субота, 3. октобар 2020.

Dodikove (post)izborne kalkulacije: Mogući Viškovićevi nasljednici i strukture koje ih guraju; Vrtni Patuljak se argumentom “gori su od mene” pokušava održati na poziciji prvog statiste u Vladi RS; BakingemBoj leti iz izvršne vlasti; Osnovac Selak u novom sedanu u kampanju; Dodik naložio da se ne glasa za Radojičićeve favorite na listi SNSD-a


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nakon lokalnih izbora slijedi rekonstrukcija Vlade RS, a realan je i izbor nove Vlade RS, u kojoj Radovan Vrtni Pataljuk Višković ne bi više glumio premijera, već bi bio pometen.


2.

Višković se veoma uplašio smjene, jer su mu poznati maniri Milorada Dodika - prepustio bi ga njegovoj sudbini koja u ovom trenutku ne izgleda nimalo spokojna.


3.

Stoga Višković po svaku cijenu čini sve da opstane na mjestu statiste koji loše glumi premijera kako bi na taj način pokušao da se odbrani od sudskih procesa koji mu slijede po nekoliko nivoa. 


4. 

Viškoviću je, svako malo, potreban respirator, jer je vrlo uzbuđen, a glavna argumentacija protiv mogućih nasljednika mu je da su eventualni nasljednici, koji figuriraju za naturščike na poziciji predsjednika Vlade RS, gori, nesposobniji, nekvalitetniji i veće neznalice, čak i od njega.


5.

Kada se sagleda ko sve preferira na Viškovićevu poziciju statiste, Vrtni Patuljak i ne griješi mnogo, a argumentacija mu je sasvim na mjestu, osim kada je Pašalić u pitanju, jer je jedan od rijetkih ministara koji razumije posao što ga radi.


6.

Kandidatska lista mogućih statista na pozicji premijera je sledeća:



1) Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i šef Izbornog štaba SNSD-a, trenutno ima najveće šanse, iako je riječ o potpuno nesposobnoj osobi, ali kako je veći poltron i ulizica, čak i od Viškovića, to ga itekako preporučuje za njegovog nasljednika. Lažni Šefildski đak je tek džak koji je plitak do mjere nepodnošljivosti, ali spreman na svaku vrstu podmetanja i prljavština, kako bi pokušao prikriti sopstveno neznanje; Međutim, prikrivanje neznanja mu nikako ne ide “od ruke” - svakom novom izjavom pokazuje da je tek puka neznalica, koja je sav svoj “kvalitet” pretvorila u ulizištvo.


Uzgred, sve oblasti kojima on ministrira su u kamenom dobu.


2) Goran Maričić, direktor  Poreske uprave RS, takođe sebe vidi na poziciji navodnog premijera.

Ambiciju crpi iz pozicije sluge Veljka Vukelića, pripadnika međunarodne zločinačke organizacije i kuma Milorada Dodika.



Vukelić, koji je već godinama premijer iz sjene, preko Maričića pokušava da u potpunosti ovlada izvršnom vlasti kako bi nastavio, kao i dosad, sa brojnim kriminalnim aktivnostima kojima je izvukao desetine miliona KM iz RS.


Uz Vukelića je i Goran Matić, nekadašnji portparol JUL-a, koji je u nekoliko navrata, posljednjih mjeseci, nemilosrdno javno urnisao Dodika , a sve u dogovoru sa Vukelićem. Matić se, naravno, nije i potpisao pod svoje udare na Vlasnika RS, ali je očito da je između njega i Dodika veliki razdor. Razlog je otimačina jedne od posljednjih uspješnih fabrika na prostoru RS. 


Član ove “ekipe” je i Gordan Pavlović Goci, vlasnik zloglasne firme “Pavgord”, ali i Dodikov savjetnik poznat po tome što je “privrednu” karijeru započeo tako što je vozio prostitutke na pregled - po turi je zarađivao 10 KM, a zahvaljujući uspješnoj “saradnji” sa Dodikom danas nosi sat od 100.000 evra. Ni najmanje mu ne smeta što su sudski izvršioci popisali, zbog milionskih dugova, svu njegovu imovinu.


