понедељак, 25. јун 2012.

Ekskluzivno: Ključni dijelovi stenograma sa 55. sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj je Desnica Radivojević napustio SDA i prešao u SDP BiH

piše: Slobodan Vasković

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u petak, 22.06., smijenio je Desnicu Radivojevića, Ministra za prostorno uređenje u Vladi FBiH, koji je na to mjesto izabran kao član Stranke demokratske akcije. Smjena je uslijedila nakon što je Radivojević podržao prijedlog dnevnog reda u kojem je bila i tačka: promjena Nadzornih odbora u Javnim preduzećima FBiH. Bio je to signal ostalim ministrima iz SDA da je “Radivojević izdao” i prišao SDP BiH, o čemu se u javnosti spekulisalo nekoliko dana ranije. Nakon Budimirovog poteza, došlo je do pat pozicije u Vladi FBiH, jer nije postojala većina za donošenje bilo kakvih odluka, budućii da SDP kontroliše osam ministara, a isto toliko i suprotstavljene im stranke SDA, HSP i NSRzB. Uslijedila je rasprava u kojoj su članovi Vlade FBiH od Ureda za zakonodavstvo zatražili mišljenje da li se sjednica može nastaviti? Mišljenje je bilo negativno, što je ignorisao vrh SDP-a. Zlatko Lagumdžija naredio je premijeru Nerminu Nikšiću da nastavi sa radom i nakon odlaska osam ministara iz SDA, HSP i NSRzB, premda nije bilo kvoruma. Međutim, Lagumžija je Radivojevića proglasio nesmjenjivim i rekao da Vlada FBiH ima kvorum, nakon čega je sjednica nastavljena, a odluka o smjeni NO Javnih preduzeća donesena. Postupajući na taj način, Lagumdžija je počinio svojevrsni puč, a u njemu su učestvovali i premijer Nikšić, ministri iz SDP-a i građanin Radivojević. Da je to zaista tako potvrđuje i zvanična, pismena, odluka Ureda za zakonodavstvo, donesena 25.06., u kojoj se naglašava da su sve odluke donesene nakon što su ministri iz SDA, HSP i NSRzB napustili sjednicu Vlade, nezakonite.
“Nazočnost navedenog ministra (D. Radivojević, op.aut.) ne bi se mogla računati u potrebni kvorum za održavanje sjednice i donošenje odluka Vlade Federacije BiH”, navodi se u zvaničnom mišljenju Ureda za zakonodavstvo. Međutim, to neće zaustaviti Lagumdžiju, jer on jedino opstaje u igri ako nastavi da pravi haos.

stenogram