четвртак, 15. октобар 2020.

Radojičićev i Dodikov "čudesni" petnaestominutni tender iz vremena dok je Nešić bio zdrav


Piše: Slobodan Vasković


1.

“Još jedan veliki projekat, pripreman dvije godine, započet danas - rekonstrukcija putnog pravca za Čokorska polja!”, uskliknuo je, 11.10.2020., na svom FB profilu Igor Radojičić, lažni Gospodar Prstenova, suštinski Golum Milorada Dodika, poznatog dijagnostičara koji je Nenadu Nešiću otkrio niz udruženih “bolesti” te ga poslao na višemjesečnu “rehabilitaciju”. Mnogi smatraju i “penziju” u nekom od KPZ-ova!


2.

Vratimo se Golumu Radojičiću koji je javnost obmanuo tog 11.10.2020. godine, zajedno sa Dijagnostičarem i Srđanom Amidžićem, zamjenikom gradonačelnika dijela građana Banjaluke. 


3.

Vijest, objavljena 11.10., glasi: “U prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika gradonačelnika Banjaluke Srđana Amidžića danas je u banjalučkom mjestu Čokorska polja počela izgradnja moderne saobraćajnice.

Radovi su vrijedni oko 2,5 miliona KM. Početnim radovima na ovom putu prisustvovali su brojni mještani i predstavnici mjesne zajednice Čokorska polja”.


4.

Radi se o potpuno Lažnoj vijesti, pripremljenoj u Potemkinovim Režimskim Laboratorijama, koja je vrlo kvalitetna manipulacija, jer je “pokrivena” građevinskim mašinama sa lica mjesta, te Dijagnostičarem, Amidžićem, kojem je Dijagnostičar, kao terapiju, već prepisao neprolazak u Skupštinu Grada, te par statista - mještana koji su se tu našli kako bi “popunili scenu” za manipulaciju.


5.

Gdje je kvaka? 


U činjenici da nikakva izgradnja nikakve moderne saobraćajnice nije mogla početi na putnom pravcu Saračica - Čokorska polja iz prostog razloga što nije mogao biti završen tender za njenu izgradnju; Dovezene mašine poslužile su kao robusni argument za još veću laž.


6.

Krenimo redom.



Tender za izgradnju radova na “rehabilitaciji lokalnog puta Saračica - Čokorska polja”, JP “Putevi RS” raspisali su 02.09.2020. godine, a vrijednost radova je 2.116.894,26 KM, bez PDV-a (359.872 KM, sveukupno cca 2,5 miliona KM).



7.

Istim dokumentom precizirano je da je "rok za preuzimanje tenderske dokumentacije" 25.09.2020.


8.

Nije naodmet napomenuti da je Nešić tada bio “zdrav”.


9.

Kada se sve uzme u obzir potpuno je jasno da je riječ o najobičnijoj laži da je počela rehabilitacija puta, u skladu sa zakonom, jer je nemoguće pripremiti sve što je potrebno za tender za svega petnaest dana, koliko je proteklo od zaključenja tendera do “otvaranja radova”!


10.

Osim, ako se nije desilo "Čudo"; Sudeći prema Javnom pozivu jeste, jer oni koji su dokumentaciju podigli u pet do 12 časova (može i ranije),  već, tačno u podne, istog tog 25.09., kako je navedeno u Javnom pozivu, predali su ponudu/zahtjev za učešće!



Imali su, oni koji su podigli dokumentaciju 25.09.2020., čitava četiri minuta (možda i nešto više vremena) da je kvalitetno popune, obezbijede bankarske garancije i budu sigurni da nikakve žalbe neće biti.


11.  

Navedeno je da je u 12 časova i 15 minuta, istog tog 25.09., “otvaranje ponuda”!


To niti je moguće, niti je zakonito; To je, bez daljnjeg, za anale beščašća! Ali jeste "Čudo"!


U Režimu bi rekli - Klikom do dobijanja višemilionskog posla: Za samo petnaest minuta od podizanja tenderske dokumentacije do otvaranja ponuda i dobijanja posla!


9.

Ako je zaista tako, a jeste, onda nije čudo što se Nešić naprasno “razbolio”: Trebalo je za nekih pet sekundi pročitati dvadesetak kompletnih tenderskih dokumentacija, uredno popunjenih, sve sa bankarskim garancijama.


Dokumenti sve navedeno potvrđuju!


10.

Zanimljiva je i sljedeća činjenica: JP “Putevi RS” su dvije godine ranije, 19.10.2018., objavili Obavještenje o poništenju postupka nabavke”, odnosno tendera za “izvođenje radova na lokalnom putu Čokorska polja - Saračica”.



11.

Nešić je tada pucao od zdravlja.


12.

U tom Obavještenju se navodi da je tender poništen 01.10.2018. godine.



13.

Vrlo bitna je i cijena: iznosila je 5.000.933,43 KM, bez PDV-a, odnosno dvostruko skuplje nego u tenderu raspisanom 02.09.2020. godine.



Nešić je tada bio crven kao jabuka od zdravlja!


I niko da objasni kako je rehabilitacija propalog puta pojeftinila duplo za dvije godine?!


Nešić ne može, jer se “razbolio”! Golum Radojičić bi morao!


14.

Što se Goluma Radojičića tiče nije mu ovo prva laž oko izgradnje puteva - sve one kružne tokove u Banjaluci zbog kojih se Sluga Dijagnostičarev gordo proglasio “Gospodarem Prstenova” nisu izgrađene iz gradskih sredstava, već JP “Putevi RS”.