среда, 28. октобар 2020.

Radojičićev štićenik Vukajlović, odbornik SNSD-a u skupštini Banjaluke, ostao i bez sedme nekretnine stečene kriminalnim radnjama sa svojim vezama u “pravosudnim institucijama”; Vukajlovićevi saučesnici sudija Pejović, pravobranilac Govedarica; Veza mu je sudija Kordić


Piše: Slobodan Vasković


1.

Stojan Vukajlović, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka, ostao je i bez sedme, kriminalom stečene, nekretnine.


Riječ je o stanu od 80 m2, koji je procijenjen na 148.225 KM; Međutim, Vukajlović ga je dobio za samo 50.000 KM.


U pitanju je predmet broj 71 0 I 288162 18 I (30.12.2019. godine).

 

2.

Izvršni postupak je vodio sudija Nebojša Pejović. Radi se o sudiji koji je poznat po korupciji i aferama. Protiv njega je vođena krivična istraga u 2017. godini. Sve je završilo kao i obično - bez kazne!



3.

Tražilac izvršenja u ovom slučaju bila je Slavica Samardžić, a izvršenik Milenko Kočić.


4.

Izvršni postupak je vođen uz brojne nezakonite i kriminalne radnje; Cilj je bio da na ročište za prodaju nepokretnosti pristupi samo Stojan Vukajlović, što se na kraju i dogodilo.


5.

Iz priloženih žalbi (koje su u mom posjedu) lako je uočljivo o kakvim nepravilnostima je riječ: Između ostalog, na prodaju nepokretnosti saglasnost nisu dali suvlasnik stana, koji nije izvršenik, a nekretninu je moguće prodati samo ukoliko njen suvlasnik koji nije izvršenik da izričitu saglasnost za to.


Toga u ovom slučaju nije bilo, a onda počinju da se dešavaju naprosto nevjerovani postupci sudije koji jasno ukazuju da je riječ o namještenoj licitaciji i kriminalu bez presedana.  


Sud isti dan Zaključkom zakazaje ročište za prodaju i isti taj određuje termin za prodaju - u 11 časova i 30 minuta. U zaključku, koji je postavljen na oglasnoj tabli Suda sve to se objavljuje, uz napomenu da će u narednih 30 dana biti objavljeno kada će se desiti prodaja. Prosto je nevjerovatan bezobrazluk i drskost kriminalaca.



Do prodaje dolazi 30.12., tačno u podne; Nijedna od zainteresovanih strana nije obaviještena o tome, sem, naravno, mlađanog hohštaplera Stojana Vukajlovića, koji kupuje stan za 50.000 KM.


Nevjerovatno je šta se desilo, a još je nevjerovatnije da su Vukajlović i Pejović još uvijek na slobodi. Razlog je samo jedan - oni su pripadnici vladajuće pljačkaške kaste.



6.

Zaista fascinantna zločinačka predstava, a da cijela kriminalna priča bude što zašećerenija Sud uopšte nije obavijestio izvršenika da se prodaje njegova imovina.


7.

Uz sve to, prema dokumentima koji su u mom posjedu, Sud je prodao Vukajloviću nekretninu (30.12.2019.), koju je 25.11.2019. već prodao Novoj banci, što je na njega imala hipotekarno pravo. Nova banka je stan platila procijenjenih 148.225 KM.


8.
Sve je to izignorisano i već prodan stan je, pod zaista nevjerovatnim okolnostima i za BiH/RS, u kojim je pravosuđe, bez dileme, u službi kriminalaca, ponovo prodan, ali sada Vukajloviću za svega 50.000 KM.  


9.

Okružni sud u Banjaluci je 28.09.2020. godine ovom predmetu ukinuo rješenje o dosudi i predmet vratio na ponovni postupak.


10.

Sudija Nebojša Pejović je isti onaj sudija koji je, kako sam to ranije objavio, 31.12.2019. godine, samo dan nakon što su on i Vukajlović oteli stan, svom mlađanom prijatelju i štićeniku Igora Radojičića prodao, na kriminalan način, šest nekretnina, procijenjenih na 539.410 KM, za svega 283.400 KM.


"Sudija" Nebojša Popović

Tim aktom Grad je oštećen za 256.010 KM.


Riječ je o predmet broj 71 0 I 245479 16 I (31.12.2019. godine).


11.

Već sam, 25.09.2020., objavio da je Okružni sud u Banjaluci u ovom predmetu ukinuo rješenje o dosudi i predmet vratio na ponovni postupak.



“Okružni sud Banjaluka uvažio je žalbu grada Banjaluka i ukinuo rješenje banjalučkog Osnovnog suda u izvršnom postupku, a radi naplate novčanog potraživanja prodajom šest nekretnina oduzetih u krivičnom postupku od Miloša Šmitrana”!


