уторак, 23. април 2024.

Gačanin ante portas: “Policijski Kartel” nije mogao djelovati bez “Političkog Kartela”


Piše: Slobodan Vasković


EUROPOL je u svom saopštenju, povodom hapšenja 23 osobe zbog veza sa narkokartelom “Tito i Dino”, odnosno jednim od vođa Edinom Gačaninom, iznio niz izuzetno teških optužbi na račun privedenih, među kojima su najviši policijski funkcioneri Federacije BiH.


“Europol je podržao bosanskohercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije mete visoke vrijednosti od povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju EUROPOL-a.


Iako nigdje ne navode ime Gačanina, jasno je da je riječ o njemu, jer se pominje kao osoba koja je zatvorena od vlasti Holandije na sedam godina robije.


Posebno teška optužba iz saopštenja EUROPOL-a je da je Gačanin, preko uhapšenih, nastavio da švercuje kokain i druge droge i nakon što je presuđen, 16.11.2023. godine. To, praktično znači da su brojni od privedenih nastavili da rade prljave poslove vezane sa trgovinom opijatima prošle i ove godine.


EUROPOL je, suštinski, naveo da je na teritoriji Federacije BiH djelovao “Policijski kartel” i to izuzetno visokog nivoa, jer su, među privedenima, najviši funkcioneri FUP-a, kao što su Vahidin Munjić, v.d. Direktora FUP-a, i Mustafa Selmanović, šef Specijalne jedinice FUP-a.


Međutim, “Policijski kartel” nije mogao djelovati bez podrške politike, a da li će ova akcija, u nastavku koji je najavljen, dovesti i do hapšenja političara koji su sarađivali sa Gačaninom, preko “Policijskog kartela”, pokazaće dani koji su pred nama.


Gačanin, čije ime se ne pominje u saopštenju EUROPOL-a uhapšen je 2022. godine u Dubaiju.


“Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022. godine, dodaju u saopćenju, istraga je pokazala da je mete visoke vrijednosti nastavila da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, s kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine više tona kokaina, bosanskohercegovački/nizozemski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je meta visoke vrijednosti odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU, navodi se u saopćenju.

Među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže”, navodi se u saopštenju EUROPOL-a.


Optužbe EUROPOL-a su teške, opovrgavaju navode da je riječ tek o obračunu unutar pravosudnopolicijskih krugova, naslonjenih na suprotsavljene političare koji su dominantni u Federaciji BiH.


U kolikoj mjeri je akcija ozbiljna, svjedoči i podatak da je Sipa blokrala niz računa fizičkih i pravnih lica.


Koliko dokaza je prikupljeno u ovoj akciji pokazaće broj sudskih odluka o pritvaranju uhapšenih. Saopštenje “EUROPOL-a” ukazuje da bi trebalo popriličan broj njih da ostane u pritvoru.


Ukoliko se to ne desi, onda ćemo ponovo svjedočiti još jednom “sportskom ribolovu” u kojem nije pao nijedan “kapitalac”, već su sve uhvaćene “ribe” vraćene u vodu. (nastaviće se)