уторак, 30. април 2024.

“Crna Kravata 2” Edina Gačanina, šefa kartela “Tito i Dino” i dalje čeka odluku Vanraspravnog vijeća Suda BiH na žalbu Tužilaštva BiH o prvostepenoj odluci sudije za prethodni postupak

Edin Gačanin


Piše: Slobodan Vasković


“Vanraspravno vijeće Suda BiH još uvijek nije donijelo odluku po žalbi Tužilaštva u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi S1 2 K 044235 22 Krn ("Crna kravata 2"), iz razloga što žalbe koje se odnose na izrečene mjere zabrane još uvijek pristižu”, odgovoreno mi je iz Suda BiH na upit o tome da li je donesena odluka na žalbu Tužilaštva BiH o odluci sudije za prethodni postupak u slučaju “Crna Kravata 2”.


Da podsjetim, od 23 osobe, koje su uhapšene u akciji "Black Tie 2” (Crna Kravata 2) 22.04.o.g.,, troje je završilo u pritvoru, a Sud je odlučio da ne zadrži njih 15, od ukupno 18 za koje je zatražen pritvor.


Tužilaštvo BiH je prije zahtjeva za pritvaranjem 18 osoba, za pet uhapšenih, prethodno, zatražilo mjere zabrane, što je Sud i prihvatio.


Odlukom sudije Suda BiH Tatjane Kosović, 24/25.04.o.g., utvrđeno je da za ukupno 15 osoba postoji osnov sumnje da su počinili krivična djela, a da za preostalih osam nema.


U pritvoru je ostao Adnan Smajlović zvani lepi, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH što se bavila pranjem novca narko kartela “Tito i Dino”. Osim Smajloviću, Sud BiH je jednomjesečni pritvor odredio Aidi Halać i Sančezu Jukiću.


Od ostalih petnaest lica, za njih sedam su opdređene mjere zabrane. To su Gordan Memija, Haris Behram, Tarik Zulović, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Emir Sarić i Smail Šikalo, dok za ostale nisu određene ni mjere zabrane. 


Hapšenje Memije

Za one koji su dobili mjere zabrane, utvrđen je osnov sumnje za krivično djelo, a oni koji su pušteni bez ikakvih mjera su slobodni od krivice.


Mjere koje moraju poštovati su zabrana putovanja, što se odnosi na Gordana Memiju i zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126. a stav 1. tačka c ZKP, a što važi za svih sedam.


Tužilaštvo pritvor nije ni zatražilo za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Armina Alomerovića i Adnu Helić te su oni ranije izašli na slobodu, uz mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, putovanja van države, odnosno oduzimanje putnih isprava.



Na slobodu su, bez ikakvih mjera zabrane, pušteni direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne policijske jedinice Mustafa Selmanović i trojica pripadnika FUP-a Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.