ma šta Dodik “rek’o” i ma koliko bijesno i histerično napadao nakon Ljubijskog “moždanog udara”, iza kojeg je uslijedio i onaj njujorški. 

8. 
Dodikove “ulične” političke tuče sa svakim ko mu padne na pamet neće to stanje promijeniti; Samo ga dodatno guraju i guše u moru živog blata njegovih promašaja.

9.
Dodik nema kud. Niti zna kud bi. 

Njegovo “junačenje” i najave kako će “zbrisati” protivnike, jedino su pokazatelj koliko se on osjeća zbrisanim. A djeluje kao da ga ni nema.

10. 
Serija Dodikovih napada na predstavnike Opozicije, koja je uslijedila još tokom serije političkih moždanih udara, “ulične” tuče koje sa njima zapodijeva, neuspješno je skrivanje stvarnih borbi i teških poraza koje doživljava na drugim poljima, gdje Saveza nema.

Paradoks je da se Dodik bjesomučnim, neartikulisanim, napadima na Opoziciju pokušava sakriti iza nje, odvući pažnju i minimizirati poraze u sudaru sa drugim protivnicima; Onim najopasnijim po njega - Protivnicima iz sopstvenih redova.

11. 
Nakon male pobjedice nad perolakim Željezničarem Čedom, Dodik je teško poražen od Milana Jolovića Legende u obračunu na Sokocu; Još teže udarce zadali su mu Zoran Stevanović i Gordan Pavlović sa “Aluminom” u Zvorniku; Iako bez buke, teško Dodika udara i Igor Radojičić u Banjaluci; Najteže ga je “polomio” DNS u Ljubiji, ali tu nije kraj. Niti Dodik ima vremena za predah.

12.
Najopasniji Dodikov protivnik strateški i taktički ga lomi svakodnevno, neumoljivo i u kontinuitetu; Zoran Tegeltija ključni je tvorac kako pobrojanih, tako još mnogo dužeg niza nepobrojanih, Dodikovih poraza, što ih je doživio u poslednjih nekoliko mjeseci.

13.
Tegeltija, stvarni šef Vlade RS, stvarni šef finansija RS (onog što je preostalo od njih), vlasnik nekoliko glasačkih “grla” iz SNSD-ovog tabora, od kojih često zavisi skupštinska većina, osoba od koje drhture Dodikovi tajkuni… vrlo vrlo inteligentno razvukao je Front protiv svog nekadašnjeg Lidera širom RS; Front na kojem Dodika bukvalno satire, a da se sam Tegeltija ne pomjera. Sa komandnog mjesta.

14. 
 Nove, brutalne, borbe unutar Režima tek slijede. 

Poslednje runde koje smo odgledali pokazale su da je Dodik još uvijek najglasniji, ali ne i najjači. Gong samo što nije.

15. 
Ostanite sa mnom.