Tu je i Zoran Stevanović Gladni, alavi gradonačelnik Zvornika kojeg, prema procjenama nutricionista, nije moguće nahraniti ni za četiri života, a kamoli za jedan. Prokletnik ostaje Prokletnik.


 

3) Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, smatra da i on ima neke šanse, iako je njegovo samokandidovanje više u svrhu samoreklamerstva nego ozbiljne opcije za Viškovićevog nasljednika.



4) Izvjesne premijerske nade gaji i Ministroid za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Srebrenka Golić, ali njeni zaštitnici, koji se nalaze izvan RS, trenutno ne kotiraju baš najbolje kod Dodika, tako da bi narečena neznalica, sluga kriminalca Ljubomira Mrde, mogla ostati i bez fotelje Ministroida.



7. 

Kako sada stvari stoje, jedan od pet takozvanih ministara koji će biti smijenjen nakon izbora je Petar Đokić, BakingemBoj koji je, bez ikakvog znanja engleskog jezika, uspio da “diplomira” u Londonu na engleskom. Rijetko viđena sposobnost i još rjeđe viđeno polaganje prstima i to na engleskom! Preciznije, dosad neviđeno.


8.

Dragan Lukač, šef Hunte, je u bubnju za odlazak, ali je to malo vjerovatno, jer  Siniša Kostrešević još uvijek nije uspio da ga oslabi u mjeri da bi Dodik mogao da ga “ubere” kao šljivu ranku. Najrealnije je da Lukač ostaje do daljnjeg, ali obračun u Hunti slijedi, izvan svake razumne sumnje.



Ko će još da “leti” nije ni bitno, jer je takozvana Vlada RS tek prazan skup neznalica i nekompetentnih, korumpiranih poltrona koje će da zamijene još gori od njih, iako se smatra da gore od trenutnog ne može biti. Može!


9. 

Zamislite Gorana Osnovca Selaka, šefa privatne partije SPS, kao ministra i već je gore nego što je trenutno stanje.



Selak, kojem je ujko kupio sve diplome - od srednje do doktorata, ujki Nedeljku Milakoviću je zahvalio za “obrazovanje” tako što mu je poslao batinaše koji su mu prislonili pištolj na čelo i tako ga istjerali iz direktorske fotelje u “Gradskom groblju” Banjaluka.


Uradio je to Selak zajedno sa Đokićem, a onda je i Bakingemboju zabio engleski riječnik u leđa; Riječnik je izgraviran na nekoliko noževa, mačeta, gvozdenih vila, pa čak i na dva pluga. 



Selak se priprema za ministarsko mjesto, pa je naručio sedan u vrijednosti od 55.555 KM, bez PDV-a; Raspisan je tender, koji se zatvara 08.10.2020., kako bi Osnovcu sedan mogao stići do početka kampanje. Nije zaista red da tako napredan zlotvor u kampanju ide sa starim automobilom; Oni koji nemaju hljeba da jedu, a sve ih je više, izvjesno će se obradovati mladoj političkoj “zvijezdi” koja se, koliko do juče, potpisivala sa “x”! Nije on nikakav “X men”, već nepismen “men”!


10. 

I za kraj, mali detalj koji svjedoči o odnosima Dodik - Moralna Nakaza Igor Radojičić: Dodik je izabrao kandidate sa liste SNSD-a za Skupštinu Grada Banjaluka i već je data instrukciju da se glasa za njih; Među izabranim nema Radojičićevih kadrova kao što su Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, dr Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja i drugi.



11.

Dodik igra na sigurno - ako SNSD osvoji funkciju gradonačelnika, on će, a ne Moralna Nakaza, kontrolisati većinu u gradskoj skupštini i donosti odluke; Ukoliko, pak, “Tajkun Funkcija” izgubi poziciju gradonačelnika, što je sad već sasvim realno, Dodik ne želi da izgubi i odbornike koji bi sa Radojičićem mogli da postanu nukleus neke nove stranke.


12.

Izbori hoće biti zanimljivi, ali vruće postaje tek nakon njihovog završetka i, za nadati se, poštenog prebrojavanja glasova.