Ovo je saopšteno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske, ali nije saopšteno da su oni propustili da se pojave na namještenoj licitaciji 31.12.2019. godine, kada je Vukajlović, nezakonito, došao u posjed vrijednih nekretnina i u jednom danu postao vlasnik četiri stana, poslovnog prostora i vikendice, za samo 283.400 KM; Grad je oštećen za 256.010 KM!



Naravno, nije im palo na pamet da saopšte da je potpisnik ovih redova otkrio tu kriminalnu aferu i prvi tekst o njoj objavio 18.01.2020. godine, a nakon toga još nekoliko u kojima sam potpuno raskrinkao ovu kriminalnu operaciju.


12.

Sada objavljujem i presudu Okružnog suda iz koje je jasno da kriminalna odluka o prodaji šest nekretnina nije donešena samo po žalbi Pravobranilaštva RS, koje je bilo saučesnik u ovoj pevari, već i po žalbi drugih lica koja su izigrana na namještenoj licitaciji.



Pravobranilaštvo se žalilo tek nakon što sam objavio tekstove o njihovom učešću u prljavoj otimačini i nakon pritiska javnosti koji je uslijedio.



13.

Da podsjetim, Miloš Šmitran, bivši načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Grada Banjaluka, 2016. godine je osuđen na kaznu zatvora od 6 mjeseci; Presudom je obavezan da Gradu isplati novčani iznos od 539.410 KM.


Miloš Šmitran

14.

Radi naplate Grad (tražilac izvršenja) je kod Osnovnog suda u Banjaluci pokrenuo izvršni postupak protiv Šmitrana (izvršenik), a potraživanje su htjeli namiriti prodajom njegove imovine u izvršnom postupku (četiri stana, jedan poslovni prostor i vikendica sa zemljištem). 


15.

Vještak je vrijednost navedenih nepokretnosti procijenio na ukupan iznos od 566.800,00 KM, a sve ih je kupio Vukajlović za polovinu procjenjene vrjednosti - 283.400 KM.



Prevara je bila jako dobro “našpanovana” - Ročište za prodaju navedenih nepokretnosti je zakazano za dan 31.12.2019. godine, u 12:00 h; Očekivalo se da dođe mali broj potencijalnih kupaca, jer se bio posljednji dan u godini. 




Ali, ne lezi vraže, na ročište je pristupilo ukupno pet potencijalnih kupaca, uključujući i Stojana Vukajlovića. 



16.

Umjesto da navedene nepokretnosti prodaje pojedinačno, kako je to propisano odredbama Zakona o izvršnom postupku, sudija Pejović je odlučio da svih šest proda Vukajloviću.


Pojedinačnom prodajom dobije se uvijek veća cijena, ali Pejović nije ni dozvolio potencijalnim kupcima da učestvuju u kupovini.


Na ovaj način Grad je oštećen za 256.010 KM.


17.

Nema nikakve dileme da su Vukajlović i Pejović veoma uigran tandem, a da sa Milimirom Govedaricom čine odličan kriminalni Trio.


Milimir Govedarica i Vukajlović

U kriminalne radnje bio je, izvan svake razumne sumnje, uključen i Milimir Govedarica, Pravobranilac Republike Srpske, po čijem nalogu na ročište za prodaju od 31.12.2019. godine nije pristupio predstavnik Pravobranilaštva Republike Srpske. 


Goran Osnovac Selak, Govedarica i Vukajlović

Stojan Vukajlović i Milimir Govedarica su stari poznanici iz SNSD-a. 


18.

Tek pod pritiskom javnosti Pravobranilaštvo Republike Srpske je podnijelo žalbu protiv rješenja o dosudi nepokretnosti. Protiv istog rješenja žalbu je podnio i Joksim Luketa, koji je bio prisutan na ročištu za prodaju kao potencijalni kupac.


19.

Vukajlović, koji se advokaturom bavi nepunih godinu i po dana,  ima odlične veze u Osnovnom sudu u Banjaluci; Glavna konekcija mu je njegov kum Dalibor Kordić, sudija u tom Sudu.


sudija Kordić i Vukajlović

20.

I za kraj, ista konstatacija, koju sam objavio 25.09.o.g.: Vrlo sam zadovoljan što sam spriječio pljačku Grada; Ne očekujem nikakvu zahvalnost od takozvanog gradonačelnika, ali, svakako, očekujem nove prijetnje iz kleptokratskog Režima kojem pripadaju i on i njegov štićenik Vukajlović i Pejović i Milimir Govedarica.


Naravno, ostaje pitanje šta je sa krivičnom odgovornošću Vukajlovića i njegovih saučesnika u ovom poslu?! (Nastaviće se)