среда, 14. септембар 2011.

Stankovićeva digitalna pljačka

piše: Slobodan Vasković
 
Stara je uzrečica da “ne treba mijenjati ekipu koja pobjeđuje”. Te narodne se čvrsto drže Milorad Dodik, predsjednik RS, i njegov prijatelj, lični biznismen i blagajnik Slobodan Stanković, vlasnik konzorcijuma “Integral inženjering”. Nakon što su tokom izgradnje i opremanja Administrativnog centra RS naduvavanjem faktura budžet ovog entiteta oštetili za najmanje 75 miliona KM, isti princip su primijenili i prilikom rasprodaje poslovnih prostora u Stankovićevoj zgradi, koja se nalazi tik uz Vladu RS. U Administrativnom centru pepeljare su koštale po cca 700 maraka, žardinjere po hiljadu, čiviluci po par hiljadarki, stolovi i ormari basnoslovno. Planeta napreduje, pa i ovaj dvojac: tamo su naduvavane fakture sitnog i krupnog inventara, a u poslovnom centru Slobodana Stankovića i vrijednosti visokotehnološke opreme. Iako je aktuelni premijer Aleksandar Džombić naredio da se po svaku cijenu sakrije ugovor o iznajmljivanju prostorija Poreskoj upravi, došli smo do stotina dokumenata koji svjedoče da je na ovom “poslu” Republika Srpska oštećena za najmanje deset miliona KM. Krenimo redom.

Vlada RS natjerala je većinu entitetskih institucija da u poslovnoj zgradi “Integra” Slobodana Stankovića kupe ili iznajme prostorije. Tako je Poreska uprava RS od Stankovića iznajmila 5.900 kvadratnih metara, iako su prije godinu i nešto raspisali oglas za kupovinu prostora navedene kvadrature. Prema izvještaju Glavne službe za reviziju RS o poslovanju Poreske uprave za prošlu godinu, prostor je procijenjen na 28,3 miliona konvertibilnih maraka, što znači da je njegova vrijednost oko 4800 maraka po kvadratu. Ali, Vlada RS i Stanković načinili su ga još skupljim tako što su ga iznajmili na 144 mjeseca, po cijeni od 229. 500 maraka svaki mjesec. To znači da će za 12 godina, Stanković inkasirati 33 miliona od lizinga, odnosno pet miliona više nego što je procijenjena vrijednost prostora. Uz sve to, Vlada RS je kao garanciju za ovaj ugovor u banci zaledila 4,4 miliona evra, tako da cijela operacija košta 42 miliona, odnosno 14 miliona više nego da su kupili ovaj, ionako višestruko precijenjen prostor.

“Već i pre useljenja Poreske Uprave RS pretpostavljao sam da nešto nije u redu sa tim prodajama prostora i da nije u skladu sa zakonima, ali kada je useljavala Poreska Uprava RS sve je postalo jasno. Od mene je traženo da cenu ICT opreme povećam za par stotina puta, kako bi se naguralo na cifru koju Poreska Uprava RS treba da plati. Tačnije kojom će Hipo Alpe Adria banka da kroz način operativnog lizinga zaduži Poresku Upravu RS. To mi nakraju ispadne isto, jer  Poreska Uprava RS na taj način kupuje taj prostor novcem koji pripada svim građanima. Cifra ove transakcije, a što se zna je preko 30.000.000,00 konvertibilnih maraka. Da budem precizniji. Od mene je traženo da moje izlazne cene, prema kompaniji Integra Inženjering doo fiktivno povećam za nenormalne procente, u proseku preko 300%, da se te cene kalkulišu u pomenutom lizingu i zaduži Poreska Uprava RS”, navodi Zoran Tadić, vlasnik firme “IT Professional”,u dopuni krivične prijave protiv Slobodana Stankovića.Tadić nije htio da uvećava fakture, niti da učestvuje u teškim i bezobzirnim kriminalnim radnjama, zbog čega ga je Stanković protjerao iz države. Prethodno su ga Stankovićevi “psi čuvari” maltretirali i progonili čak i njegovu porodicu. Nakon toga su, prema dokumentima koji su u našem posjedu, Stankovićevi ljudi iz “Integre” naduvali fakture “do neba”, nemilosrdno otimajući novac iz buždeta. Pošto je dokumentacija koju posjedunjemo preobimna, navešćemo (i objaviti) samo neke karakteristične detalje iz kojih je golim okom vidljivo kako i na koji način su oteti milioni maraka građanima ovog entiteta. Svi ovi dokumenti nalaze se i u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i u SIPI, koji još uvijek nisu preduzeli nijednu ozbiljniju radnju da se ova bjesomučna otimačina zaustavi i prekine, i da se odgovorni kazne.Tadićeva firma “IT professional” Stankovićevom preduzeću “Integra inženjering” pet uređaja “UPS MASTERYS GP 20KVA” fakturisala je po cijeni od 14.373,60 KM po komadu, što je u ukupno 71.868,00 KM. Integra je tih istih pet uređaja Poreskoj Upravi RS prodala po cijeni po ceni od 24.524,96 KM po komadu, i inkasirala 122.624,80. Cijena je naduvana za nevjerovatnih 50.756,80 KM, ili više od 60%. (vidi dokumente)

“Agregacioni switch 2960 /24” fakturisan je Integri po cijeni od 2,830.18 KM po komadu, a Stankovićeva firma ih je preprodala po cijeni od 4,828.99 KM po komadu. Uvećala ih je za 70,6%, i ostvarila zaradu na 9 prodanih svičeva, od 17,989.28 KM. (vidi dokumente)Prema konačnoj situaciji, koju je “IT Professional” ispostavila “Integri”, proširenje pasivne mreže je koštalo 104.780,38 KM. Stanković je iste poslove proširenja prefakturisao prilikom prodaje kroz finansijski lizing, na iznos od 289.946,91 KM za potrebe Poreske Uprave RS. Uvećao je cijenu za frapantnih 176,71%, ostvarujući nelegalnu dobit od 185.166,53 KM. (vidi dokumente)

Može Stanković i više: “Rack Server orman sa kompletnom opremom”, je fakturisan “Integri” po cijeni od 1.582,95KM po komadu, a oni su ih uvećali za nevjerovatnih 244,92 %, odnosno na 5.460,00 KM po komadu. Na 3 prodata komada zaradili su 11.631,15 KM. (vidi dokumente)

A sada novi rekord, naduvavanje od 254,91%: “Centralni switch CISCO” fakturisan je “Integri” po cijeni od 51.872,69 KM – komplet, a oni su isti uređaj preprodali za 184,106.00 KM komplet. Uvećan je za 254,91%, a ostvarena zarada je 132.233,31 KM. (vidi dokumente)Samo na ovih nekoliko navedenih stavki, Stanković je, naduvavajući cijene od 60%-255%, iz budžeta oteo pola miliona maraka. Na cijelom ovom projektu prodaje poslovnih prostora Poreskoj upravi RS, Integra je teškim kriminalnim radnjama otela najmanje deset miliona maraka. Zamislite samo koliko desetina miliona maraka je oteto od građana ovog entiteta, prodajom cijelog Stankovićevog poslovnog objekta raznim institucijama RS.

(nastaviće se) Fakture upućene iz IT Professional prema Integri

Fakture upućene iz Integre Poreskoj upravi RS