субота, 16. јун 2012.

Vozi Miško: Čubrilović i Manojlović „slupali“ AMS RS

Piše: Slobodan Vasković

Inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a RS već danima iznose dokumentaciju iz Auto-moto saveza Republike Srpske, čiji je Generalni sekretar Nikola Manojlović. Krim inspektori odlučili su se za za ovu istragu nakon što je nekolicina radnika AMS RS ukazala na brojne zloupotrebe u toj instituciji, te, kako su naveli, otvorenu pljačku i otimačinu koja se, prema njihovim riječima, provodi pod Manojlovićevom „supervizijom“. Isti su dali izjave u MUP-u RS, nakon čega je krenula akcija.

Sasvim je drugo pitanje da li će ta akcija uroditi plodom i da li će inspektori „otkriti“ ili, pak, zataškati kriminal koji je evidentan i milionski je u proteklim godinama. Prema potvrđenim saznanjima, dio inspektora MUP-a RS u nekim ranijim (ne tako rijetkim slučajevima) dogovarao je sa „tretiranim“ direktorima određenih firmi tok istrage: ukoliko se plati određena svota, inspektori podnose Izvještaj u kojem nema djela; a ukoliko se ne plati, krivično djelo ugleda svjetlost dana. „Tretirani“ rukovodioci mahom plaćaju, a cijena „poštenja“ kreće se od 30-50 hiljada KM. Naravno, ova praksa nikako ne znači da i oni koji istražuju zloupotrebe i nezakonitosti u AMS RS imaju namjeru da naplate „zatvaranje očiju“.

Nikola Manojlović, koji je već godinama načelu AMS, čovjek je od visokog povjerenja Nedeljka Čubrilovića, ministra saobraćaja i veza. Prostorije AMS nalaze se u zgradi čiji je vlasnik Čubrilović, a opoštepoznato je da je do tog placa došao krajnje sumnjivim transakcijama sa zemljištem. Čubrilović se uz pomoć Rade Ličine, direktora škole Ivan Goran Kovačić, dokopao za badava školskog zemljišta na kojem je zakopao temelje zgrade, nakon čega je Gradska skupština promijenila Regulacioni plan i iscrtala put kraj njegovog placa, čime su stanovi na toj lokaciji enormno dobili na vrijednosti. Nakon toga put se izgrađuje (ulica Knjaza Miloša-direktan izlaz na autoput Banjaluka-Gradiška), a Skupština grada otkupljuje 12 stanova od Čubrilovića za boračku populaciju i plaća ih avansno; tri stana kupuju Željeznice RS, potom veliki broj njih kupuje Slobodan Stanković za radnike Integrala, a poslovne prostore Čubrilović prodaje Auto-moto savezu RS. (Narečeni Ličina dobija kafić od sto kvadrata u toj zgradi za uslugu sa zemljištem). Jednostavnije rečeno, Čubrilović nije u cijeli posao uložio ni marke, sem dobre volje, a zaradio je najmanje dva miliona.

Cijeli ovaj nezakoniti posao vođen je preko firme „NIS promet“ d.o.o. iz Banjaluke, čiji je vlasnik Simo Stjepanović, Čubrilovićev kum. Naravno da je Čubrilović suvlasnik, premda je to papirima teško dokazati.
Malo im je bilo što su tada uzeli velike pare, a da nisu uložili ništa, već su, uz Manojlovićevu pomoć, nastavili sa čerupanjem AMS RS. Tako je AMS RS kupio još jedan poslovni prostor od „NIS-a“, koji je platio nevjerovatnih 154 hiljade KM. Sve je obavljeno aprila ove godine (vidi dokumente), a AMS je kupio potpuno mu nepotrebnih 55 m2. Toliko o štednji u entitetskim institucijama: očito je kada su ministarski interesi u pitanju da riječ štednja ne postoji.

Ko ne zna sebi, ne zna ni drugima, maksima je koje se drži Manojlović Stoga je osmislio projekat „auto karta po glavi stanovnika“, plus „majica po tijelu stanovnika“, te je firmi „Intergaj“ viz Bijeljine platio 20 hiljada KM za 10 hiljada auto karti (slična situacija je i sa majicama). I tako svake godine po tri četiri puta, a da nigdje nema ni ugovora, a ni karti ni majica. „Podijeljene su građanima“, objašnjavao je Manojlović zainteresovanima. Naši izvori tvrde da je riječ o bezočnoj prevari i ispumpavanju novca iz AMS RS, koji završava u džepovima Generalnog sekretara. (nastaviće se)