понедељак, 22. април 2024.

Akcija protiv Kartela “Tito i Dino”: Selmanoviću traže “Rolex” koji je navodno dobio od Ganga; Traže se dokazi koji bi povezali Memiju s Kartelom

foto:Klix.ba

Piše: Slobodan Vasković


Sipa i MUP Kantona Sarajevo vrše pretrese objekata koji su u vlasništvu Gordana Memije, biznismena iz Sarajeva i Mustafe Selmanovića, šefa Specijalne policije FUP-a Sarajevo.


Akcija se sprovodi po nalogu Tužilaštva BiH, tužioca Sanjina Kulenovića, a Memija i Selmanović se sumnjiče da su sarađivali sa kartelom “Tito i Dino”, čiji je jedan od vođa Edin Gačanin.


Pretresi se vrše u Sarajevu, Zenici i još nekim mjestima gdje Memija i Selmanović imaju imovinu.


U sarajevskom naselju Breka pretresa se kuća Gordana Memije, na Ciglanama stan Selmanovića, dok je na Dolac Malti Memijina firma "Foto Art" u kojoj su inspektori.


Prema mojim informacijama, potvrđenim iz nekoliko izvora, inspektori koji vrše pretrese pokušavaju naći skupocjeni sat “Rolex” koji je Selmanović navodno dobio od pripadnika Kartela.


Što se tiče Memije, odranije postoje krivične prijave protiv njega da je preko svojih firmi prao novac za kartel “Tito i Dino”.


Selmanović i Memija su ključne mete policijske akcije, a da li će neko osim njih biti još priveden u ovom trenutku nije poznato.


Nesumnjivo je da će i Selmanović i Memija biti privedeni.


Edin Gačanin je presuđen 16.11.2023. godine, u Holandiji, na sedam godina zatvora i milion evra kazne zbog uvoza dvije tone kokaina iz Perua u Roterdam.