уторак, 23. април 2024.

Narkobos Edin Gačanin, zajedno sa Adnanom Smajlovićem Lepim, iz Sarajeva je putovao za Rijeku, pa su se, nakon dva dana, vratili u Sarajevo; Sve vrijeme su ih čuvali specijalci FUP-a

Gačanin, Miladin, kadrić i Sadiković (s desna na lijevo)


Piše: Slobodan Vasković


Edin Gačanin, jedan od šefova NarkoKartela “Tito i Dino”, stigao je, kako je ranije objavljeno, u Sarajevo 15.09.2016. godine. Sa njim je stigao i Adnan Smajlović zvani Lepi (iako se u dokumentima naziva “Pepi”), desna ruka Admira Arnautovića Šmrka, velikog sarajevskog narkodilera, te Adnan Pervan zvani Legija.


O njihovom boravku u Sarajevu se mnogo zna, jer je objavljen ogroman broj informacija o tome, kao i da su ih čuvali specijalci FUP-a Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, kao i Ibro Miladin, takođe pripadnik Specijalne jedinice.


Osim u hotelu “Bristol”, Gačanin je, sa pratnjom, posjećivao i UO “Druga kuća”, tc “SCC”, sa, kako se navodi u dokumentima o njegovom boravku u Sarajevu, Gordanom Memijom, a štitili su ih specijalci FUP-a.


Gačanin je u Regionu proveo jedanaest dana, u periodu od 15.09.-26.09.2016. godine, a dio vremena boravio je i u Republici Hrvatskoj. Prema dokumentima, bio je u Rijeci, a tokom boravka u ovoj susjednoj državi osiguravali su njega i Adnana Smajlovića Lepog, koji je putovao sa njim, Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić i Emir Druškić.


U Rijeci je boravio 21. i 22.09.2016. godine.


Selmanović i Memija

Njegov boravak u Hrvatskoj pripremio je, kako se sumnja, Gordan Memija koji je u toj državi boravio dan prije dolaska Gačanina u Sarajevo. U isto vrijeme, u Hrvatskoj su boravili i Ibro Miladin, te Jasmin Memeti i Mustafa Mahičević.


Memija je ušao u Hrvatsku preko GP “Ivanica”, a Miladin i ostali preko GP “Doljani”. Istraga će pokazati da li su svi oni pripremali boravak Gačanina u Hrvatskoj i sa kim su to činili, kao i da li su obavljali neke druge poslove.


Čobović, Selmanović, Miladin

Miladin je boravio u Hrvatskoj i 19.09.2016., dva dana prije nego je u Rijeku stigao Gačanin. Zajedno sa njim bio je još jedan specijalac - Rijad Dedeić. U Hrvatsku su ušli na GP “Doljani”.


Dok je boravio u Hrvatskoj, Gačanin je specijalcima koji su ga pratili platio troškove smješataja, te konzumaciju jela i pića. Automobile je za njih iznajmio Gordan Memija. 


Među 23 uhapšene osobe, osim dijela specijalaca, visokih funkcionera FUP-a, Gordana Memije,  je i Adnan Smajlović Lepi kojem je juče policija oduzela i automobil.

(nastaviće se)