уторак, 30. април 2024.

Maminjove "bravure": Zdravko Mamić, po zahtjevu svog kuma Dražena Vukelića, pokušavao da oslobodi narkodilera Dragana Gajića uz pomoć Sanina Bogunića, člana VSTS i tužioca Olega Čavke

Zdravko Mamić


Piše: Slobodan Vasković


1.

Zdravko Mamić, bivši vlasnik FK “Dinamo” iz Zagreba, pokušavao je da oslobodi narkodilera Dragana Gajića iz zatvora preko Sanina Bogunića, člana VSTS i tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke.


Mamić je to činio na zahtjev svog kuma Dražena Vukelića, koji je duboko u narkovodama.


2.

Sanin Bogunić, član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, i tužilac Oleg Čavka, bili su, preko Mamića, na vezi sa pripadnicima narkokartela i pokušavali za njih osloboditi narkodilera Dragana Gajića, presuđenog na tri godine.


Gajić je u to vrijeme već bio u zatvoru u Vojkovićima, prije čega je uhapšen pod lažnim imenom.


3.

Draženko Vukelić, kum Zdravka Mamića, koji je duboko u narkovodama, piše Dejanu Rovčaninu kakve je poruke dobio u vezi sa oslobađanjem Gajića.


„ mada mi ovaj jutros javlja da ima crvenu k'o potjeru da je nudio policajcu 3 000 eura da mu skine lisice, da je pobjeg'o s izdržavanja kazne da ga traži Srbija nešto milion problema kume milion kaže Oleg sad trenutno ne može ništa napravit' ali ne ništa sa'ću se ići naći s njim pa ću ti onda javit šta šta sve točno“, piše Vukelić Rovčaninu, 17.12.2020., koji je tada, prema informacijama kojima raspolažem, bio veoma zainteresovan za puštanje Gajića, jer mu je dugovao veliki novac.


4.

Iz poruke se jasno vidi da je riječ o tužiocu Olegu Čavki, koji je obavijestio pripadnike Vukelićevog ganga da “trenutno ne može da napravi ništa” po pitanju Gajića i načina da se stupi sa njim u kontakt.

5.

Vukelića, 18.12.2020., Zdravko Mamić obavještava da je komunicirao sa Saninom Bogunićem, članom VSTS, koji mu je rekao da je zvao svoju koleginicu i da će dan poslije, 19.12.2020., sve propratiti u vezi Gajića.


6.

“Gledat ću da to odmah izvadimo”, kaže u poruci Bogunić Mamiću.


Nakon toga Rovčaninu stiže i nova poruka od Vukelića.

Evo sta je ovaj napiso kumu mom: Idemo ga molit makar da pobjegne ako nista drugo. Kod te neke maje je bio ako se dobro sjecam. Mislim da bi oni za pare sve napravili”, piše Vukelić Rovčaninu i pri tom mu šalje poruke koje mu je proslijedio Mamić, koji se dopisivao sa Bogunićem.

7.

Nema nikakve dileme da je da je sa Bogunićem i Čavkom komunicirao Zdravko Mamić, kum Draženka Vukelića. Takođe je jasno da su Bogunić i Čavka radili na oslobađanju narkodilera Gajića kako bi pripadnicima narkomafije omogućili kontakt sa njim, a i da dođu do svog novca.


Naravno, svoje usluge bi dobro naplatili, što svjedoči i dio poruke u kojem se kaže "za novac bi sve učinili".


8.

Ranije sam objavio da je Mamić kum Dražena Vukelića, kao i da je Oleg Čavka učinio sve kako bi spriječio da Mamić bude izručen Hrvatskoj, gdje je pravosnažno presuđen.


9.

U oslobađajućoj presudi Suda BiH za Mamića, osim Čavke, koji je u tom predmetu o izručenju bio tužilac, učestvovao je i Ranko Debevec, tadašnji predsjednik Suda BiH.



Njemu je Mamić, preko hercegovačkog tajkuna Ljiljanka Palaca, na poklon dao sat vrijdan 15.000 evra.


10.

Mamić je to priznao na saslušanju u Tužilaštvu BiH nakon. Hapšenja Debeveca, sa kojim je uhapšen i Osman Mehmedagić Osmica.



"Odlučio sam da počastim predsjednika Suda BiH zbog predmeta u bh. pravosuđu, jer znam da je dobro imati prijatelja ako bude nekih problema", dio je Mamićevog iskaza na okolnosti da je ovaj fudbalski moćnik Debevcu poklonio sat vrijedan oko 15.000 evra.


11.

Ljiljanko Palac je sponzorisao ne samo Čavku, već i Sanina Bogunića koji je bio osoba od najvećeg povjerenja Ranka Debeveca u VSTS, uz advokaticu Dušku Bogojević.


12.

Da podsjetim, Dragan Gajić uhapšen je u 15.12. 2020. godine sa još jednom osobom, kada je pokušao prevariti vlasnika jedne firme u Rajlovcu, kome su se predstavuili kao policajci iz Hrvatske. Kada je uhapšen koristio je lažni identitet. On je 2012. godine sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH, kojim je presuđen na tri godine zatvora. Nakon što je pušten na slobodu da sačeka poziv za izdržavanje kazne, Gajić je pobjegao.



Sud Bosne i Hercegovine je 7.11.2023. godine potvrdio optužnicu Tužiteljstva BiH u predmetu Dragan Gajić i dr. (S1 2 K 046686 23 Ko), koja optuženike Dragana Gajića, Blaženka Raševića, Žarka Joknića, Vlatka Blaževića, Nikolu Jovančića, Šabana Kudu i Selvedina Selimovića tereti za organizovani kriminal.


Gajić se, takođe, dovodi u vezu sa slučajem "Storidž".


13.

Dejan Rovčanin uhapšen je u Banjaluci, 29.07.2022., gdje se krio pod lažnim imenom.

Rovčanin je označen kao vođa narkogrupekoja je planirala da školskim brodom “Jadran” u Tursku prošvercuje 56 kilograma kokaina, koji je trebalo da bude “plaćen” istom ili većom količinom heroina.

Hapšenje Rovčanina

 Plan mu je pokvarila policija Crne Gore koja je 19. aprila 2019., kada su kada su pretresli brod “Jadran” i pronašli 56 kilograma kokaina, čija vrednost prelazi više od pet miliona evra, dva pištolja i 56 komada municije. Za njim je bila raspisana crvena potjernica Interpola.